![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 2 Dołączył: 6.06.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć, tworzę motyw pod wordpress-a. Na razie koduję go w HTML i CSS, i na tym etapie staje pierwszy poważny problem. Pod nowymi przeglądarkami, jak FireFox, Chrome, Opera, Safari strona wygląda poprawnie - tak jak ma wyglądać. Jednak gdy tylko otworzę ją w Internet Explorer 8, na stronie jest totalny chaos. Menu i slider to totalna tragedia, w contencie strony tak samo.
Tak jakby niektóre style CSS wcale nie działały(np. float:left; | clear:both;). Nie wiem czy to wina CSS, czy HTML. Strona jest pisana co prawda w HTML 5, ale używam tylko nowych znaczników, więc nie powinno być z tym problemów. Używam także resetu stylów normalize.css. Który dodatkowo ustawia odpowiednim znacznikom HTML 5 właściwość display:block. Z resetem styli, czy bez, nic się nie zmienia. A sam szablon waliduje się poprawnie. Strona absolutnie musi być zgodna przynajmniej z IE 8 i 9. Chcę ten problem rozwiązać już teraz, gdy będę miał więcej plików HTML, to mogę mieć dużo więcej pracy z wprowadzaniem zgodności z Internet Explorerem. Nie wiem jeszcze, jak sprawa wygląda z IE 9, ale obawiam się że podobnie, zaraz zainstaluję i sprawdzę. Cz ktoś wie, jak zapewnić stronie kompatybilność z IE? Szukałem w sieci cały wczorajszy dzień, nic nie znalazłem. LINK DO SZABLONU Nie wstawiam pliku CSS, bo ma ok. 1500 linijek, mam nadzieję, że każdy z Was ma fireBuga (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował jacked 14.01.2012, 13:01:34 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Nieautoryzowani Postów: 2 249 Pomógł: 305 Dołączył: 2.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 2 Dołączył: 6.06.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki wielkie, to rozwiązało większość problemów! Są tylko jeszcze dwie sprawy:
1. Menu - kiedy odświeżam stronę, to domyślnie wszystkie sub-menu, są rozsunięte. Kiedy najeżdżam pozycję w menu, to w dziwny sposób poszerza się. 2. Drugi problem to taki, że chyba nie ma wsparcia właściwości CSS3 border-radius. Ale postaram się poszukać jakiegoś sposobu. I tak dziękuję bardzo za pomoc! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Nieautoryzowani Postów: 2 249 Pomógł: 305 Dołączył: 2.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Nie mam na tej maszynie IE8, więc za bardzo nie pomogę.
2. http://css3pie.com/ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat 2. Drugi problem to taki, że chyba nie ma wsparcia właściwości CSS3 border-radius. Ale postaram się poszukać jakiegoś sposobu. Nie ma i nie będzie. Jeżeli tło masz obrazkowe, to zapomnij o jakim kolwiek sposobie który ci zadziała pod ie8. Ostatnio kilka dobrych godzin na to straciłem i żadne znalezione rozwiązanie, które miało "gwarantować" że zadziała, nie zadziałało.. Tak samo zapomnij o text-shadow, box-shadow uważaj na z-index, bo IE zupełnie inaczej go interpretuje niż wszystkie inne przeglądarki. Cytat 1. Menu - kiedy odświeżam stronę, to domyślnie wszystkie sub-menu, są rozsunięte. Kiedy najeżdżam pozycję w menu, to w dziwny sposób poszerza się. To je ukryj już z poziomu css (display: none; lub visibility: hidden;). Ogólnie daruj sobie IE. Im więcej osób wspiera IE 6/7/8 tym dłużej te przeglądarki są w obiegu. Poinformuj jedynie użytkownika, żeby zaktualizował swoją przeglądarkę, lub skorzystał z innej. PS. pseudo selektor hover, z tego co pamiętam w IE działa tylko dla <a> i też trzeba używać jakieś hacki żeby to zadziałało. Ogólnie połowa rzeczy umieszczanych w head to są hacki dla IE żeby coś normalnie działało... badzIEwie normalnie.. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 675 Pomógł: 286 Dołączył: 15.06.2009 Skąd: Wieliczka Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie ma i nie będzie. Jeżeli tło masz obrazkowe, to zapomnij o jakim kolwiek sposobie który ci zadziała pod ie8. Ostatnio kilka dobrych godzin na to straciłem i żadne znalezione rozwiązanie, które miało "gwarantować" że zadziała, nie zadziałało.. Tak samo zapomnij o text-shadow, box-shadow uważaj na z-index, bo IE zupełnie inaczej go interpretuje niż wszystkie inne przeglądarki. są na to fixy (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ogólnie daruj sobie IE. Im więcej osób wspiera IE 6/7/8 tym dłużej te przeglądarki są w obiegu. Poinformuj jedynie użytkownika, żeby zaktualizował swoją przeglądarkę, lub skorzystał z innej. jak myślisz, ilu użytkowników tak zrobi? 99% opuści stronę, przez co tracisz odwiedzających... poza tym, nie wszyscy mają możliwość aktualizacji (np. pracownicy w firmach) PS. pseudo selektor hover, z tego co pamiętam w IE działa tylko dla <a> i też trzeba używać jakieś hacki żeby to zadziałało. Ogólnie połowa rzeczy umieszczanych w head to są hacki dla IE żeby coś normalnie działało... badzIEwie normalnie.. pierwszy raz słyszę o czymś takim, z tego co pamiętam to tylko w IE 6 był taki problem (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
są na to fixy (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) jak myślisz, ilu użytkowników tak zrobi? 99% opuści stronę, przez co tracisz odwiedzających... poza tym, nie wszyscy mają możliwość aktualizacji (np. pracownicy w firmach) pierwszy raz słyszę o czymś takim, z tego co pamiętam to tylko w IE 6 był taki problem (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) To pokaż mi najlepiej na jakiejś stronie przykład. Tylko z tłem obrazkowym (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) allegro sobie to olało że użytkownikom IE nie wyświetlają zaokrąglone rogi. Ciekawe dlaczego ? (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) nie chcą się bawić z fixami? Nie wydaje mi się (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Jak masz ie 6/7/8 to sprawdź. Na ie 7 i 6 bankowo nie działa hover dla innych znaczników niż <a>. Nie powiem jak jest w ie 8 i 9 ale sądząc po tym że w ie 8 są nadal problemy z kanałem alpha w plikach png, to wydaje mi się że hover również tam kuleje.. Ci co nie mogą zainstalować innej przeglądarki, mogą zainstalować chrome frame. Jak będziemy dalej wspierać ie poniżej wersji 8/9 to strony będą spuchnięte od ilości fixów. A i tak wszystkiego nie da się naprawić. Jak chociaż by border-radius.. fixy na png działają, ale nie zawsze i ostatnio miałem nawet przykład. A potem weź to zrób tak jak zrobił to grafik.. EDIT: Jednak źle myślałem o tym hover, działa poprawnie już od IE7, szkoda że wcześniej o tym nie wiedziałem i uważałem na hover. Tutaj masz całą listę, co działa pod IE a co nie i pod jaką wersją: http://msdn.microsoft.com/en-us/library/cc...v=vs.85%29.aspx nawet nie wiedziałem że pozycjonowanie w IE praktycznie do wersji 9 działało tylko częściowo (partial)... Dopiero ie9 można uznać że jest w miarę przeglądarką, poprzednie wersje powinny iść natychmiast w niepamięć (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Ten post edytował by_ikar 15.01.2012, 11:29:41 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 23:29 |