![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 0 Dołączył: 29.08.2002 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam,
mam problem, mianowicie: na stronie mamy dwa pola Select, w zaleznosci od wyboru pierwszego selecta, w drugim wyswietlaja sie odpowiednie opcje, wyobrazic mozna to sobie na podstawie modeli samochodow i ich typow, po wybraniu konkretnego modelu w drugim polu wyswietlaja mi sie tylko typy danego modelu. chcialbym to zrobic bez przeladowywania strony (czyli pewnie JS), a typy i modele, czyli dane do obu selectow pobierac z bazy :/ za wszelka pomoc i sugestie dziekuje, |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 385 Pomógł: 55 Dołączył: 1.03.2005 Skąd: śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
i nikt od sierpnia ubieglego roku nie odpowiedzial
ja borykam sie z tym samym problemem i nikt sie nie chce podzielic wiadomosciami na ten temat a moze lepiej jednak odswiezac strone? bo jak ktos ma wylaczony JS? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 045 Pomógł: 5 Dołączył: 8.11.2004 Skąd: trójmiasto Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
robiłem to jakiś miesiąc temu, to są fragmenty najważniejszych kodów
plik CSV Kod Wszystkie Nieruchomo¶ci | Sprzedam | Kupię | Poszukuję do wynajęcia | Mam do wynajęcia | Zamienię Motoryzacja | Sprzedam | Kupię | Zamienię | Czę¶ci zamienne Sprzęt Elektroniczny | Sprzedam | Kupię | Zamienię Rowery | Sprzedam | Kupię | Zamienię | Wspólna jazda plik php+js Kod <? $plik = file('ogloszenia/kategorie.csv'); $ile = count($plik); echo '<script language="javascript">'."\n"; // zmienne odpowiadające tablicy POST echo "var kategoria = '".$kategoria."';\n"; echo "var podkategoria = '".$podkategoria."';\n"; // utworzenie tablicy kategorii echo 'var kategorie = new Array();'."\n"; // utworzrzenie tablic podkategori for($i=0;$i<$ile;$i++) echo 'kategorie['.$i.'] = new Array();'."\n"; // wypełnienie tablic for($i=0;$i<$ile;$i++){ $podkategorie = explode('|',trim($plik[$i])); $ilosc1 = count($podkategorie); for($k=0;$k<$ilosc1;$k++) echo 'kategorie['.$i.']['.$k.']="'.trim($podkategorie[$k]).'";'."\n"; } echo '</script>'; ?> <script language="javascript"> function SetKategorie(){ var KS = document.getElementById('kategoria'); for (i=0;i<kategorie.length;i++) KS.options[KS.length] = new Option(kategorie[i][0],kategorie[i][0]); KS.value = kategoria; } function SetPodKategorie(){ var PKS = document.getElementById('podkategoria'); var wybrana = document.getElementById('kategoria').selectedIndex; for (i=PKS.length-1;i>=0;i--) PKS.remove(i); PKS.options[0] = new Option('Wszystkie','Wszystkie'); for (i=1;i<kategorie[wybrana].length;i++) PKS.options[PKS.length] = new Option(kategorie[wybrana][i],kategorie[wybrana][i]); } </script> Ten post edytował php programmer 4.11.2005, 10:30:30 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 258 Pomógł: 16 Dołączył: 21.09.2004 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zwykły javascript.
Kod <script type="text/javascript"> function ins() { var models = document.getElementById("model"); var opttypes = document.getElementById("types"); var types = new Array( new Array("typ1m1","typ2m1","typ3m1"), new Array("typ1m2","typ2m2","typ3m2"), new Array("typ1m3","typ2m3","typ3m3"), new Array("typ1m4","typ2m4","typ3m4") ); for(var i = 0; i < types[models.selectedIndex].length; i++) { opttypes.options[i] = new Option(types[models.selectedIndex][i],types[models.selectedIndex][i]); } } </script> Tworzone opcje selecta mają takie samo value i text który jest widoczny jako opcja. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 385 Pomógł: 55 Dołączył: 1.03.2005 Skąd: śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(revyag @ 2005-11-04 09:26:37) Tworzone opcje selecta mają takie samo value i text który jest widoczny jako opcja. to nie dobrze bo to jest wtedy 2 razy wiecej roboty, tzn wiecej zapytan do bazy ja potrzebuje id tej podbranzy pobrane z bazy czyli ma byc <option value="ID">podbranza</option> a pozatym cos jest nie tak, bo jak w pierwszej branzy beda podbranze to powinny sie wyswietlic a sie nie wyswietlaja, dopiero po odswiezeniu Ten post edytował AxZx 4.11.2005, 21:11:18 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 21:51 |