![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 30.11.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
miałem stworzyć własną relacyjną bazę danych. Zdecydowałem się na pizzerię. Czy może ktoś napisać, czy jest ona poprawna? (IMG:http://realmadryt.net/1bartosz/baza.png) Z góry bardzo dziękuję, naprawdę mi bardzo na tym zależy. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 65 Pomógł: 2 Dołączył: 5.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jest dobrze (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) założenia o których piszesz są bardziej przydatne przy diagramach związków encji (ERD). Baza danych zgodna z założeniem, brak nadmiarowych danych. Zanim to gdzieś pokażesz to zmień nagłówek tabeli pracowników bo masz Klient x2 (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
Pozdr Ten post edytował 5k7 30.11.2011, 19:33:17 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 30.11.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A no tak, tak, mój błąd.
Dzięki wielkie za ocenę, pierwszy raz zrobiłem to sam i mam nadzieję, że to zaliczę. Jeszcze raz dzięki. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 86 Pomógł: 16 Dołączył: 2.12.2009 Skąd: Płock/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
przy takich (i dokładnie takich) założeniach i polach w bazie danych tabele klient, pracownik, dostawca zamieniłbym na jedną tabelę (w każdej masz takie same pola) o nazwie np. "osoba". do tabeli dodałbym pole "role_id" gdzie np. 1 to bedzie klient, 2- dostawca, 3- pracownik. - ale to tylko dla takich założeń i takich danych jak podane wyżej.
Doświadczenie podpowiada jednak, że w dużym, działającym systemie powinny być dwie tabele pracownik (pracownik + dostawca) i klient (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 207 Pomógł: 18 Dołączył: 4.09.2010 Skąd: warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
miałem stworzyć własną relacyjną bazę danych. Zdecydowałem się na pizzerię. Czy może ktoś napisać, czy jest ona poprawna? składniki pizzy wydzielić do osobnej tabeli i połączyć relacją. w żywym systemie rozdzieliłbym adresy od osób, oraz konktakty (mail, tel) również. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 02:12 |