![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 345 Pomógł: 3 Dołączył: 31.03.2012 Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam,
Usiłowałem stworzyć atrapę skryptu do logowania na stronie. Niestety kod nie bardzo działa. Nie muszę nawet nic wpisywać w rubryki loginu i hasła, a i tak na ekranie jest ciągle wyświetona odpowiedź z funkcji else. Mogę poprosić o pomoc? oto kod: Kod <form action="login.php" method="post">
<div id="login_input"> <p> LOGIN<br /> <input type="text" name="login" /><br /><br /> PASSWORD<br /> <input type="text" name="password" /><br/> <input type="submit" value="OK" /> </p> </div></form> <?php $login = $_request['login']; $password = $_request['password']; if($login == 'Terrorizer' and $password == 'admin'){ echo '<p>WITAJ TERRORIZER!</p>';} else{ echo 'nie znasz hasła? WYPIERDALAJ!';} ?> |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 168 Pomógł: 126 Dołączył: 5.02.2010 Skąd: Świdnica Ostrzeżenie: (0%)
|
Zamiast request nie powinno byc get/post ?
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 345 Pomógł: 3 Dołączył: 31.03.2012 Ostrzeżenie: (0%)
|
request podobno jest uniwersalne, ale jestem kompletnie początkujący, więc mogłem coś źle zrozumieć....
EDIT: właśnie to sprawdziłem... okazuje się ,że GET zapisuje się w bazie danych get, a POST w bazie danych post, przy czym REQUEST wczytuje informacje z obu baz danych. być może źle to wyjaśniam, bo mam jeszcze małe wyobrażenie na ten temat, ale idea jest mniej więcej taka jak powyżej ;p Ten post edytował Terrorizer 4.04.2012, 23:38:40 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 168 Pomógł: 126 Dołączył: 5.02.2010 Skąd: Świdnica Ostrzeżenie: (0%)
|
Nie jestem przy komputerze, ale na twoim miejscu zaczalbym od wyswietlenia za pomoca echo tych dwoch zmiennych jeszcze przed wykonanie if. Wtedy dowiesz sie co zostaje przekazane z fornularza do pliku php.
|
|
|
|
|
|
|
|
chyba średnio kumam co mam zrobić, a raczej nie bardzo wiem jak to mam zrobić, ale dzięki za podpowiedź (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)
|
|
|
|
|
|
|
|
Taka zmiana powinna Ci wyświetlić te dane które wprowadzasz, to wyświetli jeszcze przed sprawdzeniem w warunku if. Wtedy zobaczysz co otrzymujesz po wysłaniu formularza |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 748 Pomógł: 388 Dołączył: 21.08.2009 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%)
|
w php wielkość liter w nazwie zmiennych ma znaczenie, więc
to nie jest to samo co . Odbierając dane z formularza odnosisz się do ustawionych zmiennych super globalnych http://php.net/manual/en/language.variables.superglobals.php, więc musisz tutaj użyć albo . Lepiej nie używać $_REQUEST, zwłaszcza jak jesteś początkujący i nie wiesz jakie są tego konsekwencje |
|
|
|
|
|
|
|
wielkie dzięki (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 23.12.2025 - 13:20 |