![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 1 Dołączył: 9.09.2011 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam dwie tabele: comments i articles.
Rekordy w articles mają oczywiście id, natomiast komentarze about_id, które odpowiada odpowiednim id artykułów do których są przypisane. Chcę w jednym zapytaniu mieć możliwość usunięcia wszystkich przestarzałych komentarzy, czyli takich których odpowiadające artykuły usunięto. Chodzi mi o coś w stylu:
Niestety nie wiem jak dokładnie to zapisać. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 85 Pomógł: 14 Dołączył: 14.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
LUB
i...magia, działa samo bez dodatkowych zapytań. Ale uwaga, jeśli korzystasz z wyszukiwania FULLTEXT w jednej z tabel, nie możesz tego zrobić. //RIGHT JOIN, albo LEFT, zawsze mi się pier... Ten post edytował AlexDeLarge 22.11.2011, 23:25:06 -------------------- Java and PHP developer 2007-2014 :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 1 Dołączył: 9.09.2011 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki, nie mam niestety czasu sprawdzić tego w tym momencie, ale owszem, korzystam z FULLTEXT w tabeli articles. Rozumiem, że w tym wypadku nie zadziała druga możliwość?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 85 Pomógł: 14 Dołączył: 14.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No niestety, jeśli korzystasz z wyszukiwania FULLTEXT, to korzystasz z MyISAM, a MyISAM nie obsługuje kluczy obcych.
Sposób numer 3, jeśli masz możliwość tworzenia wyzwalaczy:
Poza tym wkradł się błąd w sposobie numer 2, powinno być:
Ten post edytował AlexDeLarge 23.11.2011, 21:43:13 -------------------- Java and PHP developer 2007-2014 :)
|
|
|
![]()
|
|
Tak sobie przypomniałem o tym temacie.
Rozwiązanie które wykorzystałem:
To jest tylko SELECT więc swobodnie można testować nie bojąc się, że coś nam zniknie. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 01:10 |