![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 0 Dołączył: 4.07.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
natknąłem się na pewne myślenie. Otóż chodzi mi o połączenie, jeśli tak to można nazwać kilku tabel i przesortowanie ją po jednej kolumnie od największej do najmniejszej. Potem odczyt rekordu miałby zależeć od tego jaka to tabela, czyli warunek jeśli tabela o nazwie "a" to odczytuje w ten sposób. Macie jakiś pomysł? Mój to jedynie zapis nazw tabeli, rekordów, to tablic i przesortowanie odpowiednio. Pozdrawiam. Ten post edytował wlodziu 30.04.2012, 18:10:48 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w tą stronę idz. *pisane z palca http://nospor.pl/mysql-faq.html#faq-5 Ten post edytował skowron-line 30.04.2012, 18:17:48 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 0 Dołączył: 4.07.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chodziło mi o identyfikacje nazwy tabeli po rekordzie.
Czyli np rekord o wartości 13 znajduje się w tabeli x. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wadą tego rozwiązania jest to, że każde zapytanie SELECT musi wybierać jednakową liczbę kolumn, nawet jeśli miałyby to być pseudo-kolumny puste (z wartością NULL). Warto również zorganizować to w taki sposób by kolumny w kolejnych zapytaniach SELECT były logicznie powiązane, tzn. pierwsza niech będzie identyfikatorem, druga nazwą, itd. W tej chwili używamy jednej pseudo-kolumny z_tabeli. Ten post edytował mortus 30.04.2012, 18:34:20 |
|
|
![]()
|
|
Jednak zrobiłem to swoim sposobem:
Zapisałem najpierw z każdej tabeli do tablicy tą kolumnę która potem posortowałem do drugiej tablicy zapisałem nazwę tabeli i posortowałem wartości i dzięki tym samym indeksom tablic wiedziałem do jakiej tabeli rekord należy i zacząłem dalsze działania. Dzięki za pomoc, pozdrawiam. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 2.10.2025 - 23:16 |