![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 9.08.2008 Skąd: xxx Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Jako że uczę sie dopiero programować obiektowo postanowiłem spróbować na przykladzie. (nie moge się przeżucić ze strukturalnego) Mam bazę danych części samochodowych i w niej tabele samochod, część, zamowienia. Jak można zdeklarowac klasy? Moim zdaniem klasy to samochod, czesc, zamowienie takie jak tabele? A czy do utworzenia realcji pomiedzy tymi klasami potrzebne bedą inne klasy czy to już bedą metody tych klas. Chodzi np. o wyszukiwanie części. Problem polega na tym że nie wiem jak to zorganizować. Czy np w celu wyszukiwania musze tworzyc sobna klase czy moge to zawrzec w ktorejś z istniejących. Prosił bym o krótkie nakierowanie. Dziekuje. Ten post edytował kinder26 16.01.2012, 00:10:10 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 70 Pomógł: 0 Dołączył: 14.02.2011 Skąd: Wawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Proponuję najpierw zrób sobie prosty projekt strukturalny, a potem spróbuj rozbić to na obiektowy np. przy pomocy MVC.
Ja tak robię, jak obiektowo nie mogę czegoś skumać. Jak masz konkretny problem, to pokaż przykład kodu, bo z opisu ciężko wywnioskować. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 09:09 |