![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 38 Pomógł: 1 Dołączył: 25.03.2011 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witajcie. Od jakiegoś czasu zaczełem w php pisać gre z mapą 2D tylko ,że zauważyłem ,że ludzią z mniejszą rozdzielczością ucina kawałki mapy. Więc postanowiłem to zeskalować lecz mi to nie wychodzi (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) męcze się z tym już 3 godziny i nic (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) więc postanowiłem napisać tutaj i chciałbym się zapytać czy dało by się w jakiś sposób złapać całą mape (pare grafik w środku) np. w DIV i wszystko zeskalować do rozdzielczości wyświetlacza ?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 113 Pomógł: 14 Dołączył: 25.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Do tego, o co pytasz, ogólnie służy viewport, ale ten metatag działa wyłącznie w mobilnych przeglądarkach i żadna przeglądarka na komputer go nie obsługuje.
Jedyne rozwiązanie, które mi przychodzi, to podanie wszystkich wysokości i szerokości w em-ach zamiast w pikselach. W głównym pliku CSS musiałbyś w body ustawić wielkość czcionki (font-size) do np. 10px i wtedy 1em równałby się 10px. Jeśli podasz w stylach wszystkie szerokości i wysokości w em-ach (czyli przeliczasz sobie, jak coś ma np. 100px to zmieniasz na 10em), to zmieniając wartość font-size zmieniasz automatycznie szerokość i wysokość wszystkich elementów, które podane są jako em. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 41 Pomógł: 10 Dołączył: 13.01.2009 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ew. możesz się ze skalowaniem w JS pobawić
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 21:57 |