![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 56 Pomógł: 0 Dołączył: 13.07.2011 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam pytanie, robię formularz rejestracyjny oraz logowanie, do szyfrowania i deszyfrowana hasła chce użyć Zend_Filter_Encrypt i Zend_Filter_Decrypt tylko mam pewien problem jaki typ danych użyć w kolumnie password bo dłuższe hasła mi urywa ? Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 93 Pomógł: 7 Dołączył: 6.09.2011 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No to ustaw np varchar(256) i zobaczysz czy nie urywa...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 350 Pomógł: 31 Dołączył: 23.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Weź może zakoduj parę wartości (haseł) i sprawdź ile mają znaków za pomocą funkcji strlen.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 006 Pomógł: 111 Dołączył: 23.07.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie powinieneś robić odszyfrowania i szyfrowania. Poczytaj o hashowaniu oraz soleniu haseł.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie powinieneś robić odszyfrowania i szyfrowania. Poczytaj o hashowaniu oraz soleniu haseł. A dlaczego nie (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) Wszystko zależy od tego co będzie z tym dalej robił. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 006 Pomógł: 111 Dołączył: 23.07.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A dlaczego nie (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) Wszystko zależy od tego co będzie z tym dalej robił. Wiem, że nie jestem świadomy, że tam gdzie się rejestruje, tam moje hasła są "bezpieczne", ale nie chciałbym aby ktoś z ciekawości odszyfrował sobie moje hasło i próbował wykorzystywać je gdzie indziej. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 56 Pomógł: 0 Dołączył: 13.07.2011 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
varchar urywa wlasne, ale już użyłem typu blob i działa dobrze ale pytanie czy wtedy nie zawalam pamięci ...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 93 Pomógł: 7 Dołączył: 6.09.2011 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Blob? To jest typ do przechowywania danych binarnych...
Cytat Weź może zakoduj parę wartości (haseł) i sprawdź ile mają znaków za pomocą funkcji strlen. I załatwisz sprawę szybko i bezboleśnie:) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 45 Pomógł: 6 Dołączył: 22.08.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ale jeżeli robimy szyfrowanie, to dane wyjściowe nie będą miały stałej długości jak przy skrótach, tak myślę.
|
|
|
![]()
|
|
Robiłem już tak...
Zend_Filter_Encypt szyfruje dane np: "password1" => "ţf!$]HWĹRŃAQń" itd i nie wiem czy typ VARCHAR() wogule może przechowywać takie znaki .... Ten post edytował adibak20 20.02.2012, 11:41:14 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 45 Pomógł: 6 Dołączył: 22.08.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
znaki to znaki, ew z długością pola mogą być problemy.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 00:06 |