![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 247 Pomógł: 9 Dołączył: 20.09.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Staram się rozpracować jak skonstruować zapytanie do bazy danych, które by miało za zadanie zliczać ilość wierszy oraz zliczać wartość oceny i wybrać np: 5 najlepszych. Mam taką tabelę: Rating: [IdRating] [IdElement] [Starts] [ENUM (0,1,2,3,4,5)] Za cholerę nie mogę tego rozpracować. Myślę że tam musi pojawić się na pewno COUNT i AVG. Może coś takiego: SELECT AVG(COUNT(IdRating) + Stars) AS r FROM Rating WHERE IdElement = $var Pozdrawiam (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Znalazłem rozwiązanie, więc zamieszczę tutaj, może komuś na przyszłość pomoże.
Tutaj zamieściłem też wagi ponieważ jeżeli element miał 1 głos na 5 to nie bardzo może się pokazać jako najlepsze ponieważ może istnieć inny element, który ma 120 głosów na 5 i jeden głos na 4 to w tedy będzie na 2 pozycji. Konieczne jest wprowadzenie wag wedle własnego uznania. Pozdrawiam (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował Fluke 24.01.2012, 21:26:20 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 21:53 |