![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 13.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Otóż mam taki skrypcik, który ma filtrować tablicę tak, aby za każdym razem zwracała najwyższy wynik, ale za każdym przebiegiem pętli ma wyłączać z filtorwania wynik, który ostatnio był najwyższy.
Niestety powyższy skrypt za każdy razem zwraca ten sam wynik jako najwyższy (3 razy, ponieważ pętla for przebiega 3 razy). |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 207 Pomógł: 44 Dołączył: 18.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 13.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie mogę usunąć pętli for, ponieważ chcę aby pętla foreach za każdym razem zwracała inny wynik najwyższy (maksymalnie mało mniejszy od ostatniego), a tymczasem zwracany jest cały czas ten sam wynik, ponieważ jakoś in_array zawodzi. Gdyby działał jak trzeba, to wynik ostatnio sprawdzony byłby wykluczany.... :<
EDIT: Na potrzeby przenalizowania co jest nie tak, skróciłem kod do takiej formy:
Czyli po pierwszym foreachu wyprowadzana jest najwyższa wartość w pierwszym przebiegu pętli for. Dlatego ustalam $staty[$topKlucza]['ekonomia'] na null, żeby przy najstępnym foreachu już ta wartośc nie była sprawdzana. A co się dzieje? Kolejne dwa foreache praktycznie nie działają, i zwracany jest najwyższy wynik po pierwszym foreachu, a potem nic. Tablica $staty wygląda tak: $staty = array(25,0,2). Ten post edytował Yuri20 16.04.2012, 19:44:09 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 207 Pomógł: 44 Dołączył: 18.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, chcesz wyświetlić X tam największych liczb? Jeśli tak to wystarczy:
A jeśli w pętli to:
Zauważ, że w swoim kodzie operujesz na danych które przetwarzasz i cały czas sprawdzasz czy liczby nie są większe od znalezionej największej liczby w pierwszym przejściu pętli. $top zawsze będzie największa bo jej nie zerujesz przed dalszym wyszukiwaniem. |
|
|
![]()
|
|
Dokładnie o to mi chodzi. Zmienna $top nie była zerowana i to była przyczyna problemu. Dziękuje (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 16.09.2025 - 06:48 |