![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 381 Pomógł: 12 Dołączył: 9.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam problem, bo nie radzę sobie jeszcze z pobieraniem danych z kilku tabel w jednym zapytaniu, a potrzebowałbym pobrać kilka rzeczy.
Mam tabelę menu w której mam pola: menu_id name oraz tabelę content gdzie jest: content_id menu_id content Jak pobrać w jednym zapytaniu wszystko z content tylko zamiast menu_id z content pobrać w jego miejscu nazwę z tabeli menu ? Ten post edytował Elber 30.11.2011, 14:27:50 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
LEFT JOIN - wiecej info masz w manualu nawet są tam przykłady, na których opisano to zjawisko.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 381 Pomógł: 12 Dołączył: 9.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
SELECT content.content, menu.name FROM content LEFT JOIN menu ON content.menu_id = menu.menu_id where content.content_id = "$id" limit 1
Tak jet dobrze (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) |
|
|
![]()
|
|
A działa? To dobrze.
NIe działa? To też dobrze, tylko jakiś blad masz, wiec pokaz blad zapytania. ps: nie: content.content_id = "$id" a: content.content_id = $id Ucz się dobrych nawyków |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 195 Pomógł: 109 Dołączył: 3.11.2011 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Chyba tak lepiej ,ale sprawdź:
Cytat SELECT p.content, d.name FROM content p LEFT JOIN menu d ON p.menu_id =d.menu_id where p.content_id = "$id" limit 1 gdzie p= Tabel1; d=Tabela2; p.content=kolumna content z tabeli1 d.name=kolumna name z tabeli2 Taki przykład. Ten post edytował Niktoś 30.11.2011, 14:48:28 |
|
|
![]()
|
|
Niktoś, a czym się różni Twoje od jego nie licząc nazewnictwa?
Czyżbys mial na mysli tylko aliasy? To tylko dla wygody a nie dla lepszości. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 195 Pomógł: 109 Dołączył: 3.11.2011 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Cytat content.content ,menu.menu d.menu, p.menu Lepiej chyba takie coś rozróżnić,jak mówiłeś dla wygody ale i także dla uniknięcia pomyłek, a tak poza tym aliasy służą do skracania nazewnictwa. Z wiki: Alias także AKA (A.K.A., a.k.a., aka lub a/k/a – skr. od ang. also known as – także znany jako) – alternatywna nazwa służąca do identyfikacji obiektów, ludzi itp. (pseudonim). Zwykle z aliasem związana jest funkcja polegająca na skróceniu i uproszczeniu nazewnictwa. Ten post edytował Niktoś 30.11.2011, 15:02:31 |
|
|
![]()
|
|
No i przecież elber to rozróżniał. Wyraźnie masz napisane:
content.content, menu.name Jest rozróżnione? Jest. Nie mówię, że aliasy są złe. Sam im zawsze używam, tylko nie mów ze ktos czegos nie rozróżnia bo zamiast aliasu podaje nazwe tabeli (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) |
|
|
![]()
|
|
Najpierw zrobiłem bez aliasów a potem z (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) bo za 1 razem nie wyczytałem jak zrobić alias (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Teraz już wiem i na przyszłość będę wiedział (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Dziękuję za pomoc (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 16.09.2025 - 08:48 |