![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 30.12.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Morduje się z tym od godziny a wujek Google wcale nie pomógł... Mam tabele z ID (primary key). Kilka razy musiałem usunąć jakiś "śmieciowy" rekord. I teraz pytanie: jak pobrać z bazy numery tych usuniętych ID? Przykładowo: mam rekordy z ID - 1, 2, 3, 8, 10 itd. Chciałbym wyciągnąć numery rekordów z numerami: 5, 6, 7 i 9. Ma ktoś jakiś pomysł? Być może to powinno być w "przedszkolu" a ja powinienem sobie zrobić 2 godz. przerwy dla odświeżenia umysłu? (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Raczej musisz przeszukać wszystkie rekordy po kolei, czy istnieją...
Nigdy czegoś takiego nie robiłem, powiedz w jakim celu chcesz coś takiego zrobić? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 30.12.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Postaram się krotko:
pod kolejnym ID trzymam nazwę zdjęcia. Później z zakresu pierwszy ID i ostatni ID w PHP generuje liczbę losowa i na podstawie tej liczby robię SELECT konkretnego rekordu z tabeli. Problem pojawił się w momencie, kiedy uzyszkodnik usunął swoje zdjęcie(a) (udostępniłem taka opcje, niestety). Czasami losowo zostaje wybrany ID, który już nie istnieje... Musze wiec przed losowaniem pobrać numery ID, których nie ma i dodac je do tablicy w ktorych trzymam ID, ktore wylosowane byc nie powinny:
A potem juz tylko:
Mam nadzieje, ze nie pokomplikowałem. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Przeprojektuj to. Przekombinowałeś, niestety... (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 13:57 |