![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 83 Pomógł: 0 Dołączył: 23.08.2009 Skąd: Wołomin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Dzisiaj napisałem skrypt pobieranie transferu na swojej stronie. Ze zmiennej $twoj_transfer sukcesywnie pobierany jest transfer w danym czasie. Mam nastepujacy skrypt
Taki skrypt odswiezajac strone sprawdza dostepny transfer na koncie, ale niestety co 1 sekunde wylacza odtwarzac. Moje pytanie brzmi: w jaki sposob zrobić, aby odswierzył strone dopiero gdy zmienna $twoj_transfer bedzie bliska zeru (wartosc: od 0 do 5) ? Ten post edytował tinware 16.12.2011, 16:37:29 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 486 Pomógł: 101 Dołączył: 27.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ale 0 traktowane jest jako string. daj to bez apostrofów. a żeby sprawdzać transfer co sekunde użyj ajaxa, a z tym 0-5 to zwykły warunek $zmienna<6
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 83 Pomógł: 0 Dołączył: 23.08.2009 Skąd: Wołomin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak myślałem, że będzie mi potrzebny axaj. Niestety nie znam tego języka...
Czy pomogłbyś mi napisać taką zależność w ajaxie ?
Bo w php strona musiałby być non stop odświeżana, a ma zostać odświeżona tylko wtedy kiedy zmienna $twoj_transfer > '3' |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ajax to nie jest język.. Nie umieszczaj liczb w apostrofach/cydzysłowiach jeżeli chcesz wykonywać jakieś operacje arytmetyczne.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 486 Pomógł: 101 Dołączył: 27.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://api.jquery.com/jQuery.post/
wymagane: jquery. jako parametr daj id użytkownika, po stronie serwera sprawdzasz zapytaniem sql, czy gdzie to tam trzymasz, id usera w warunku to $_POST['parametr podany w $.post']. w odpowiedzi serwera. w zależności od odpowiedzi serwera kończysz/kontynuujesz zużycie transferu |
|
|
![]()
|
|
Rozumiem działanie, lecz niewiem jak to dokłądnie zastosować.
Mój cały skrypt to:
Pomożecie mi zastosować ten skrypt w moim skrypcie. Niestety, niestem noga w tym, dlatego zgłośiłem się o pomoc do Was (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Całość jest na divach, dlatego że w tej postaci zostanie wyświetlone, gotowe w iframe na stronie... Ten post edytował tinware 16.12.2011, 17:12:49 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 085 Pomógł: 231 Dołączył: 12.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na początek opanuj nieco php.
Bez tej podstawy nie ruszysz i w ajaksie, bo Ci będzie źle zwracał wyniki.
Na początek ładniej, prawda? Jak wcześniej było 2 razy wspomniane przez kolegów: Liczb nie umieszczaj w cudzysłowie! A następnie wejdź na podanego linka, popróbuj, nie uda się to wklej co próbowałeś sam zrobić (chyba że już próbowałeś, to zarzuć kodem). Pomożemy. Serio (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Btw. poczytaj o arkuszach stylów, zamiast definiować style przy elementach. Przyda się w przyszłości (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował Shili 16.12.2011, 17:47:22 |
|
|
![]()
|
|
Wkleiłem następujące kody na strone:
Wyszło: Kod Parse error: syntax error, unexpected '.', expecting T_VARIABLE or '$' in C:\Program Files\EasyPHP-5.3.8.1\www\djplate2012\home_page\tv\tv_pino.php on line 9 To linijka: $.ajax({ Dlaczego pojawia się parse? Jakie wartości mam podać jako typ, data, url, succes i datatype ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 085 Pomógł: 231 Dołączył: 12.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Widzisz,
Ogólnie są to podstawy podstaw, natomiast postaram się Ciebie nakierować. Masz 4 elementy tworzenia stron (uprościmy) 1) PHP - wiesz c-o to jest, fragmenty pomiędzy <?php a ?> 2) HTML - kod, który wynikowo widać na stronie; nie wypluwaj go za pomocą zmiennej echo, bo będzie Ci bardzo ciężko cokolwiek edytować - patrz mój poprzedni post 3) CSS - style, które aktualnie masz inline 4) Javascript, a dokładniej jQuery Zajmiemy się chwilowo tym ostatnim: http://ferrante.pl/frontend/javascript/jquery-to-latwe-1/ - króciutki kurs z podstawami http://e-tutorials.pl/66/javascript-podstawy/ - zwróć uwagę, w czym jest umieszczony kod javascript (pierwszy przykład na podanej stronie). Aby kod javascript się wykonał należy umieścić go w HTML w odpowiednich tagach. To naprawdę nie są trudne rzeczy (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Jak nauczyłeś się PHP to jQuery (JavaScript) również dasz radę (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Skupmy się tylko na tym nieco zmodyfikowanym kodzie, w sensie na razie umieść tylko to w swoim kodzie HTML Mam nadzieję, że masz plik ajax/test.html? @edit Wiem, o czym zapomniałam, dodana pierwsza linijka kodu. Ten post edytował Shili 16.12.2011, 18:59:10 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 16:17 |