![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 29.01.2010 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W bazie mam 3 tabele: wykonawca, zespół i płyta.
W tabeli płyta jest zarówno id wykonawcy i zespołu w zależności od rodzaju produkcji, więc jedno z tych pół zawsze jest puste.
Jak (czy w ogóle da się) wykonać sortowanie zarówno po nazwie zepołu jak i imieniu wykonawcy? Tzn. jeżeli nie ma wykonawcy to sprawdz czy jest zespół i na odwrót. -------------------- Rapten.pl - RAPu Tęga ENcyklopedia jankes.com.pl |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 450 Pomógł: 135 Dołączył: 18.11.2010 Skąd: Wschowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witaj.
Po "ORDER BY" możesz podać dwie i więcej kolumn rozdzielonych przecinkami. -------------------- “ Computers are good at following instructions, but not at reading your mind. ” - Donald Knuth |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 29.01.2010 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak, ale wtedy pierwszeństwo będzie wg kolejność, czyli jeżeli dam: z.nazwa ASC, w.imie ASC wyjdzie:
|-wyk-|-zes- 1| a |------ 2| c |------ 3| d |------ 4| g |------ 5|------| b 6|------| e 7|------| f Natomiast mi chodzi o: |-wyk-|-zes- 1| a |-------- 2|------| b 3| c |-------- 4| d |-------- 5|------| e 6|------| f 7| g |------- Ten post edytował JankesZiom 7.04.2012, 23:14:27 -------------------- Rapten.pl - RAPu Tęga ENcyklopedia jankes.com.pl |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 511 Pomógł: 143 Dołączył: 13.03.2010 Skąd: Jasło Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Myślę że bardziej sensowne będzie:
Niemniej jednak możesz i tak:
Ten post edytował jaslanin 8.04.2012, 09:50:46 -------------------- Good luck and happy PHP'ing
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 23:59 |