![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 73 Pomógł: 0 Dołączył: 4.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pan Mark podobno stworzył go w 2 tygodnie, ale jak mogę się domyślać programowania musiał się uczyć wcześniej, zanim siadł do facebooka? Wiadomo jak to dokładnie było?
Ciekawe: Ile by zajęło mi gdybym zaczął teraz uczyć się programowania stworzenie facebooka? (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Z już posiadaną wiedzą podstawową(html, css) i ogólnie orientacją w sieci. Ile by to zajęło? Taki temat mnie naszedł, myślę że ciekawy (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) . |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 32 Pomógł: 4 Dołączył: 8.06.2007 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zajęło by ci to pewnie nieskończoność. Facebook którego widzisz dziś nie wiele ma wspólnego z Facebookiem stworzonym lata temu przez Zuck'a. Tamten w gruncie rzeczy był tylko prostym serwisem do wymiany informacji dla studentów Harvardu. W pewnym momencie inne uczelnie poprosiły o udostępnienie FB i wszystko zaczęło rosnąć.
To było 5 lat temu, przez te 5 lat do FB dołączyło bardzo dużo osób które z prostej stronki zrobiły gigantyczny serwis z milionem funkcjonalności i bilionem opcji... nie podskoczysz bo po prostu nie masz takich zasobów. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
IIFF jest moim kandydatem do trola roku.
Nie napisałeś ile masz gotówki (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) bo chyba nie myślisz że serwery vps czy dedyk są darmowe. A zwykły hosting bez websocetów przy komunikacji jabbero-podobnej zwyczajnie zarżnie się w kilka chwil nawet przy niskim zainteresowaniu. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 333 Pomógł: 137 Dołączył: 25.03.2008 Skąd: jesteś?? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nieee, @IIFF chyba tylko spekuluje - mam nadzieję. (IMG:style_emoticons/default/haha.gif)
Nie da się stworzyć takiego serwisu, niestety. Jest to zbyt wielkie i za bardzo znane by coś podobnego mogło zarobić i miało szansę istnienia. Chyba że masz jakiś pomysł z nową funkcjonalnością, której oni nie skopiują w 2 dni, a jest tak wykopana w kosmos, że wszystkich nią zainteresujesz. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 148 Pomógł: 230 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pan Mark podobno stworzył go w 2 tygodnie, ale jak mogę się domyślać programowania musiał się uczyć wcześniej, zanim siadł do facebooka? Wiadomo jak to dokładnie było? Ciekawe: Ile by zajęło mi gdybym zaczął teraz uczyć się programowania stworzenie facebooka? (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Z już posiadaną wiedzą podstawową(html, css) i ogólnie orientacją w sieci. Ile by to zajęło? Taki temat mnie naszedł, myślę że ciekawy (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) . Jego prototyp to były tylko profile z komentarzami i relacjami między użytkownikami. Czyli to co on stworzył w dwa tygodni tak naprawdę ktoś taki jak np. ja (jakim skromny!) mógłby zrobić w 2 dni. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
Na frameworku z badziew layoutem w 1 pełny dzień by się to wystukało (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
A potem tylko wydać kilkanaście mln na reklamę. [wolontariat] poszukiwany milioner Mam super tajny unikalny pomysł na portal społecznościowy, szukam milionera ;D |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 32 Pomógł: 4 Dołączył: 8.06.2007 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
[wolontariat] poszukiwany milioner Mam super tajny unikalny pomysł na portal społecznościowy, szukam milionera ;D Hehe, tak mi się coś przypomniało. (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Prawda, jak ma jakimś FW to z palcem w nosie max 1 dzień... no i masz wtedy większą satysfakcje jak to Twój własny FW.
Poza tym FB to nie tylko php, html, css i js... są tam też mało znane języki programowania których w zasadzie w europie się nie używa, a ja sam zapomniałem nazwy (mam na myśli czat fb który został w tym napisany, za przypomnienie byłbym wdzięczny). |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 085 Pomógł: 231 Dołączył: 12.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
FB to nie tylko technolgia języków programowania.
To również zarządzanie danymi dalece bardziej skomplikowane niż w naszych projektach (zapewne (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) ) Na mysql czy postgres Facebook długo by nie przetrwał. Badziew, który udźwignie ruch z reklamy za kilkanaście milionów to na pewno nie jeden dzień roboty. Samo zaprojektowanie struktury przechowywania danych to nie jeden dzień roboty (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Natomiast owszem, pierwotny Facebook to dużo prostszy projekt bez tego typu ograniczeń i na starym dobrym mysql też pójdzie (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 729 Pomógł: 346 Dołączył: 4.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z tego co się orientuje to facebook stoi w dużej mierze na mysql (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 085 Pomógł: 231 Dołączył: 12.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak, jako składowanie danych, nie ich przetwarzanie,
W 2010 korzystał z Cassandry, a teraz bodajże z HBase. I to jest clue dotyczące: czemu im się jeszcze baza nie wywaliła na najbardziej zasobożernych elementach. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 623 Pomógł: 11 Dołączył: 1.01.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat mam na myśli czat fb który został w tym napisany, za przypomnienie byłbym wdzięczny chyba Erlang Ten post edytował sweter 18.12.2011, 16:56:06 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 634 Pomógł: 14 Dołączył: 27.05.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Prawda, jak ma jakimś FW to z palcem w nosie max 1 dzień... no i masz wtedy większą satysfakcje jak to Twój własny FW. Poza tym FB to nie tylko php, html, css i js... są tam też mało znane języki programowania których w zasadzie w europie się nie używa, a ja sam zapomniałem nazwy (mam na myśli czat fb który został w tym napisany, za przypomnienie byłbym wdzięczny). LOL! (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Tak właśnie powstają mity i legendy. "są tam też mało znane języki programowania których w zasadzie w europie się nie używa" No tym to mnie zabiłeś (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Erlang - stworzony przez Erricson - Szewcka firma. Bardzo popularny język funkcyjny w systemach rozporszonych. C++ - Poczatki swojej egzystencji miał w Danii, jako praca doktorancka. Javascript - Tu muszę Ci przyznać rację, tego języka akurat nie używa się u Europie. PHP - (...) Te języki wchodzą w skład Facebook Chat. -------------------------- A teraz to już bardziej serio. Właśnie że się da! Co druga odpowiedź w tym temacie odwoływała się do poszukiwań milionerów i inwestorów. Otóż to jest sposób myślenia który miał rację bytu 5 lat temu, nie teraz. Nie kiedy mamy chmury. Jeśli by przyjrzeć się dokładniej dzisiejszemu Facebook-owi i zastanowić się nad obszarami które wydają się trudne do zaimplementowania to można podzielić je na dwie kategorie: - Skalowalność Obsługiwanie 800 mln użytkowników nie jest ani proste ani tanie. Tylko, że koszty obsługiwania tych użytkowników (zakładając, że architektura i implementacja została stworzona przez osoba znającą się na rzeczy) rośnie mniej-więcej liniowo do ilości użytkowników. Podobnie rosną koszta korzystania z chmury - czy to Windows Azure, Amazon EC2, Google, Rackspace, czy inne. Płacisz za tyle maszyn ile potrzebujesz i dorzucasz maszyny do swojej aplikacji bez zmiany jej kodu albo nawet wyłączania jej na chwilke. Tak robi wordpress, icansmile czy Apple iCloud - w godzinach szczytu używa kilkaset razy więcej maszyn wirtualnych niż w spokojnych porach. Cały proces jest zautomatyzowany, dodawania nowych maszyn jest automatyczne i zajmuje sie tym system monitorowania. Każda z wspomnianych chmur udostępnia technologię którą Facebook musiał od zera implementować - Zapis gigantycznych ilości danych (Azure Table Storage, Google BigTable, Amazoński storage - już nie pamiętam jak się nazywa), Tymczasowa rozproszona pamięć cache (czyli odpowiednik Memcache w FB) - każdy z dużych providerów udostępnia jakąś formę DHT dla swoich klientów w postaci usługi. Podobnie z autentykacją, autoryzacją i całą resztą. Jak Facebook zaczynał to tego jeszcze nie było na taką skalę na jakiej jest dziś i musiał sam kombinować. To tak w wielkim uproszczeniu. - Sztuczna inteligencja Czyli proponowanie znajomych, przewidywanie jakie posty są ważna dla danego użytkownika, przewidywanie reklam ważnych dla ludzi, itd.. Nie jest to kosmos - w każdej książce o AI można znaleźć algorytmy które odwzorowałyby zachowanie (może o niższej jakości ale to kwestia tuningu) tych mechanizmów z FB. Z tego co widzę tutaj w tym wątku - to wszyscy wyżej wypowiadający się cierpią, niestety, na syndrom cargo cult programmer... Ten post edytował nasty 19.12.2011, 08:16:37 |
|
|
![]()
|
|
Tak właśnie powstają mity i legendy. "są tam też mało znane języki programowania których w zasadzie w europie się nie używa" No tym to mnie zabiłeś (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Chodziło w zasadzie tylko o erlang. I pokaż mi teraz większe zainteresowanie tym językiem, nie licząc dużych koncernów. Może masowo szukani są programiści? Albo w Polsce, większość "odkryła" ten język raptem ok. półtora roku temu np. NK się obudziło że ktoś, gdzieś coś w tym napisał i było to wydajne. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 634 Pomógł: 14 Dołączył: 27.05.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To ze na pracuj.pl nie ma tylu ogloszen dla vhdl co dla php, nie znaczy, ze jest to "malo znany jezyk ktorego nie uzywa sie w europie".
Ten post edytował nasty 19.12.2011, 11:07:07 |
|
|
![]()
|
|
Jeśli dla Ciebie pracuj.pl czy zlecenia.przez.net są wyznacznikiem szukania ofert, to możemy już skończyć temat (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 122 Pomógł: 0 Dołączył: 23.01.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@!*!, (IMG:style_emoticons/default/baaasmiley.gif) zlecenia.przez.net i pracuj.pl to dwie rozne rzeczy. @nasty napisal wyraznie o pracuj.pl, ktore to kieruje swoja oferte dla osob szukajacych pracowników pełnoetatowych.
Bo co ma być wyznacznikiem jak nie liczba ofert pracy? |
|
|
![]()
|
|
Bo co ma być wyznacznikiem jak nie liczba ofert pracy? A to też nie jest takie miarodajne do końca! :-) Bardziej miarodajnym wyznacznikiem jest ilość osób pracujących w danym obszarze. Np. ilość ofert pracy dla programistów COBOL vs ilość programistów COBOL. Ofert F# vs programistów F#, Foxpro, access, itd... !*!: co jest wyznacznikiem szukania ofert jak nie zlecenia.przez.net czy pracuj.pl? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 0 Pomógł: 0 Dołączył: 6.12.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
i po co podwajac zło na tym swiecie? (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]() ![]()
|
|
Administrator serwera Grupa: Developerzy Postów: 521 Pomógł: 13 Dołączył: 2.04.2004 Skąd: 52°24' N 16°56' E Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@!*!: podpowiem Tobie - poślizgnąłeś się pod prysznicem i upadłeś, boli Cię głowa i piszesz przez to głupoty ...
Tego typu języki (np. erlang) wykorzystuje się bardzo często (i w zasadzie tylko) tam, gdzie jest potrzeba obsługi masy wątków - dedykowane serwery komunikacyjne, platformy wymiany wiadomości, czy usługi oparte na protokole jabber. Całkiem spory rynek, nie sądzisz? BTW: o większości z tych projektów nigdy nie usłyszysz, bo działają w tle albo są to rozwiązania dedykowane stricte do wyłącznego użytku zleceniodawcy :-) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 749 Pomógł: 37 Dołączył: 3.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z tego co się orientuje to facebook stoi w dużej mierze na mysql (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Z tego co wiem, to ten ich "mysql" jest przez nich "lekko" zmodyfikowany, żeby to udźwignął. Tak samo u nich wygląda z php. Łatwiej było im przerobić mysql do własnych potrzeb, niż przepisać aplikację na inną bazę. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 17.09.2025 - 08:22 |