![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 342 Pomógł: 23 Dołączył: 20.01.2011 Skąd: Chełm Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam kłopot ze zrobieniem formularza na zdjęcie tzn mam w pełni sprawnie działający formularz ale nie wiem jak zrobić by nie wrzucał do serwera zdjęcia które mają taką samą nazwę i nie dodawał rekordu do bazy.
Ten post edytował olszam 7.01.2012, 21:44:51 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 433 Pomógł: 64 Dołączył: 29.01.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przed move_uploaded_file() zrob sobie select do bazy i sprawdz czy istnieje nazwapliku = $_FILES['nazwapliku']['name'] . Daj to w duzym if'ie i koniec.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 197 Pomógł: 24 Dołączył: 22.11.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ponownie zachęcam do spróbowania PDO, który po pierwsze załatwia sprawy z najprostszymi zabezpieczeniami sql injection itp. to jeszcze możesz poprzez zastosowanie try{} catch (PDOException $e){} za pomocą jednego zapytania wstawić rekord do bazy, albo uzyskać informację, że nazwa jest już użyta. Warunkiem jednak jest by kolumna z nazwą pliku była unique, chociaż to i tak wydaje się być rozsądne.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 342 Pomógł: 23 Dołączył: 20.01.2011 Skąd: Chełm Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zrobiłem coś takiego ale nadal nie wychodzi gdzie błąd tkwi?
//////////////// dobra nie trzeba już znalazłem błąd tam w tym długim if-ie musiałem wstawić w odpowiednie miejsce $uploaddir Ten post edytował olszam 14.01.2012, 21:44:14 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 11:18 |