![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 107 Pomógł: 0 Dołączył: 10.07.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam kłopot z wyświetleniem listy zaznaczonych checkboxów.
Wszystkie możliwe checkboxy wyświetlane są w następujący sposób:
... prawdopodobnie coś już tutaj skopałem. Tak czy inaczej, w żaden sposób nie mogę wyświetlić informacji, jakie checkboxy ze wszystkich wyświetlonych zostały zaznaczone. Macie jakiś pomysł. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 597 Pomógł: 30 Dołączył: 19.02.2003 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1) $sek['nazwa']; $sek['id']
2) sektor[$sek[id]] - co to jest ? to ma wyjsc np. sektor[2] ? to nie jest tablica jesli miala byc 3) po co uzywasz @ ? (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) skoro slabo Ci idzie to najlepiej niech sie wyswietla wszystko co moze |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 602 Pomógł: 1 Dołączył: 3.04.2004 Skąd: Trójmiasto (Gdańsk) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(sf @ 2004-08-06 16:12:18) 2) sektor[$sek[id]] - co to jest ? to ma wyjsc np. sektor[2] ? to nie jest tablica jesli miala byc nie rozumiem tego pytania.... przecież w tego wyniku będzie miał tablicę i chbya takie jest założenie |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 107 Pomógł: 0 Dołączył: 10.07.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no właśnie jak zauważyliście chciałem otrzymać tablicę. A ma kto może pomysł jak to zrobić?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 65 Pomógł: 0 Dołączył: 7.08.2004 Skąd: Brześć Kujawski Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Własciwie nie wiadomo czego tak naprawde chcesz... w 3 linijce w polu 'name' chciałeś podac nazwe chceckboxu, starales sie jak mogles i z tego co tu widze (ale to zle jest) to wstawiles pusta zmienna z tablicy 'immiennej', a gdzie jej wartość (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/questionmark.gif) ?
Ale po co Ci ta tabela to nie mam pojecia... dziwny problem ;p pozno jest, nie chce mi sie juz myslec... pozdro |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 597 Pomógł: 30 Dołączył: 19.02.2003 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(rogrog @ 2004-08-06 17:04:32) Cytat(sf @ 2004-08-06 16:12:18) 2) sektor[$sek[id]] - co to jest ? to ma wyjsc np. sektor[2] ? to nie jest tablica jesli miala byc nie rozumiem tego pytania.... przecież w tego wyniku będzie miał tablicę i chbya takie jest założenie Możesz mi dać przykład wykorzystania tej tablicy?
Bo to nie działa (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) Cytat checkboxes Checkboxes (and radio buttons) are on/off switches that may be toggled by the user. A switch is "on" when the control element's checked attribute is set. When a form is submitted, only "on" checkbox controls can become successful. Several checkboxes in a form may share the same control name. Thus, for example, checkboxes allow users to select several values for the same property. The INPUT element is used to create a checkbox contro checkbox nie można przypisać wartości, ponieważ przyjmuje on wartość gdy jest zaznaczony i wynosi ona wtedy "on" w innym przypadku nic parametr "checked" wykorzystuje się do zaznaczenia checkboxa |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 65 Pomógł: 0 Dołączył: 7.08.2004 Skąd: Brześć Kujawski Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czyli głupie pytanie... dziekujemy ;p
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 602 Pomógł: 1 Dołączył: 3.04.2004 Skąd: Trójmiasto (Gdańsk) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(sf @ 2004-08-07 07:20:07) checkbox nie można przypisać wartości, ponieważ przyjmuje on wartość gdy jest zaznaczony i wynosi ona wtedy "on" w innym przypadku nic no chyba raczesz żartować. checkbox, jeżeli jest zaznaczony, przyjmuje swoją wartość ( parametr value ), a jeżeli jest niezaznaczony, po prostu go nie ma ( isset zwróci false ) tamten fragment właśnie o tym mówi |
|
|
![]()
|
|
Chyba uproszczę zadanie, bo się sam już zakręciłem:
Za pomocą pętli wyświetlam listę checkboxów, powiedzmy o nazwach od 1 do 5.
Jak teraz wyświetlić informację, które z checkboxów w formularzu zostały zaznaczone? |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Tak, dzięki - pętelka chodzi prawidłowo, pozostał jednak problem przy ściąganiu danych z bazy.
i teraz wyświetlamy wszystko...
No i wszystkie moje pomysły jak to zrobić skończyły się niczym. Pomóżcie Ten post edytował dareckiphp 7.08.2004, 13:07:13 |
|
|
![]()
|
|
Cytat(rogrog @ 2004-08-07 08:43:51) Cytat(sf @ 2004-08-07 07:20:07) checkbox nie można przypisać wartości, ponieważ przyjmuje on wartość gdy jest zaznaczony i wynosi ona wtedy "on" w innym przypadku nic no chyba raczesz żartować. checkbox, jeżeli jest zaznaczony, przyjmuje swoją wartość ( parametr value ), a jeżeli jest niezaznaczony, po prostu go nie ma ( isset zwróci false ) tamten fragment właśnie o tym mówi sorry, ale wydaje mi sie, ze taknapisalem - nie przypisujemy wartosci - jesli jest zaznaczony zwaraca wartosc on - jesli nie to nic @dareckiphp: nie valuje="ok", ale checked np.
można też tak
Ten post edytował sf 7.08.2004, 13:39:04 |
|
|
![]()
|
|
@sf: zupełnie inaczej piszesz...
Cytat - nie przypisujemy wartosci - jesli jest zaznaczony zwaraca wartosc on - jesli nie to nic a ja mówię tak (i mam rację... bo tak działa u mnie wiele skryptów :] ): - przypisujemy wartość (value="costam") - jesli jest zaznaczony zwaraca wartosc którą przypisaliśmy - jesli nie to nic ----- co do rozwiązania: lista z checkboksami
wyświetlenie:
|
|
|
![]()
|
|
Hm, rzeczywiście musze przyznać się do błedu. Można wymusić by zwrócił wartość zapisaną w value zamiast standardowego "on".
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 21:59 |