![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tytuł tematu zapewne nie mówi za wiele, więc postaram pokrótce opisać mój mały problem. Otóż za pomocą JS chcę utworzyć krótkie animacje np. poruszających się piłeczek. Problem w tym, że każda akcja (np. ruch, kolizja itp.) musi być gdzieś "składowana" na początku rozsądnym rozwiązaniem wydał mi się JSON :
Niestety tego typu zapis jest mało wydajny: - dla 100 obiektów 10 sekundowa animacja zajmuje grubo ponad 500kb - JS strasznie zamula podczas odczytywania tak składowanych wartości (chociaż nie powinien :/) Stąd moje pytanie czy istnieje jakiś format zapisu, który pozwoli na łatwy odczyt zawartości + minimalną wielkość tworzonego pliku ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 706 Pomógł: 108 Dołączył: 12.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
JavaScript krztusi się już przy średnich rozmiarów tablicach, więc to chyba nie jest problem JSON-a. Musisz zapisywać pozycję piłeczek dla każdej klatki? Piłeczki nie poruszają się po liniach?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po liniach tylko dla 100 piłeczek w jednej klatce na pewno znajdzie się kilkanaście akcji dotyczących zmiany położenia, kolizji, zmiany koloru itp. itd. Kurcze HTML5 daje takie możliwości a mimo to nie mogę ich w pełni wykorzystać (IMG:style_emoticons/default/sad.gif)
rozmiar plików mógłbym ograniczyć przez kompaktowanie + gzip ale na zamulanie JS przy (tylko) 10sek animacji nie znam lekarstwa Ten post edytował CuteOne 23.10.2011, 22:07:24 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ogólnie ciężko będzie znaleźć jakieś alternatywne rozwiązanie problemu pozostając w języku javascript, który, w przypadku animacji, mistrzem wydajności nie jest. Może jednak warto próbować pójść w stronę canvasa albo flasha? Jeżeli ta zmiana nie wchodzi w grę, to można jeszcze szukać rozwiązania w postaci użycia innych algorytmów, np. zamiast zapisywać współrzędne wszystkich obiektów - cyklicznie wywoływać (np. co sekundę) jakąś funkcję, która uwzględniając rozmaite parametry, jak np. prędkość ruchu, przyspieszenie, aktualną pozycję - wyliczy aktualne współrzędne i sprawdzi czy ma miejsce kolizja.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 706 Pomógł: 108 Dołączył: 12.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wydaje mi się, że canvas jeszcze pogorszy sprawę. Kompresja pliku kompletnie nic nie poprawi.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Canvas jest w powijakach jeszcze, ale jest rozwojowe i krojone na miarę takich potrzeb.
|
|
|
![]()
|
|
W najnowszych wersjach FF canvas działa nie najgorzej, w najnowszym Chrome wciąż tragedia (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Dobry dla grafiki, animacje pociągnie tylko i wyłącznie bardzo ubogie.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 782 Pomógł: 153 Dołączył: 21.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A ja dalej nie rozumiem co kolega miał na myśli. Zapisuje osobno każdą klatkę czy też tworzy dla każdego obiektu listy wcześniej wyliczonych zdarzeń? Patrzę i nie wiem.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 675 Pomógł: 286 Dołączył: 15.06.2009 Skąd: Wieliczka Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Animację tworzę właśnie w canvas (dlatego wspomniałem o HTML5) (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
everth: Tworzę każdą klatkę: klatka 1. ruch piłeczki A do 10,10 (współrzędne XY), B do 11,12 klatka 2. ruch piłeczki C do 1, 1 klatka 3. kolizja piłeczki A i C, ruch piłeczki B do 9,9 (piłeczka osiągnęła 11,12) klatka 4. kolizja piłeczki B i C itd.. Taki zapis wydaje mi się najbardziej optymalny - nie muszę sprawdzać warunków w każdej klatce np. czy dany obiekt osiągnął położenie X,Y / ma kolizję z innym obiektem itp. darko: Flash to dinozaur, który wydajnością nie dorasta do pięt JS (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Hmmm właśnie oglądam mecz z cs-manager.com i tam za pomocą Javy zrobiono pokaz rozegranych meczów, więc tym bardziej w JS musi się dać zrobić coś podobnego (chodzi o animację nie mecze ;p) Ten post edytował CuteOne 24.10.2011, 00:55:58 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 782 Pomógł: 153 Dołączył: 21.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Taki zapis wydaje mi się najbardziej optymalny - nie muszę sprawdzać warunków w każdej klatce np. czy dany obiekt osiągnął położenie X,Y / ma kolizję z innym obiektem Można to ugryźć inaczej tak jak @darko powiedział. Na początku tworzysz zestaw funkcji określających przyszłe położenie (np. przesuń się pixel w prawo/lewo/góra/dół/kombinacja), jeśli ruch idzie tylko po liniach prostych. Przyporządkowujesz te funkcje poszczególnym obiektom (jako właściwość). Zakładam że animacja jest wcześniej wyliczona więc wiemy kiedy (nr klatki) i między kim nastąpią ewentualne kolizje lub zdarzenia modyfikujące ruch obiektów. Więc najprostszy algorytm sprowadza się do zmiany funkcji ruchu u konkretnych obiektów (wiemy u których bo mamy to już wyliczone) na inne i następnie aktualizacji pozycji obiektów na planszy (co klatkę). Nawet jeśli tych zdarzeń jest kilkadziesiąt na klatkę to zmieniany tylko referencje do funkcji. A zapisujemy tylko ewentualne zmiany w ruchu obiektów (czyli klatki puste w których nic nie zachodzi wylatują z końcowego "zapisu") PS: To wszystko przy założeniu wcześniejszego wyliczenia kolizji i zdarzeń - ale ja rozumiem że tobie chodzi raczej o zapis animacji a nie jej żywą symulację. |
|
|
![]()
|
|
Dzięki za odpowiedź.
Chyba nie bardzo wiem jak by to miało wyglądać.. Powiedzmy, że mam odgórne funkcje animujące obiekty tak jak opisałeś. Teraz każdy obiekt we właściowościach miałby posiadać referencję:
Czy o to ci chodziło? Bo jeśli tak to jest mały problem - skąd skrypt ma wiedzieć kiedy odpalać te funkcje? ps. chodzi mi o odtworzenie animacji stworzonej gdzieś kiedyś wcześniej (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował CuteOne 24.10.2011, 16:56:32 |
|
|
![]()
|
|
Bardziej cosik takiego
Skrypt nie wie jakie funkcje odpalać. On w każdej klatce nakazuje tylko obiektom uaktualnić pozycję. Wcześniej może przeprowadzić podmianę funkcji wyznaczających pozycje bazując na jakimś zapisie. Załóżmy że chcemy użyć tutaj tablic tylko klasy Array() - nie wiem czy nie będą one mniejsze i szybsze niż standardowy zapis właściwość-wartość w JS. Jedna tablica trzyma więc obiekty, wartość numeryczna jest identyfikatorem. Druga trzyma po kolei opisane kolejne klatki, każda klatka zawiera również obiekt typu Array składający się listy obiektów które w danej klatce ulegają zmianie oraz nr powiązanej funkcji
W każdej klatce przed wykonaniem na object.update() skrypt sprawdza taką listę i ewentualnie nanosi zmiany. Wszystkie dane są liczbowe więc nie powinno być chyba dużego narzutu na pamięć. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 233 Pomógł: 87 Dołączył: 6.03.2009 Ostrzeżenie: (40%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Dzięki evereth ! Twój sposób zapisu wydaje się być o niebo lepszy (jutro go wypróbuję (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) ).
@wNogachSpisz: heh całkiem zapomniałem, że JS mogę wykonywać w ten sposób (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Tobie również dziękuję |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 332 Pomógł: 294 Dołączył: 12.10.2008 Skąd: Olkusz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie wiem jak dokładnie ustawiasz własności poszczególnych obiektów ale zapewne każdego z osobna - zmiana pojedynczej własności w zasadzie niemal zawsze powoduje renderowanie - przeliczanie... i to właśnie tutaj jest problem - niektóre przeglądarki nie renderują nawet dom'u jeśli stale są robione zmiany (ale to te nowsze i nie wszystkie - już nie jestem w temacie)... ale najlepiej jeśli byś ustawiał wszystkie właściwości obiektów tylko raz - możesz to zrobić np. przez utworzenie dynamicznego elementu style w drzewie dom - wcześniej każdemu elementowi np. przypisując jakieś id, i w tym style możesz określać sytuację końcową - poczytaj na stronie opery o modyfikacjach dom i o ustawianiu kilku styli na raz (już wspomniałem jak to można zrobić zamiast podmiany klasy to po prostu podmieniasz zawartość elementu style z przygotowanym wcześniej opisem styli dla poszczególnych id na raz):
Efficient JavaScript -> DOM (page 3) lub o ile dobrze pamiętam przed ustawianiem styli w następnej klatce mógłbyś na całą animację dać display:none; ustawiać pojedynczo style tak jak robisz i zmiana chyba też przy renderowaniu dokona się raz - no 2 razy - display:none i display block - to też powinno przyśpieszyć... animacje by były płynne dla ludzkiego oka to odstęp między klatkami musi wynosić około 40ms (25fps -> co 40ms klatka), fakt, niektóre filmy mają chyba delikatniej mniejszy fsp i chyba wynosi on 23,7 fps ale to szczegół... mógłbyś jeszcze poczytać o transition (czy jakoś tak się zwie) i ustawić go na liniowy - jeśli przez np. 3s coś się przemieszcza stale po tej samej linii to na początku mógłbyś zmienić wartość na końcową, czas zmiany ustawić na te 3s i w kolejnych klatkach masz np. null co znaczy, że nie wprowadzasz żadnych zmian w stylach... Ten post edytował zegarek84 25.10.2011, 13:47:12 |
|
|
![]()
|
|
Wszystko było by pięknie gdyby nie to że animację tworzę w canvas "a tam nie ma CSS" (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Mimo wszystko ciekawe podejście do problemu aż sobie zapisze gdzieś w zeszycie (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)
Ten post edytował CuteOne 25.10.2011, 17:13:35 |
|
|
![]()
|
|
animacje by były płynne dla ludzkiego oka to odstęp między klatkami musi wynosić około 40ms (25fps -> co 40ms klatka), fakt, niektóre filmy mają chyba delikatniej mniejszy fsp i chyba wynosi on 23,7 fps ale to szczegół... To nie do końca tak. Dla ludzkiego ruch oka jest płynny chyba już od granicy 15-16 fps - tyle chyba miały najstarsze filmy. Rozdziałkę zmieniono by zgrać ją z odświeżaniem obrazu (50-60Hz). Tylko że ten zabieg chyba ma sens tylko dla technik wyświetlania w których następuje wygaszenie obrazu pomiędzy kolejnymi odświeżeniami (kino tradycyjne, telewizory kineskopowe). W LCD o ile wiadomo wygaszenie nie następuje dlatego możesz tu kombinować już od najniższej granicy (chyba że będzie rwało). |
|
|
![]()
|
|
Po delikatnych przeróbkach Twojego kodu (everth, dałem ci podwójne pomógł za twój kod (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) dał bym jeszcze 10 ale pewnie bym bana wyłapał (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) ) i rozdzieleniu tablicy na kilka mniejszych (po 500 klatek) wszystko działa znacznie płynniej niż w moim poprzednim kodzie a zużycie pamięci jest o 20-30% mniejsze.
Mimo wszystko jestem ciekaw czy istnieje inny sposób zapisu takiej animacji lub inny (lepszy) format składowania danych niż JSON ? Ten post edytował CuteOne 27.10.2011, 15:41:14 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 233 Pomógł: 87 Dołączył: 6.03.2009 Ostrzeżenie: (40%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 18.09.2025 - 16:14 |