![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 16.11.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich,
Zacząłem grzebać trochę w php, no i mam problem z wczytaniem pliku tekstowego do formularza, a konkretniej do obszaru tekstowego. Tutaj proszę fragment kodu: CODE <?php $plik = file_get_contents('plik.txt')?>; <textarea name="tekst" cols="50" rows="25" ><?php echo $plik ?></textarea> I teraz pytanie, chciałbym do obszaru tekstowego wczytać dane z pliku plik.txt, pytanie, czy robię to dobrze, bo coś mi nie wychodzi. Za wszelką pomoc i czas mi poświęcony dziękuję. Proszę o wyrozumiałość. Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Średnik masz w złym miejscu, ale on tutaj nie powinien odgrywać znaczącej roli. Co dokładnie Ci nie wychodzi?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 16.11.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dane nie są wczytywane do formularza.
Ten post edytował phoboss93 16.11.2011, 20:40:01 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Zastosuj się do części wskazówek z tego tematu:
Temat: Jak poprawnie zada pytanie A problemy staną się bardziej czytelne, jeśli nie dla Ciebie, to dla nas. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 1 Dołączył: 12.09.2010 Skąd: Dąbrowa Górnicza Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Dzięki, miałeś rację, jest problem z lokalizacją pliku, mój błąd. Tylko to jest dziwne, przynajmniej dla mnie, bo próbując wczytać dane w ten sposób:
CODE $plik = file_get_contents('plik.txt'); echo $plik; Dane z pliku są wyświetlane. Natomiast kiedy próbuję wczytać dane z pliku do formularza w ten sposób: CODE $plik = file_get_contents('plik.txt'); echo '<textarea name="tekst" cols="50" rows="25" >$plik</textarea>'; Wyświetlany jest tylko pusty obszar tekstowy, bez zawartości pliku.txt . No ale ok, dzięki za pomoc, resztę doszukam w internecie. Pozdrawiam Ten post edytował phoboss93 17.11.2011, 08:11:12 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Dzięki mortus, o to mi chodziło. Pozdrawiam
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Ja mam pytanie bo nie kumam w ogóle....
echo '<textarea name="tekst" cols="50" rows="25" >$plik</textarea>'; Napisałeś, że to wyświetla ci pusty obszar tekstowy. Nie miało prawo, to powinno ci wyświetlać textarea a w nim tekst '$plik'. Nie widziałeś tego tekstu? -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Wiesz, ja tyle razy zmieniałem ten kod, że mogłem coś pomieszać, sorki. Tak, masz rację, ale już nie będę edytował tamtego postu, niech tak zostanie
![]() Ten post edytował phoboss93 17.11.2011, 09:41:02 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 17:06 |