![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 24.01.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie.
Mam problem z wykonaniem pewnego polecenia, a mianowicie chcę pobrać z plików pewną liczbę znaków, która nie jest z góry określona. Dokładniej polecenie ma zadanie pobrać pierwszy akapit tekstu, a więc tekst <p>jakiś tekst</p>. Chciałem wykorzystać następujące polecenie: $fp = fopen("test.txt", "r"); $tekst = fread($fp, 10); Tutaj jednak z góry muszę określić, ile znaków ma zostać pobranych. Potrzebne jest polecenie, które pobierze wszystkie znaki dopóki nie dojdzie do </p>. W jaki sposób coś takiego osiągnąć? Proszę o pomoc. Pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 587 Pomógł: 131 Dołączył: 8.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Tworzysz sobie buffer na odczytane dane.
2. W pętli odczytujesz dane po kawałku - powiedzmy po 1024 bajty. 3. W odczytanym kawałku wyszukujesz "</p>" (strpos). 4. Jeżeli nie odnaleziono "</p>" do buffera dopisujesz cały kawałek. 5. Jeżeli odnaleziono "</p>" do buffera dopisujesz jedynie kawałek (substr + wynik strpos() z punktu #3). |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 24.01.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dziękuję serdecznie, sposoby działają. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 27.09.2025 - 01:55 |