![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 305 Pomógł: 29 Dołączył: 5.07.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam za zadanie napisać skrypt rezerwacji. I musi być kalendarz z zaznaczonymi zajętymi datami. Rezerwacji można dokonać na kilka dni. W bazie danych mam zapisane od kiedy oraz do kiedy jest rezerwacja i nie bardzo wiem jak w kalendarzu zaznaczyć dni rezerwacji. Oczywiście chodzi mi o to jak zaznaczyć dni pomiędzy początkiem; a końcem rezerwacji. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 305 Pomógł: 29 Dołączył: 5.07.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki wielkie tylko mam mały problem bo gdy rezerwacja jest w jednym miesiącu to wszystko działa jak należy.
Problem się pojawia gdy rezerwacja rozciąga się na dwa miesiące. Chodzi o napisane pętle tylko nie bardzo wiem jak je przerobić a może dodać kolejny warunek. Mój kod
Na prawdę nikt nie ma pomysłu co poprawić w kodzie żeby działało? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 47 Pomógł: 4 Dołączył: 12.07.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
z tego co piszesz - wiesz o jakim miesiacu jest mowa
do SQL w 7 linii dodaj warunek WHERE `od` BETWEEN miesc_start AND miesiac_stop OR `do` BETWEEN miesc_start AND miesiac_stop ograniczysz w ten sposob liczbe rezerwacji do przemialu. Cytat Chodzi o napisane pętle tylko nie bardzo wiem jak je przerobić a może dodać kolejny warunek. rozwin prosze pytanie - nie do konca rozumiem o co biega. |
|
|
![]()
|
|
Dzięki za podpowiedź; ale wydaje mi się, że nie porównam tak łatwo daty z formularza z tą zapisaną w bazie.
Rozwiązałem już swój problem tylko nie wiem czy nie za dużo tutaj pętli i może ktoś ma jakiś pomysł na optymalizację tego kodu.
Ten post edytował grzes999 10.12.2011, 13:00:10 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 47 Pomógł: 4 Dołączył: 12.07.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
czy masz pokazac tylko aktualny miesiac z rezerwacja? czy moze liste wszystkich rezerwacji?
jezeli aktualny miesiac - to mozesz uzyc tylko trzech petli: 1 - do wyjecia wszystkich rezerwacji 2 - petla od 1 do ostatniego dnia tutaj sprawdzasz czy rezerwacja jest w tym miesiacu i powiedzmy w arrayu z liczba dni zaznaczasz, ze 28,29,30 sa zajete. 3 petla po array z liczba dni - jezeli jest niepusty - czyli jest juz rezerwacja |
|
|
![]()
|
|
Zapomniałem dodać. Oczywiście muszę pokazać wszystkie rezerwację ten pobrane w tym skrypcie będą zaznaczane w kalendarzu wygenerowanym za pomocą JS; ale z tym raczej już sobie poradzę (IMG:style_emoticons/default/thumbsupsmileyanim.gif)
|
|
|
![]()
|
|
$rezerwacje = array(
0 => array("title" = "Rezerwacja1", "od" => 1, "do" => 20" ), 1 => array("title" = "Rezerwacja2", "od" => 5, "do" => 8" ), 2 => array("title" = "Rezerwacja3", "od" => 3, "do" => 2" ), 3 => array("title" = "Rezerwacja4", "od" => 5, "do" => 31" ), ); taka jest moja propozycja - oczywiscie najlepiej jakbys to zrobił obiektowo |
|
|
![]()
|
|
$rezerwacje = array( 0 => array("title" = "Rezerwacja1", "od" => 1, "do" => 20" ), 1 => array("title" = "Rezerwacja2", "od" => 5, "do" => 8" ), 2 => array("title" = "Rezerwacja3", "od" => 3, "do" => 2" ), 3 => array("title" = "Rezerwacja4", "od" => 5, "do" => 31" ), ); taka jest moja propozycja - oczywiscie najlepiej jakbys to zrobił obiektowo Tak średnio rozumiem w jaki sposób miało by mi to pomóc. Jest mi potrzebne, żeby w pętli wypisywało mi wszystkie dni rezerwacji wraz z miesiącem. czyli 11.12,12.12,13.12,itd. Chyba, że chodzi o to żeby mieć to wszystko zapisane w jednej tablicy. |
|
|
![]()
|
|
potem w js robisz petle `od` `do` i sobie tworzysz dni zarezerwowane po stronie htmla - nie wiem czy potrzebujesz wiecej od strony php - albo nadal nie mogę zrozumięć istoty skryptu
|
|
|
![]()
|
|
No niby nie głupio mówisz będę musiał to trochę przerobić.
Jednak pojawił się problem gdyż nie bardzo wiem jak przekazać tablicę z datami, która jest w php do javascriptu. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Dzięki wielkie (IMG:style_emoticons/default/thumbsupsmileyanim.gif) sam bym się pewnie męczył ze dwa dni i nic bym nie wymyślił (IMG:style_emoticons/default/wstydnis.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 18:56 |