![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 2 Dołączył: 30.10.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć.
Nie wiem jak mam zrobić tagi do newsów... w tabeli z newsami mam kolumnę "tagi" i mam np. "tag1, tag2, tag3," i jak mam pobrać z bazy te tagi aby tag1 i tag2 były uznane jako inne tagi... trochę głupio wytłumaczyłem ale mam nadzieję, że zrozumieliście |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod article - id - tag_id tags - id - tag_name article_tag - article_id - tag_id article_tag to jeżeli dobrze pamiętam tabela "pivot". |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Odczytujesz dane z formularza.
2. Sobie znanymi sposobami rozdzielasz tekst "tag1, tag2, tag3" na tablice / kolekcje "tag1", "tag2", "tag3". 3. Z bazy danych pobierasz ID każdego z tych tagów. 4. Jeżeli, nie udało się określić ID któregoś z tagów tworzysz go i pobierasz jego ID. 5. Tagi i aktualności to klasyczna relacja wiele-do-wielu, więc powiązanie nie powinno sprawiać problemów. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 2 Dołączył: 30.10.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Crozin
Coś tam rozumiem ale nie za bardzo... znaczy wiem o co chodzi ale moje umiejętności PHP nie pozwalają na to... wiem że to nie jest do Gotowe rozwiązania ale nie będę nowego tematu tam otwierał... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czego konkretnie nie rozumiesz?
|
|
|
![]()
|
|
nie wiem jak napisać to w PHP... zaczynam dopiero a chciałbym mieć te tagi (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 706 Pomógł: 108 Dołączył: 12.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zrób tak jak napisał kolega skowron-line. Jedyne sensowne rozwiązanie to osobna tabela dla tagów i jeszcze jedna tabela łącząca artykuły i tagi. Jak tak rozplanujesz bazę, to wyszukiwanie po tagach będzie o wiele łatwiejsze.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 15:14 |