![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 14.02.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
pod J!1,5 mam taki kod Kod <input class="inputbox required" type="text" name="salary" id="salary" size="10" maxlength="10" value="<?php echo this->row->salary; ?>" /> Podczas wpisywanie liczby z przecinkiem, który dostępny jest na polskich klawiaturach, do bazy zapisywane jest tylko to co stoi przed przecinkiem. Niezbędne jest stosowanie kropki! Zamienilem kod na Kod <input class="inputbox required" type="text" name="salary" id="salary" size="10" maxlength="10" value="<?php echo str_replace(",",".",$this->row->salary); ?>" /> ale to nie rozwiązuje problemu. Jak poprawnie nalezy wprowadzić str_replace? Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
A co robi kod, który masz teraz? Jako wartość pola TEKSTOWEGO w FORMULARZU wstawia tekst w którym zamieniasz przecinek na kropkę.
Dlaczego sądzisz, że ma to zmienić wartość pola zapisywanego do bazy?
Powód edycji: [wookieb]:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 14.02.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzieki za aktywność.
Problem raczej leży gdzie indziej. W mysql typ pola został ustawiony na FLOAT. Po zmianie na TEXT - oba wskazane kody działają. Ale czy to znaczy, że dla FLOAT działa kropka i nie można stosować str_replace, żeby zamienić kropke na przecinek? Ten post edytował guingampe 8.01.2012, 22:47:03 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Dla float działa kropka. Ale dlaczego uważasz, że zmiana przecinka na kropkę w POLU formularza zmieni wartość wpisywaną DO BAZY?
|
|
|
![]()
|
|
W formularzu zostawiłem pierwszy zapis tak jak byl.
Rozumiem, że zmiana powinna nastąpić poza formularzem? Wstawilem coś takiego: Kod $this->row->salary = str_replace(",",".",$this->row->salary); echo $this->row->salary; teź nie działa Próbowałem wstawić tak, Kod $this->row->salary = 12.00 $this->row->salary = str_replace(",",".",$this->row->salary); echo $this->row->salary; Wtedy zapisuje ładnie 12.00, ale np kiedy zrobilem tak: Kod $this->row->salary = 12,00 $this->row->salary = str_replace(",",".",$this->row->salary); echo $this->row->salary; to formularz w ogóle nie działa... próbowałem również wstawić do formularza tak Kod <input class="inputbox required" type="text" name="salary" id="salary" size="10" maxlength="10" value="<?php echo $salary1; ?>" /> Kod $this->row->salary = $salary1 w ogole nie dziala - nie zapisuje żadnej danej do bazy..
$this->row->salary = str_replace(",",".",$this->row->salary); echo $this->row->salary; Ten post edytował guingampe 8.01.2012, 23:18:44 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 362 Pomógł: 44 Dołączył: 10.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Eh, to zrób tak:
Wejdź na stronę gdzie tak pięknie Ci wypisuje te dane z przecinkiem, a potem wpisz tam kwotę np. 122,67 (ważny przecinek), a zaraz po tym spróbuj dodać gdzieś w kodzie php tą wartość 122,67 do dowolnej liczby całkowitej. Tak jak Ci wookieb pisał Twoje rozwiązanie nie ma wiele wspólnego z Twoim głównym pytaniem. Ten post edytował Mackos 8.01.2012, 23:24:20 |
|
|
![]()
|
|
danych z przecinkiem własnie nie wypisuje...
Wiem, że żle ide... bo nie działa (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) ale w którym kierunku iść? Chciałbym pokombinować, ale nie wiele moge... Z jednej strony musze trzymac sie szablonu formularza, bo to część całego komponentu...a z drugiej strony wpisywanie wartości z kropką jest uciążliwe... Ta wartośc liczbowa dottyczy wynagrodzenia za godzinę, rozumiesz lepiej byłoby gdyby byla z pzrecinkiem wstawiana do formularza i zamieniana w trakcie zapisu do bazy na kropkę. Najlatwiej udało mi się zmienić to poprzez zmiane typu w bazie na Text, ale obawiam się ze takie pozostawienie doprowadzi, że zamiast stawki, będą dopiski walutowe itp... Jestem w przedszkolu? Czy jakoś nalezy tam pzrenieść ten post? Ten post edytował guingampe 8.01.2012, 23:31:55 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 78 Pomógł: 9 Dołączył: 2.02.2011 Skąd: undefined Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
daj str_replace do kodu który wpisuje do bazy.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 18:16 |