![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 233 Pomógł: 0 Dołączył: 14.03.2010 Skąd: Dessau Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bawię się od kilku dni próbując zrobić stronę dostępną dla wybranych użytkowników...
i coś mi nie wychodzi ;// w/w skrypt działa tylko, kiedy dam jednego usera -------------------- Przypomnij o "+", jeśli mi pomogłeś a nie zapunktowałem :P
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 381 Pomógł: 12 Dołączył: 9.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bawię się od kilku dni próbując zrobić stronę dostępną dla wybranych użytkowników...
i coś mi nie wychodzi ;// w/w skrypt działa tylko, kiedy dam jednego usera if($_SESSION['zalogowany'] != 'usera' || $_SESSION['zalogowany'] != 'userb'){ ... } Ten post edytował Elber 31.01.2012, 11:05:23 -------------------- GG: 564555
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 587 Pomógł: 131 Dołączył: 8.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- Despite the tons of examples and docs, mod_rewrite is voodoo. Damned cool voodoo, but still voodoo. --Brian Moore
I never go looking for a sucker. I look for a Champion and make a sucker of of him. --Amarillo Slim Home-made : js-gui-classes | Accordion | Tabs | Carousel / php-sms-classes | Obsługa bramki SMS MultiInfo | Obsługa bramki SMS Mobiltek |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 605 Pomógł: 96 Dołączył: 22.10.2004 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po pierwsze `usera` i `userb` to w tej chwili są stałe. Powinieneś mieć błąd (włącz raportowanie błędów, czytaj linki w mojej stopce).
Do tego widzę, że trochę błędnie zacząłeś tworzyć ten warunek - jak się tworzy warunki poczytasz tutaj: http://php.net/manual/en/control-structures.if.php -------------------- Najczęstsze błędy | Jak poprawnie zadać pytanie? | Serwer PHP - od czego zacząć?
SQL Injection | Hashowanie haseł | Jak działają sesje, przykłady ___ The world is yours ... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 233 Pomógł: 0 Dołączył: 14.03.2010 Skąd: Dessau Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmm Jak jest się zalogowanym to raportowanie błedów mówi
"Notice: A session had already been started - ignoring session_start() in F:\www\strefa-A\index.php on line 35" A jak nie, to dorzuca "Notice: Undefined index: zalogowany in F:\www\strefa-A\index.php on line 36" Ten post edytował ReBeLs513 31.01.2012, 11:35:16 -------------------- Przypomnij o "+", jeśli mi pomogłeś a nie zapunktowałem :P
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Czytasz w ogole te komunikaty czy tylko kopiujesz i nam bezmyslnie pokazujesz??
Pierwszy chyba wyraźnie mówi, że próbuje po raz drugi wywołać session_start :/ Drugi zas mowi, ze sie odwolujesz do indeksu, ktory nie istnieje. WYpadaloby wiec najpierw sprawdzic, czy on istnieje poprzez isset() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 605 Pomógł: 96 Dołączył: 22.10.2004 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No więc jeszcze raz, poszukaj co znaczy błąd o nieokreślonym index'ie. W PHP jak i wielu innych językach, zmienne musisz deklarować. W tej chwili drugi błąd mówi o tym, że klucz tablicy "zalogowany" nie istnieje.
Stwórz prosty przykład: Będziesz miał ten sam błąd, aby tego uniknąć ważne jest aby sprawdzać czy dany klucz istnieje, przed odwołaniem się do niego np.:
Widzisz różnicę? Dodam, że to o czym teraz piszę zostało już poruszone w pierwszym temacie w mojej stopce! Dalej, jak autoryzujesz użytkownika? Domyślam, się że robisz to za pomocą ustawienia sesji. Czy jesteś pewien czy, aby na pewno to działa?
Powód edycji: [strife]: literówka ^_^
-------------------- Najczęstsze błędy | Jak poprawnie zadać pytanie? | Serwer PHP - od czego zacząć?
SQL Injection | Hashowanie haseł | Jak działają sesje, przykłady ___ The world is yours ... |
|
|
![]()
|
|
noo to ja wiem co znaczy drugi komunikat (skoro się wylogowałem to trudno aby zmienna $zalogowany istniała) ale nie kminie pierwszego, bo kiedyś czytałem, że aby tg uniknąć, trzeba dodać
i odpowiednio na początku i końcu strony... Ok po klikunastu minutach pousuwalem wszystkie session_start i dodalem ją raz na samej gorze strony. jednak @elber nadal tylko 1 uzytkownik dziala a przy dodaniu kolejnego jest tak, jakby nikt sie nie zalogowal. ten skrypt pokazania wszytkich bledow nic juz nie pokazuje, wiec chyba wszystko git ? Jak autoryzuje uzytkownika ? musi istniec sesja zalogowany, a aby istniała to logowanie jest na plikach z hashowanymi haslami ;p moze nie jest to bezpieczne ale mi wystarczy. -------------------- Przypomnij o "+", jeśli mi pomogłeś a nie zapunktowałem :P
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat . jednak @elber nadal tylko 1 uzytkownik dziala a przy dodaniu kolejnego jest tak, jakby nikt sie nie zalogowal. Nie || a &&
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 06:38 |