![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 44 Pomógł: 0 Dołączył: 18.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam funkcje która pobiera z bazy danych gatunki i tworzy formularz wyboru
następnie mam formularz w którym podaje sie tytul filmu itp, oraz gatunki tego filmu( jak wiadomo film może być w kilku gatunkach na raz)
a tutaj mam zapytanie zapisujące do tabeli film_gatunek, gatunek filmu. I wszystko działa, tylko mam taki problem że jak zaznaczę w tym formularzu z gatunkami więcej niż jeden gatunek, to zapisuje mi się i tak tylko jeden, a chciałbym żeby do jednego filmu można było przypisać kilka gatunków, nie mam pojęcia jak to zrobić... prosił bym o Waszą pomoc.
Ten post edytował gagatek 13.12.2011, 12:29:30 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 527 Pomógł: 438 Dołączył: 28.06.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
uzyskasz w ten sposób tablicę "gatunków", którą możesz wykorzystać np tak:
HTH! (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 44 Pomógł: 0 Dołączył: 18.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wielkie dzięki, działa!!:)
mam jeszcze 2 pytania, nie chcę otwierać nowego tematu. Chciałem się jeszcze dowiedzieć jak mam zrobić teraz tak jakby na odwrót czyli mam edycje filmów, do inputów wprowadzane są tytuły itp pobrane z bazy z filmam i w celu edycji i teraz chciałbym żeby w tym formularzu z gatunkami zostały zaznaczone checkboxy z gatunkami tego wybranego filmu, czyli, żeby gatunki zostały pobrane z bazy i odpowiednio zostały zaznaczone checkboxy. Nie wiem czy zrozumiale to napisałem, bo wydaje mi się że troche namieszalem:)
i drugie, chcę zrobić update tych gatunków w edycji. Ale mam problem z zapytaniem, zrobiłem takie:
i chcę zmienić żeby ten film miał tylko gatunek o np ID=9 to wynikiem tego jest
nie wiem jak zrobić żeby w takim wypadku to się nie powtarzało... i tak samo jak chcę zmienić ID gatunku z 3 4 5 np na 6 7 8 za pomocą tego zapytania u góry to w tabeli pojawia mi się taki wynik
Nie wiem, czemu pobiera i zapisuje tylko ostatnią wartość w petli.. Prosił bym o pomoc w rozwiązaniu bo już się pogubiłem... Ten post edytował gagatek 15.12.2011, 13:49:40 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 527 Pomógł: 438 Dołączył: 28.06.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Musisz przekazać swojej funkcji pobierzG gatunki jakie ma twój wpis:
Do funkcji pobierzG musisz przekazać tablicę id'ków gatunków pobraną z bazy w postaci [1,2,3,4,5,6] - same id'ki (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Co do drugiego pytania to rób inaczej - przy edycji usuń wszystkie powiązania FILM-GATUNEK z tej tabelki a potem dodaj je na nowo INSERTEM (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) |
|
|
![]()
|
|
Musisz przekazać swojej funkcji pobierzG gatunki jakie ma twój wpis:
Do funkcji pobierzG musisz przekazać tablicę id'ków gatunków pobraną z bazy w postaci [1,2,3,4,5,6] - same id'ki (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Co do drugiego pytania to rób inaczej - przy edycji usuń wszystkie powiązania FILM-GATUNEK z tej tabelki a potem dodaj je na nowo INSERTEM (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) mam jeszcze taką prośbę, po wrzuceniu: pojawia mi się
zmieniam, kombinuje i nie mogę się za chiny dopatrzeć błędu... Na pewno jest za dużo o jeden ). Ale to i tak nic nie zmienia;/ zrobilem tak i pojawia mi sie teraz tak:
Ten post edytował gagatek 15.12.2011, 17:47:39 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 486 Pomógł: 101 Dołączył: 27.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
już po pokolorowaniu składni widać, gdzie błąd.
'checked="checked" brakuje zamknięcia apostrofu. i po co na końcu to .'' ? |
|
|
![]()
|
|
sorry ale naprawdę już zgłupiałem i nie moge znaleźć tego błędu...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 486 Pomógł: 101 Dołączył: 27.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
już to echo jest ok i nie ma żadnych błędów:)
tylko jeszcze nie do końca wiem jak zrobić z tą tablicą z id Musisz przekazać swojej funkcji pobierzG gatunki jakie ma twój wpis:
Do funkcji pobierzG musisz przekazać tablicę id'ków gatunków pobraną z bazy w postaci [1,2,3,4,5,6] - same id'ki (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) to wiem że w tym miejscu gdzie teraz wpisałem "xxx" to przekazuję do funkcji cokolwiek, ale nie do końca wiem w jaki sposób mam wyciągnąć i przesłać te ID...
Ten post edytował gagatek 15.12.2011, 22:39:40 |
|
|
![]()
|
|
pobierz powiązania filmu z gatunkiem:
(IMG:style_emoticons/default/wink.gif) |
|
|
![]()
|
|
teraz już rozumiem!:)dzięki!:)
ale mam jeszcze jeden problem, chodź nie przypuszczałem że się tak zdarzy. Tak jak miałem tabele pośrednia film_gatunek, mam też film_jezyk. Chciałem zrobić identycznie jak z tymi gatunkami i mam tak:
wydaje się jaby było wszytko dobrze, ale pojawia mi się ostrzeżenie, które właśnie tyczy się tej linijki z foreach, z tego co wyczytałem to że do tej zmiennej nie zostały zapisane wartości, ale nie wiem dlaczego, bo wydaje mi się że jest dobrze...
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 10:59 |