![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 527 Pomógł: 438 Dołączył: 28.06.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
Mam ciekawy problem (wydajnościowy) Muszę sprawdzać integralność danych tabeli (Czy ktoś czegoś nie usunął nie pozamieniał itd)... Tabela ma strukturę: Kod ID (PK + AI) | pole1 | pole2 | .... Jednym z wymogów jest wykrywanie czy w tabeli czasem nie ma "dziur". Co rozumiem przez dziurę: Jeśli mamy rekordy o id 1,2,3,4,5,6,7,8,9,... to jest wszystko ok. Ale jeśli mamy 1,2,3,5,6,7,8,9,... (brakuje 4) to jest problem - rekord 4 został usunięty. I teraz o co chodzi: Czy ktoś zna wydajny sposób na określenie tego, że w tej tabeli brakuje właśnie rekordu numer 4. Czyli chodzi mi o dowolny skrypt/funkcje/pomysł (najlepiej w samym SQL), który zwracałby w takim konkretnym przypadku "4". Zaznaczam że samo wykrycie dziur (że są) nie jest problemem wystarczy pobrać AUTOINCREMENT i policzyć wiersze... i już wiemy czy są dziury czy nie - ale mi chodzi o określenie ID których brakuje... Oczywiście można pobrać wszystko i sprawdzać po kolei... ale ta tabela będzie spora a sprawdzanie ma się odbywać często... Bardzo proszę o pomysły i pomoc (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
(IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 527 Pomógł: 438 Dołączył: 28.06.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Super to jest coś - to jest pomysł (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
A jak z wydajnością tego przy paru mln rekordów? Wiem że to sama sobie baza zrobi i raczej nie powinno to zbyt długo trwać (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Ale lepiej zapytać (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
No cóż.... baza musi te wszystkie miliony rekordów przelecieć, nie ma bata. Ile to zajmie? Nie wiem, wygeneruj milion rekordów i sprawdź. Sam chętnie się przekonam (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
czekaj... własnie sprawdziłem to na swojej tabeli. Mam tam ponad 500tys rekordów. Czas trwania: 0.333 sekundy |
|
|
![]()
|
|
OK dam znać - ale będę mógł dopiero jutro (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Dzięki za pomoc - w sumie jak się da to walnąć nawet bez procedury to będzie kozak (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Jak pisałem dla pół miliona trwało to bardzo krótko.
Procedura również tu przecież nie jest potrzebna. Bo i po co? Możesz to spokojnie na zwykłym zapytaniu wykonać |
|
|
![]()
|
|
Hmm też się pokusiłem o to by sprawdzić, co prawda na mniejszej liczbie i znalazłem pewną przeszkodę (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
w tabeli miałem: 2 3 4 5 6 7 8 9 10 13 14 15 .... Czyli bez 1,11,12 SELECT zwrócił: idzm roz 1 2 11 3 Czyli nie znalazł 12 (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Ale w sumie możną ją wydedukować i obliczyć już w PHP na podstawie: 11 - różnica to 3 zatem kolejny rekord to 11+3=14 (należy jeszcze odjąć 2 bo zaczynaliśmy od SET @zm = 0;) Zatem z każdego zwróconego rekordu bierzemy zakres (od idzm do idzm+(roz-2)) Co da: idzm roz id 1 2 1 11 3 11,12 I to mi wystarczy w zupełności (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Dzięki!! Jutro napisze jak śmiga na bazie 5mln+ (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) |
|
|
![]()
|
|
Cytat Ale w sumie możną ją wydedukować i obliczyć już w PHP na podstawie No cóż... wierzyłem w ciebie i wiedziałem, że z tym "niesamowitym problemem" poradzisz już sobie sam (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 52 Pomógł: 0 Dołączył: 11.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej,
Ja miałem podobny problem ale w inny sposób go rozwiązałem choć moje rozwiązanie raczej nie nada się przy 5mln wpisów ale przy małych seriach się sprawdza: 1. Sprawdzamy maksymalną wartość id jaka jest w tabeli w której są luki. 2. Tworzymy sobie tymczasową tabelę zawierającą id 3. Wypełniamy tabelę serią od 1 do max (przy 5mln to by trochę mogło zająć - u mnie pętla robiąca 100 000 insertów wykonuje się w 14s na słabym serwerze) 4. Stosujemy takie zapytanie:
Ten post edytował kiciafu 12.02.2012, 12:48:16 |
|
|
![]()
|
|
kiciafu jak sam słusznie zauważyłeś, Twoje rozwiązanie nie nadaje się dla dużych danych.
Również stosowanie go do małych danych jest mało eleganckie. Bo i po co tworzyć dane tymczasowe, skoro nie trzeba (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) @Sephirus i jak testy? |
|
|
![]()
|
|
Na wstępie przepraszam, że dopiero teraz piszę... ale naprawdę mam "jumanji" w pracy i wyleciało mi w końcu z głowy (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)
Co do twojej metody nospor... 1. Sprawdziliśmy ją porównawczo z innymi metodami znalezionymi gdzieś w sieci... rezultaty... W każdej próbie na różnych silnikach DB... twoja bije resztę będąc conajmniej 2x szybsza (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) 2. Testy robiliśmy potem na dwóch silnikach MyISAM i InnoDB (z różnymi konfiguracjami indeksów, pól i samych dziur): - Na MyISAM po odpowiednich zabiegach konfiguracyjnych (by można było zrobić tak by sobie ta metoda działała "w tle") i obciążeniu metoda radziła sobie świetnie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) > 100mln rekordów (sporo pól i indeksów) - ~ 1,5 minuty (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) - Na InnoDB (te same warunki) było nieco gorzej ale i tak wyśmienicie: > 100mln rekordów - ~ 4 minuty Tak więc reasumując (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Wielkie dzięki - o to chodziło (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Kubuś rządzi! ;P |
|
|
![]()
|
|
100mln rekordów 1,5 minuty - nieźle (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
InnoDB zawsze działa wolniej od MyISAM. Swoją drogą zawsze mnie to dziwiło czemu - skoro przelecenie po rekordach powinno mnie więcej tak samo szybkie niezależnie czy MyIsam czy InnoDB. Coś w tym InnoDB musieli skaszanić (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Mógłbyś pokazać inne rozwiązania, które znaleźliście? Ciekawi mnie, jak inaczej można było to załatwić. |
|
|
![]()
|
|
Jedno się ostało jeszcze bo reszta poszła do śmieci od razu (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)
To robi po prostu joina na tej samej tablicy i zwraca rekordy gdzie jest NULL w drugiej ;P sprytne ale wolniejsze ok 2x...
A co do InnoDB to samo w sobie jest wolniejsze jakby porównać z MyISAM dla jednego procesu - zapis jest dużo wolniejszy itd... Wydaje mi się, że to wszystko się wiąże z indeksami nawet jeśli lecimy po PK... :/ Ale cóż tak już jest. My ogólnie wybraliśmy MyISAM jednak z pewnymi usprawnieniami i założeniami (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Faktycznie sprytne (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) No ale czemu wolniejsze to raczej logiczne.
Cytat zapis jest dużo wolniejszy itd... No to z oczywistych względów. Ale właśnie zastanawia mnie prosty odczyt. No teoretycznie nie powinno być różnicy a jednak jest. No nic, trza nam z tym żyć (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.09.2025 - 16:11 |