![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 342 Pomógł: 23 Dołączył: 20.01.2011 Skąd: Chełm Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
szukam jakiegoś skryptu na autoryzacje bez używania mysql(wiem że mało bezpieczne ale takie chcę) gdzie przy poprawnym logowaniu przekieruje mnie do danej strony i żebym mógł korzystać z mniej więcej takiego warunku
żeby było bardziej zrozumiałe to chcę ten skrypt przerobić
Ten post edytował olszam 3.03.2012, 15:27:43 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 195 Pomógł: 109 Dołączył: 3.11.2011 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
W PHP nie ma za wiele możliwości.Może zainteresuj się KERBOS ,jeśli to ma być całkowincie niezależny od bazy danych system autoryzacji.
Nie jest łatwy zaimplementowaniu jeśli chodzi o PHP. Ten post edytował Niktoś 3.03.2012, 15:46:34 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz np. w pliku trzymać pary
Login|md5(haslo) (md5 to tylko przykład chodzi o to żebyś skumał że chodzi o skrót) i przy logowaniu szukasz w pliku albo najbanalniej
Ten post edytował skowron-line 3.03.2012, 15:47:53 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 342 Pomógł: 23 Dołączył: 20.01.2011 Skąd: Chełm Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz np. w pliku trzymać pary Login|md5(haslo) (md5 to tylko przykład chodzi o to żebyś skumał że chodzi o skrót) i przy logowaniu szukasz w pliku albo najbanalniej
do tego skryptu mam rozumieć że na początku tworzę zwykły formularz na logowanie potem tam gdzie $login i $haslo to będą te $_POST i jeśli mi zaloguje to w miejsce //zaloguj mogę wstawić to przekierowanie i ten $_SESSION['zalogowany'] = true; pytam się bo nie wiem czy dobrze rozumiem jestem początkujący jeśli chodzi o php. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Tworzysz plik pass.txt (nazwa jest najmniej ważna)
2. Formularz rejestracji 2a. Dopisujesz do pliku login i haslo przekazane z $_POST 3. Formularz logowania 3a. Sprawdzasz w pliku czy dana para login|haslo istnieje w sposób jaki pokazałem wyżej. 4. Jeżęli istnieje taka para to ustawiasz w $_SESSION co tam sobie życzysz |
|
|
![]()
|
|
ok thx a co do formularza rejestracji to nie będzie mi potrzebny bo i tak logowanie będzie tylko dla admina (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 260 Pomógł: 14 Dołączył: 8.09.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mozesz sobie utworzyc webservice na innej stronie (pod inna domena np gdzie masz dostep do bazy), autoryzowac za jego pomoca, a nastepnie wynik autoryzacji zapisywac w sesji i z niego korzystac, chociaz pewnie nie o to chodzilo (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Ten post edytował Orzeszekk 4.03.2012, 14:24:59 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 195 Pomógł: 109 Dołączył: 3.11.2011 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
@Orzeszekk , ja zaproponowałem KERBOS ,działa to na podobnej zasadzie jak webservis ,czyli autoryzacja oparta o zewnętrzny serwis,przynajmniej ja to tak rozumie, ale weź pod uwagę, że użytkownik jest początkujący.Wdrożenie KERBOSa ,czy webservica będzie dla Niego trudne.
|
|
|
![]()
|
|
Możesz np. w pliku trzymać pary Login|md5(haslo) (md5 to tylko przykład chodzi o to żebyś skumał że chodzi o skrót) i przy logowaniu szukasz w pliku albo najbanalniej
a co do tego skryptu jest jeden mały błąd w in_array $file powinien byc na końcu |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 25.08.2025 - 01:43 |