![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 0 Dołączył: 4.04.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć.
Mam pewien problem gdyż chcę zrobić coś w taki sposób, że jeżeli użytkownik kliknie w button fejsbukowy "lubię to" wykonuje się dane zapytanie mysql. Nie mam zielonego pojęcia, nigdy nie obsługiwałem php+ajax/javascript/jquery, więc zwracam się o pomoc.
-------------------- .the newbie of php programmer
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 113 Pomógł: 14 Dołączył: 25.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Szczerze powiedziawszy, nie sprawdzałem nigdy, jak dokładnie wygląda przycisk "Lubię to" z Facebooka, ale... Z tego co widzę, to ten przycisk to jakaś tabelka. Najprościej będzie, jeśli umieścisz kod przycisku w jakimś divie o id np. "facebook" i potem w jQuery zrobisz coś takiego:
W pliku mysql musisz umieścić funkcję, która dodaje coś do bazy za każdym razem, jak plik zostanie wywołany. Możesz rozszerzyć funkcję .post i podać też różne dane do przesłania w taki sposób:
-------------------- Edumemo.pl - Nauka Języków Obcych
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 0 Dołączył: 4.04.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ta funkcja fejsbukowa działa na kliknięcie, czyli w miejscu "//tutaj kod" będzie akcja która dzieje się po kliknięciu. Wpisałem tam:
Plik insert.php:
I nic nie działa. ;< -------------------- .the newbie of php programmer
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 2 Dołączył: 15.10.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Firebug+zakładka konsola i zobacz czy w ogóle coś wysyłasz.
|
|
|
![]()
|
|
Jak w insert.php wklepałem alert, to nie działa. Czyli nie przekazuje nic.
-------------------- .the newbie of php programmer
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 348 Pomógł: 26 Dołączył: 8.10.2008 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak w insert.php wklepałem alert, to nie działa. Czyli nie przekazuje nic. W tym przypadku to nic nie znaczy. Żeby alert wyskoczył musiałby być zwrócony przez success. -------------------- Wolałem języki z rodziny C ale poszedłem na łatwizne...
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 15:28 |