![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 51 Pomógł: 0 Dołączył: 12.11.2010 Ostrzeżenie: (0%)
|
Cześć, mam następujący string "asd.dsa.sad" i chcę aby każdy wyraz rozpoczynał się wielką literą, czy istnieje jakiś lepszy sposób od poniższego?
Niestety nic innego nie udało mi się wymyślić, bądź nie znalazłem czegoś co potrafi zrobić to "lepiej". |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%)
|
A co jest złego z tym?
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 51 Pomógł: 0 Dołączył: 12.11.2010 Ostrzeżenie: (0%)
|
Złego nic z tym nie jest, tylko odnoszę wrażenie, że jest to zrobione naokoło i chciałem się dowiedzieć, czy istnieje jakaś lepsza praktyka. Ot co.
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 307 Pomógł: 37 Dołączył: 9.11.2010 Skąd: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%)
|
Drugim rozwiązaniem jest tutaj najpewniej uzycie str_repleace żeby zmienic '.' na spacje, potem ucwords aby zmienic pierwsze litery na wielkie na koniec znów str_repleace. Nie jest to szybsze, lepsze ani czytelniejsze. Ogólnie nie widzę niczego złego w Twoim rozwiązaniu.
EDIT: Choc po przemyśleniu można tutaj zastosować wyrażenia regularne, zapewne było by to znacznie szybsze no i prócz formuły dosyć eleganckie rozwiązanie, ale to już musi podpowiedzieć ktoś kto czuje się pwwniej w reg exp'ach. Ja nie chcę Ci namącić w głowie. EDIT2: O Boże ile ja dzisiaj robie tych 'editów'. Wydaje mi się że to jest najlepszy sposób: Ten post edytował Uriziel01 19.12.2011, 11:13:13 |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 24.12.2025 - 22:05 |