Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

2 Stron V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
> Chcę stworzyć facebooka, Marzenie milionów ;)
IIFF

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Pan Mark podobno stworzył go w 2 tygodnie, ale jak mogę się domyślać programowania musiał się uczyć wcześniej, zanim siadł do facebooka? Wiadomo jak to dokładnie było?

Ciekawe: Ile by zajęło mi gdybym zaczął teraz uczyć się programowania stworzenie facebooka? (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Z już posiadaną wiedzą podstawową(html, css) i ogólnie orientacją w sieci. Ile by to zajęło?

Taki temat mnie naszedł, myślę że ciekawy (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) .
Go to the top of the page
+Quote Post
rafio

-----

Zajęło by ci to pewnie nieskończoność. Facebook którego widzisz dziś nie wiele ma wspólnego z Facebookiem stworzonym lata temu przez Zuck'a. Tamten w gruncie rzeczy był tylko prostym serwisem do wymiany informacji dla studentów Harvardu. W pewnym momencie inne uczelnie poprosiły o udostępnienie FB i wszystko zaczęło rosnąć.

To było 5 lat temu, przez te 5 lat do FB dołączyło bardzo dużo osób które z prostej stronki zrobiły gigantyczny serwis z milionem funkcjonalności i bilionem opcji... nie podskoczysz bo po prostu nie masz takich zasobów. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
+Quote Post
!*!

-----

IIFF jest moim kandydatem do trola roku.

Nie napisałeś ile masz gotówki (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) bo chyba nie myślisz że serwery vps czy dedyk są darmowe. A zwykły hosting bez websocetów przy komunikacji jabbero-podobnej zwyczajnie zarżnie się w kilka chwil nawet przy niskim zainteresowaniu.
+Quote Post
ShadowD

-----

Nieee, @IIFF chyba tylko spekuluje - mam nadzieję. (IMG:style_emoticons/default/haha.gif)

Nie da się stworzyć takiego serwisu, niestety. Jest to zbyt wielkie i za bardzo znane by coś podobnego mogło zarobić i miało szansę istnienia. Chyba że masz jakiś pomysł z nową funkcjonalnością, której oni nie skopiują w 2 dni, a jest tak wykopana w kosmos, że wszystkich nią zainteresujesz.

+Quote Post
pyro

-----

Cytat(IIFF @ 18.12.2011, 03:31:14 ) *
Pan Mark podobno stworzył go w 2 tygodnie, ale jak mogę się domyślać programowania musiał się uczyć wcześniej, zanim siadł do facebooka? Wiadomo jak to dokładnie było?

Ciekawe: Ile by zajęło mi gdybym zaczął teraz uczyć się programowania stworzenie facebooka? (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Z już posiadaną wiedzą podstawową(html, css) i ogólnie orientacją w sieci. Ile by to zajęło?

Taki temat mnie naszedł, myślę że ciekawy (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) .

Jego prototyp to były tylko profile z komentarzami i relacjami między użytkownikami. Czyli to co on stworzył w dwa tygodni tak naprawdę ktoś taki jak np. ja (jakim skromny!) mógłby zrobić w 2 dni.
+Quote Post
Spawnm

Grupa: Moderatorzy

Na frameworku z badziew layoutem w 1 pełny dzień by się to wystukało (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
A potem tylko wydać kilkanaście mln na reklamę.

[wolontariat] poszukiwany milioner
Mam super tajny unikalny pomysł na portal społecznościowy, szukam milionera ;D
+Quote Post
rafio

-----

Cytat(Spawnm @ 18.12.2011, 15:38:10 ) *
[wolontariat] poszukiwany milioner
Mam super tajny unikalny pomysł na portal społecznościowy, szukam milionera ;D

Hehe, tak mi się coś przypomniało. (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
+Quote Post
!*!

-----

Prawda, jak ma jakimś FW to z palcem w nosie max 1 dzień... no i masz wtedy większą satysfakcje jak to Twój własny FW.

Poza tym FB to nie tylko php, html, css i js... są tam też mało znane języki programowania których w zasadzie w europie się nie używa, a ja sam zapomniałem nazwy (mam na myśli czat fb który został w tym napisany, za przypomnienie byłbym wdzięczny).
+Quote Post
Shili

-----

FB to nie tylko technolgia języków programowania.

To również zarządzanie danymi dalece bardziej skomplikowane niż w naszych projektach (zapewne (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) )
Na mysql czy postgres Facebook długo by nie przetrwał.

Badziew, który udźwignie ruch z reklamy za kilkanaście milionów to na pewno nie jeden dzień roboty.
Samo zaprojektowanie struktury przechowywania danych to nie jeden dzień roboty (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

Natomiast owszem, pierwotny Facebook to dużo prostszy projekt bez tego typu ograniczeń i na starym dobrym mysql też pójdzie (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)
+Quote Post
lobopol

-----

Z tego co się orientuje to facebook stoi w dużej mierze na mysql (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
+Quote Post
Shili

-----

Tak, jako składowanie danych, nie ich przetwarzanie,
W 2010 korzystał z Cassandry, a teraz bodajże z HBase.

I to jest clue dotyczące: czemu im się jeszcze baza nie wywaliła na najbardziej zasobożernych elementach.

+Quote Post
sweter

-----

Cytat
mam na myśli czat fb który został w tym napisany, za przypomnienie byłbym wdzięczny

chyba Erlang

Ten post edytował sweter 18.12.2011, 16:56:06
+Quote Post
nasty

-----

Cytat(!*! @ 18.12.2011, 15:44:45 ) *
Prawda, jak ma jakimś FW to z palcem w nosie max 1 dzień... no i masz wtedy większą satysfakcje jak to Twój własny FW.

Poza tym FB to nie tylko php, html, css i js... są tam też mało znane języki programowania których w zasadzie w europie się nie używa, a ja sam zapomniałem nazwy (mam na myśli czat fb który został w tym napisany, za przypomnienie byłbym wdzięczny).

LOL! (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)
Tak właśnie powstają mity i legendy. "są tam też mało znane języki programowania których w zasadzie w europie się nie używa" No tym to mnie zabiłeś (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)

Erlang - stworzony przez Erricson - Szewcka firma. Bardzo popularny język funkcyjny w systemach rozporszonych.
C++ - Poczatki swojej egzystencji miał w Danii, jako praca doktorancka.
Javascript - Tu muszę Ci przyznać rację, tego języka akurat nie używa się u Europie.
PHP - (...)

Te języki wchodzą w skład Facebook Chat.
--------------------------

A teraz to już bardziej serio. Właśnie że się da! Co druga odpowiedź w tym temacie odwoływała się do poszukiwań milionerów i inwestorów. Otóż to jest sposób myślenia który miał rację bytu 5 lat temu, nie teraz. Nie kiedy mamy chmury.

Jeśli by przyjrzeć się dokładniej dzisiejszemu Facebook-owi i zastanowić się nad obszarami które wydają się trudne do zaimplementowania to można podzielić je na dwie kategorie:

- Skalowalność
Obsługiwanie 800 mln użytkowników nie jest ani proste ani tanie. Tylko, że koszty obsługiwania tych użytkowników (zakładając, że architektura i implementacja została stworzona przez osoba znającą się na rzeczy) rośnie mniej-więcej liniowo do ilości użytkowników. Podobnie rosną koszta korzystania z chmury - czy to Windows Azure, Amazon EC2, Google, Rackspace, czy inne. Płacisz za tyle maszyn ile potrzebujesz i dorzucasz maszyny do swojej aplikacji bez zmiany jej kodu albo nawet wyłączania jej na chwilke. Tak robi wordpress, icansmile czy Apple iCloud - w godzinach szczytu używa kilkaset razy więcej maszyn wirtualnych niż w spokojnych porach. Cały proces jest zautomatyzowany, dodawania nowych maszyn jest automatyczne i zajmuje sie tym system monitorowania.

Każda z wspomnianych chmur udostępnia technologię którą Facebook musiał od zera implementować - Zapis gigantycznych ilości danych (Azure Table Storage, Google BigTable, Amazoński storage - już nie pamiętam jak się nazywa), Tymczasowa rozproszona pamięć cache (czyli odpowiednik Memcache w FB) - każdy z dużych providerów udostępnia jakąś formę DHT dla swoich klientów w postaci usługi. Podobnie z autentykacją, autoryzacją i całą resztą.

Jak Facebook zaczynał to tego jeszcze nie było na taką skalę na jakiej jest dziś i musiał sam kombinować.
To tak w wielkim uproszczeniu.

- Sztuczna inteligencja
Czyli proponowanie znajomych, przewidywanie jakie posty są ważna dla danego użytkownika, przewidywanie reklam ważnych dla ludzi, itd.. Nie jest to kosmos - w każdej książce o AI można znaleźć algorytmy które odwzorowałyby zachowanie (może o niższej jakości ale to kwestia tuningu) tych mechanizmów z FB.

Z tego co widzę tutaj w tym wątku - to wszyscy wyżej wypowiadający się cierpią, niestety, na syndrom cargo cult programmer...

Ten post edytował nasty 19.12.2011, 08:16:37
+Quote Post
!*!

-----

Cytat(nasty @ 19.12.2011, 07:46:53 ) *
Tak właśnie powstają mity i legendy. "są tam też mało znane języki programowania których w zasadzie w europie się nie używa" No tym to mnie zabiłeś (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)

Chodziło w zasadzie tylko o erlang. I pokaż mi teraz większe zainteresowanie tym językiem, nie licząc dużych koncernów. Może masowo szukani są programiści? Albo w Polsce, większość "odkryła" ten język raptem ok. półtora roku temu np. NK się obudziło że ktoś, gdzieś coś w tym napisał i było to wydajne.
+Quote Post
nasty

-----

To ze na pracuj.pl nie ma tylu ogloszen dla vhdl co dla php, nie znaczy, ze jest to "malo znany jezyk ktorego nie uzywa sie w europie".

Ten post edytował nasty 19.12.2011, 11:07:07
+Quote Post
!*!

-----

Jeśli dla Ciebie pracuj.pl czy zlecenia.przez.net są wyznacznikiem szukania ofert, to możemy już skończyć temat (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
+Quote Post
Vomit

-----

@!*!, (IMG:style_emoticons/default/baaasmiley.gif) zlecenia.przez.net i pracuj.pl to dwie rozne rzeczy. @nasty napisal wyraznie o pracuj.pl, ktore to kieruje swoja oferte dla osob szukajacych pracowników pełnoetatowych.

Bo co ma być wyznacznikiem jak nie liczba ofert pracy?

+Quote Post
nasty

-----

Cytat(Vomit @ 19.12.2011, 12:40:56 ) *
Bo co ma być wyznacznikiem jak nie liczba ofert pracy?

A to też nie jest takie miarodajne do końca! :-)
Bardziej miarodajnym wyznacznikiem jest ilość osób pracujących w danym obszarze.
Np. ilość ofert pracy dla programistów COBOL vs ilość programistów COBOL. Ofert F# vs programistów F#, Foxpro, access, itd...

!*!: co jest wyznacznikiem szukania ofert jak nie zlecenia.przez.net czy pracuj.pl?
+Quote Post
szymongzik

-----

i po co podwajac zło na tym swiecie? (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
+Quote Post
Zbłąkany

Administrator serwera

Grupa: Developerzy

-----

@!*!: podpowiem Tobie - poślizgnąłeś się pod prysznicem i upadłeś, boli Cię głowa i piszesz przez to głupoty ...
Tego typu języki (np. erlang) wykorzystuje się bardzo często (i w zasadzie tylko) tam, gdzie jest potrzeba obsługi masy wątków - dedykowane serwery komunikacyjne, platformy wymiany wiadomości, czy usługi oparte na protokole jabber. Całkiem spory rynek, nie sądzisz? BTW: o większości z tych projektów nigdy nie usłyszysz, bo działają w tle albo są to rozwiązania dedykowane stricte do wyłącznego użytku zleceniodawcy :-)
+Quote Post
1010

-----

Cytat(lobopol @ 18.12.2011, 16:05:34 ) *
Z tego co się orientuje to facebook stoi w dużej mierze na mysql (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

Z tego co wiem, to ten ich "mysql" jest przez nich "lekko" zmodyfikowany, żeby to udźwignął.
Tak samo u nich wygląda z php.

Łatwiej było im przerobić mysql do własnych potrzeb, niż przepisać aplikację na inną bazę.
+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 17.09.2025 - 08:22