![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 236 Pomógł: 0 Dołączył: 4.06.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy można zrobić skrypt, który sprawdzi, czy użytkownik ma włączoną obsługę javascript i w zależności od tego wyświetli komunikat?
Konkretnie: Mam u siebie logowanie oparte na js, a potrzebuje je wyświetlić tylko wtedy, jeśli użytkownik ma włączoną obsługę js, bo inaczej nie zadziała. Jeśli nie ma włączonej, chciałbym wyświetlić linki tekstowe. Da się to zrobić? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 197 Pomógł: 24 Dołączył: 22.11.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Musisz zaplanować podstawowy wygląd tak, jakby javascript NIE działał. Następnie piszesz kod JS, który ukryje/zmodyfikuje te elementy na właściwy wygląd. Efekt jest taki, że jeżeli ktoś nie będzie miał obsługi javascriptu, skrypt nie usunie info o braku javascriptu (bo nie będzie działał).
Prosty przykład: Jeżeli JS będzie działać, to napis będzie niewidoczny. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 236 Pomógł: 0 Dołączył: 4.06.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to ja wytłumacze szczegółowiej co mam, a co chciałbym i prosiłbym o odpowiedź, czy tak się da.
mam 2 przyciski: Zaloguj się | Rejestracja. I teraz, jeśli jest włączona js, to zaloguj otwiera formularz logowania na tym samym przycisku (coś jak eioba.pl). Chciałbym, że jeśli ktoś nie ma js, to żeby kliknięcie w 'zaloguj się' przenosiło na inną podstrone, na której będzie można się zalogować. Da się tak? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 197 Pomógł: 24 Dołączył: 22.11.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Da się. Robisz z przycisku logowania link do strony bez javascriptu. Natomiast z poziomu javascriptu podłączasz zdarzenie do przycisku, który zablokuje normalne kliknięcie. Dzięki jQuery:
Kod $("#logowanie").on("click",function(e){
e.preventDefault(); //otwieranie formularza czy inne pierdołki }); |
|
|
![]()
|
|
tak?:
mam jeszcze do tego toggle: i on działa, jeśli href="java script:toggle();" i teraz nie wiem jak to połączyć za bardzo |
|
|
![]()
|
|
Mylisz pojęcia. Po pierwsze, żeby korzystać z kodu, który zapronowałem, musisz dołączyć jQuery. To jest podstawa.
Potem: w Twoim przykładzie trzeba byłoby użyć Kod $("#displayText").on("click",function(e){ poniewasz "szukasz" elementu za pomocą ID.Co do pozostałej części nie bardzo wiem co ma piernik do wiatraka. |
|
|
![]()
|
|
tak?:
z dołączonym jquery ale gdzie tą podstronę zagnieździć? Ten post edytował Pcbecaw 17.03.2012, 22:46:53 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 04:54 |