![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 60 Pomógł: 4 Dołączył: 19.02.2008 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam 2 tabele w bazie: userzy i pliki. Chcę wyświetlać listę plików z nazwami użytkowników i szukam najwydajniejszego rozwiązania. 5 lat temu zrobiłbym coś na kształt:
ale przy 20 plikach baza zaczyna się przypalać, zwłaszcza jak korzysta z tego 50+ osób. teraz wpadłem na pomysł (schematycznie opsiane):
ale ciągle mam wrażenie, że jest to do zrobienia prościej. Macie może jakieś pomysły lub sprawdzone rozwiązania do tego? -------------------- Nie bijcie! Jestem tylko Chemikiem, który skryptuje od 7 lat :D
www.eduela.pl |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 282 Pomógł: 89 Dołączył: 12.04.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wystarczyłby najzwyklejszy join:
I dostajesz gotowe do wyświetlenia pary plik,imię. Zwróć też uwagę na to by w select mieć tylko to, co potrzebujesz. Po co przesyłać wszystkie kolumny? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 60 Pomógł: 4 Dołączył: 19.02.2008 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W SELECT jest wszytko co potrzebuję (później jedynie ścieżkę dostępu będę ukrywał). Trochę zmodyfikuję zapytanie i kod i myślę, ze będzie działało dobrze. Dzięki za pomoc
![]() EDIT: OK, wiem o co Ci chodziło z SELECTEM. Muszę wypisać wszystkie pola z tabeli jeden i tylko IMIE z tabeli dwa. jeszcze raz dzięki. Ten post edytował Beacri 7.04.2012, 11:16:06 -------------------- Nie bijcie! Jestem tylko Chemikiem, który skryptuje od 7 lat :D
www.eduela.pl |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 7.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja mam podobny problem z tym, że chce wypisać wszystkich "klientów" i tych którzy posiadają produkt i tych którzy nie posaidają.
Żeby zobrazować o co mi chodzi: Mam w bazie takie tabele: ![]() A chciałbym osiągnąć taki efekt wypisywania danych: ![]() Kod który odpowiada za wyświetlenie danych:
Problem polega na tym, że przy 100 klientach skrypt będzie przesyłał 200 zapytań do bazy co nie jest pożądane. Próbowałem różnych kombinacji zapytania SELECT ale nic mi się nie udawało. Ktoś ma pomysł jak uprościć ten fragment kodu? Z góry dziękuje za pomoc. PS. Powyższe schematy jak i kod są uproszczone (nie ma tabel ani formatowania tekstu). Interesuje mnie tylko samo zapytanie i warunki do wyświetlenia danych. Pozdrawiam, Zilvck EDIT: Dla wszystkich którzy szukają podobnego rozwiązania. Na podstawie różnego rodzaju kursów metodą prób i błędów zrobiłem wszystko na jednym zapytaniu.
Ten post edytował zilvck 7.04.2012, 21:48:32 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 04:31 |