![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 228 Pomógł: 1 Dołączył: 24.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam! Mam tak napisaną stronę:
Oczywiście usunąłem co nie potrzebne. Ale tutaj mam tytuł strony tylko jeden. ("Tytuł") A co, jak w zależności od strony chciałbym dać inny tytuł strony? To jak? Ten post edytował GoldeNx3 13.04.2012, 14:48:02 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ten Twój switch jest w ogóle bez sensu (bo podajesz mu zawsze jedną opcję wyboru, która bezwzględnie musi zostać wybrana, a switch nie do tego służy) i nie robi nic ponad to, co taki kod:
Jeśli chcesz zmieniać tytuł strony, to powinieneś tę zmienną $page pobrać nieco wcześniej (jeszcze przed nagłówkami html) i np. odpowiednio ją sformatować (np. przy pomocy ucfirst()) i tą sformatowaną zmienną posłużyć się wewnątrz znacznika title:
Natomiast samo includo-wanie wykonujesz nadal w tym samym miejscu. Ten post edytował mortus 13.04.2012, 15:19:20 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 228 Pomógł: 1 Dołączył: 24.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Okej, a jeżeli bym chciał w tych plikach nadać tytuł, bo np. w tytule pobierałoby coś z bazy danych?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najpierw kod:
W powyższym przypadku zmienna $pageTitle jest widoczna/dostępna zarówno w tym pliku, jak i w pliku, który wstawiamy (include-ujemy) i z tego trzeba skorzystac. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 11.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli ci chodzi o tytuł który się wyświetla w pasku to o ile wiem wystarczy zwykły html <title>tytuł</title> i powinno działać chyba że ci nie o to chodzi.
|
|
|
![]()
|
|
Tak, ale mi zależy na tym, aby w pliku zaincludowanym nadać tytuł i tam obrać te dane, a nie w głównym pliku..
@UP O to, ale chcę ustawić inny tytuł dla każdego zaincludowanego pliku. Ten post edytował GoldeNx3 13.04.2012, 15:45:15 |
|
|
![]()
|
|
Chyba nie ma innego sposobu (w programowaniu strukturalnym oczywiście), jak wykorzystanie możliwości buforowania wyjścia w taki oto sposób:
W HTML tworzymy sobie takie pseudo zmienne (tutaj <!-- #PAGE_TITLE# -->), które przed samym wyświetleniem właściwego dokumentu HTML zastępujemy zmiennymi PHP. Pokazałem to na przykładzie tytułu, ale wcale nie musimy się do tego ograniczać. Tak mniej więcej działają systemy szablonów z tą różnicą, że w systemach szablonów do szablonu przekazuje się tylko niezbędne dane i pomija się całkowicie logikę aplikacji. Zastanowiłbym się jednak nad tym, czy to rozwiązanie jest konieczne i czy nie można całości zorganizować inaczej, tzn. tak, aby wszystkie zmienne potrzebne w include-owanym pliku przygotować wcześniej (w sumie to tak działają kontroler-widok w MVC, chociaż mogą mieć o wiele większe możliwości). Ten post edytował mortus 13.04.2012, 16:44:10 |
|
|
![]()
|
|
To jak proponujesz, bym zrobił ten tytuł, lub jak przebudował moją stronę?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 215 Pomógł: 44 Dołączył: 31.07.2011 Skąd: wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na podstawie kodu z Twojego postu to można zrobić coś takiego:
Tytuł zapisujesz do zmiennej $title w dołączanych plikach |
|
|
![]()
|
|
SUPER! Właśnie o to mi chodziło, dziękuję!
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 450 Pomógł: 135 Dołączył: 18.11.2010 Skąd: Wschowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
We wszystkich skryptach brakuje filtrowania nazwy pliku.
Brak filtrowania daje możliwość poruszania się po wszystkich katalogach na serwerze. |
|
|
![]()
|
|
Możesz jaśniej? To moje początki..
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 450 Pomógł: 135 Dołączył: 18.11.2010 Skąd: Wschowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Korzystając z ostatniego listingu:
Teraz w linii 7. masz włączone filtrowanie nazwy pliku. Dokładniej, wszystkie znaki, które nie są dużą/małą literą, cyfrą lub podkreśleniem zostaną usunięte z nazwy. Dodatkowo w linii 12. masz włączone załączanie strony domyślnej w przypadku braku nazwy lub gdy plik nie istnieje. Pozdrawiam. Ten post edytował tolomei 14.04.2012, 00:40:52 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 17.09.2025 - 13:26 |