Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> [JS] sposób składowania danych
CuteOne

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Tytuł tematu zapewne nie mówi za wiele, więc postaram pokrótce opisać mój mały problem. Otóż za pomocą JS chcę utworzyć krótkie animacje np. poruszających się piłeczek. Problem w tym, że każda akcja (np. ruch, kolizja itp.) musi być gdzieś "składowana" na początku rozsądnym rozwiązaniem wydał mi się JSON :
[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext
  1. var objects = [
  2. {name: "kulka-1", x: 12, y:13},
  3. {name: "kulka-2", x: 11, y:13},
  4. {name: "kulka-3", x: 10, y:13}
  5. ];
  6.  
  7. var action = [
  8. [{x:15, y:25}, {x:15, y:20},{x:10, y:25}], //każda akacja zapisana w ten sposób gdzie index odpowiada objects[indeks]
  9. [{x:45, y:25}, {"type": "colison", x:15, y:23},{x:11, y:25}],
  10. [{x:95, y:25}, {x:15, y:28},{x:15, y:25}]
  11. ];

Niestety tego typu zapis jest mało wydajny:
- dla 100 obiektów 10 sekundowa animacja zajmuje grubo ponad 500kb
- JS strasznie zamula podczas odczytywania tak składowanych wartości (chociaż nie powinien :/)

Stąd moje pytanie czy istnieje jakiś format zapisu, który pozwoli na łatwy odczyt zawartości + minimalną wielkość tworzonego pliku
?
Go to the top of the page
+Quote Post
croc

-----

JavaScript krztusi się już przy średnich rozmiarów tablicach, więc to chyba nie jest problem JSON-a. Musisz zapisywać pozycję piłeczek dla każdej klatki? Piłeczki nie poruszają się po liniach?
+Quote Post
CuteOne

-----

Po liniach tylko dla 100 piłeczek w jednej klatce na pewno znajdzie się kilkanaście akcji dotyczących zmiany położenia, kolizji, zmiany koloru itp. itd. Kurcze HTML5 daje takie możliwości a mimo to nie mogę ich w pełni wykorzystać (IMG:style_emoticons/default/sad.gif)

rozmiar plików mógłbym ograniczyć przez kompaktowanie + gzip ale na zamulanie JS przy (tylko) 10sek animacji nie znam lekarstwa

Ten post edytował CuteOne 23.10.2011, 22:07:24
+Quote Post
darko

-----

Ogólnie ciężko będzie znaleźć jakieś alternatywne rozwiązanie problemu pozostając w języku javascript, który, w przypadku animacji, mistrzem wydajności nie jest. Może jednak warto próbować pójść w stronę canvasa albo flasha? Jeżeli ta zmiana nie wchodzi w grę, to można jeszcze szukać rozwiązania w postaci użycia innych algorytmów, np. zamiast zapisywać współrzędne wszystkich obiektów - cyklicznie wywoływać (np. co sekundę) jakąś funkcję, która uwzględniając rozmaite parametry, jak np. prędkość ruchu, przyspieszenie, aktualną pozycję - wyliczy aktualne współrzędne i sprawdzi czy ma miejsce kolizja.
+Quote Post
croc

-----

Wydaje mi się, że canvas jeszcze pogorszy sprawę. Kompresja pliku kompletnie nic nie poprawi.
+Quote Post
darko

-----

Canvas jest w powijakach jeszcze, ale jest rozwojowe i krojone na miarę takich potrzeb.
+Quote Post
croc

-----

W najnowszych wersjach FF canvas działa nie najgorzej, w najnowszym Chrome wciąż tragedia (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Dobry dla grafiki, animacje pociągnie tylko i wyłącznie bardzo ubogie.
+Quote Post
everth

-----

A ja dalej nie rozumiem co kolega miał na myśli. Zapisuje osobno każdą klatkę czy też tworzy dla każdego obiektu listy wcześniej wyliczonych zdarzeń? Patrzę i nie wiem.
+Quote Post
Pawel_W

-----

Cytat(croc @ 23.10.2011, 23:51:51 ) *
w najnowszym Chrome wciąż tragedia

testowałem kilka gier i, przynajmniej u mnie, wszystko normalnie działało, a różnica w fps pomiędzy chrome a firefox wynosiła jakieś 5%
+Quote Post
CuteOne

-----

Animację tworzę właśnie w canvas (dlatego wspomniałem o HTML5) (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)

everth:
Tworzę każdą klatkę:
klatka 1. ruch piłeczki A do 10,10 (współrzędne XY), B do 11,12
klatka 2. ruch piłeczki C do 1, 1
klatka 3. kolizja piłeczki A i C, ruch piłeczki B do 9,9 (piłeczka osiągnęła 11,12)
klatka 4. kolizja piłeczki B i C
itd..

Taki zapis wydaje mi się najbardziej optymalny - nie muszę sprawdzać warunków w każdej klatce np. czy dany obiekt osiągnął położenie X,Y / ma kolizję z innym obiektem itp.

darko:
Flash to dinozaur, który wydajnością nie dorasta do pięt JS (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

Hmmm właśnie oglądam mecz z cs-manager.com i tam za pomocą Javy zrobiono pokaz rozegranych meczów, więc tym bardziej w JS musi się dać zrobić coś podobnego (chodzi o animację nie mecze ;p)

Ten post edytował CuteOne 24.10.2011, 00:55:58
+Quote Post
everth

-----

Cytat
Taki zapis wydaje mi się najbardziej optymalny - nie muszę sprawdzać warunków w każdej klatce np. czy dany obiekt osiągnął położenie X,Y / ma kolizję z innym obiektem

Można to ugryźć inaczej tak jak @darko powiedział. Na początku tworzysz zestaw funkcji określających przyszłe położenie (np. przesuń się pixel w prawo/lewo/góra/dół/kombinacja), jeśli ruch idzie tylko po liniach prostych. Przyporządkowujesz te funkcje poszczególnym obiektom (jako właściwość). Zakładam że animacja jest wcześniej wyliczona więc wiemy kiedy (nr klatki) i między kim nastąpią ewentualne kolizje lub zdarzenia modyfikujące ruch obiektów.

Więc najprostszy algorytm sprowadza się do zmiany funkcji ruchu u konkretnych obiektów (wiemy u których bo mamy to już wyliczone) na inne i następnie aktualizacji pozycji obiektów na planszy (co klatkę). Nawet jeśli tych zdarzeń jest kilkadziesiąt na klatkę to zmieniany tylko referencje do funkcji. A zapisujemy tylko ewentualne zmiany w ruchu obiektów (czyli klatki puste w których nic nie zachodzi wylatują z końcowego "zapisu")

PS: To wszystko przy założeniu wcześniejszego wyliczenia kolizji i zdarzeń - ale ja rozumiem że tobie chodzi raczej o zapis animacji a nie jej żywą symulację.
+Quote Post
CuteOne

-----

Dzięki za odpowiedź.

Chyba nie bardzo wiem jak by to miało wyglądać.. Powiedzmy, że mam odgórne funkcje animujące obiekty tak jak opisałeś. Teraz każdy obiekt we właściowościach miałby posiadać referencję:
  1. function lewo(x) { }
  2. function prawo(x) { }
  3. function dol(x) { }
  4.  
  5. var obj = {
  6. 'kulka-1': [lewo(1),lewo(2),prawo(2)],
  7. 'kulka-2': [dol(1),lewo(2),prawo(2)],
  8. 'kulka-3': [lewo(1),lewo(2),dol(2)]
  9. };

Czy o to ci chodziło? Bo jeśli tak to jest mały problem - skąd skrypt ma wiedzieć kiedy odpalać te funkcje?

ps. chodzi mi o odtworzenie animacji stworzonej gdzieś kiedyś wcześniej (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

Ten post edytował CuteOne 24.10.2011, 16:56:32
+Quote Post
everth

-----

Bardziej cosik takiego
  1. predictFunctions = [
  2. function(x,y) { return [x, y+1]; },
  3. function(x,y) { return [x, y-1]; }
  4. // itd.
  5. ]
  6.  
  7. someObject = {
  8. var coord = [x,y]; // koordynaty
  9. this.updateFunction; // tu będzie nasza funkcja
  10.  
  11. this.update = function() {
  12. coord = this.updateFunction(coord[0],coord[1]);
  13. }
  14. }
  15.  
  16. obj = new someObject();
  17. obj.updateFunction = predictFunctions[0]; //przypisujemy naszą funkcję, później można ją zmienić
  18. obj.update(); // to będzie wykonywane dla każdego obiektu na każdą klatkę

Skrypt nie wie jakie funkcje odpalać. On w każdej klatce nakazuje tylko obiektom uaktualnić pozycję. Wcześniej może przeprowadzić podmianę funkcji wyznaczających pozycje bazując na jakimś zapisie. Załóżmy że chcemy użyć tutaj tablic tylko klasy Array() - nie wiem czy nie będą one mniejsze i szybsze niż standardowy zapis właściwość-wartość w JS.

Jedna tablica trzyma więc obiekty, wartość numeryczna jest identyfikatorem. Druga trzyma po kolei opisane kolejne klatki, każda klatka zawiera również obiekt typu Array składający się listy obiektów które w danej klatce ulegają zmianie oraz nr powiązanej funkcji
  1. moveChanges = [
  2. [ [0,3],[3,2],[2,1] ], // to jest klatka nr 1, zawiera listę obiektów w powiązaniu z funkcjami które muszą się zmienić
  3. [ [45,1],[23,1] ]
  4. ]

W każdej klatce przed wykonaniem na object.update() skrypt sprawdza taką listę i ewentualnie nanosi zmiany. Wszystkie dane są liczbowe więc nie powinno być chyba dużego narzutu na pamięć.
+Quote Post
wNogachSpisz

Ostrzeżenie: (40%)
XX---

http://en.wikipedia.org/wiki/Web_Workers
+Quote Post
CuteOne

-----

Dzięki evereth ! Twój sposób zapisu wydaje się być o niebo lepszy (jutro go wypróbuję (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) ).

@wNogachSpisz: heh całkiem zapomniałem, że JS mogę wykonywać w ten sposób (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Tobie również dziękuję
+Quote Post
zegarek84

-----

nie wiem jak dokładnie ustawiasz własności poszczególnych obiektów ale zapewne każdego z osobna - zmiana pojedynczej własności w zasadzie niemal zawsze powoduje renderowanie - przeliczanie... i to właśnie tutaj jest problem - niektóre przeglądarki nie renderują nawet dom'u jeśli stale są robione zmiany (ale to te nowsze i nie wszystkie - już nie jestem w temacie)... ale najlepiej jeśli byś ustawiał wszystkie właściwości obiektów tylko raz - możesz to zrobić np. przez utworzenie dynamicznego elementu style w drzewie dom - wcześniej każdemu elementowi np. przypisując jakieś id, i w tym style możesz określać sytuację końcową - poczytaj na stronie opery o modyfikacjach dom i o ustawianiu kilku styli na raz (już wspomniałem jak to można zrobić zamiast podmiany klasy to po prostu podmieniasz zawartość elementu style z przygotowanym wcześniej opisem styli dla poszczególnych id na raz):
Efficient JavaScript -> DOM (page 3)

lub o ile dobrze pamiętam przed ustawianiem styli w następnej klatce mógłbyś na całą animację dać display:none; ustawiać pojedynczo style tak jak robisz i zmiana chyba też przy renderowaniu dokona się raz - no 2 razy - display:none i display block - to też powinno przyśpieszyć...

animacje by były płynne dla ludzkiego oka to odstęp między klatkami musi wynosić około 40ms (25fps -> co 40ms klatka), fakt, niektóre filmy mają chyba delikatniej mniejszy fsp i chyba wynosi on 23,7 fps ale to szczegół...

mógłbyś jeszcze poczytać o transition (czy jakoś tak się zwie) i ustawić go na liniowy - jeśli przez np. 3s coś się przemieszcza stale po tej samej linii to na początku mógłbyś zmienić wartość na końcową, czas zmiany ustawić na te 3s i w kolejnych klatkach masz np. null co znaczy, że nie wprowadzasz żadnych zmian w stylach...

Ten post edytował zegarek84 25.10.2011, 13:47:12
+Quote Post
CuteOne

-----

Wszystko było by pięknie gdyby nie to że animację tworzę w canvas "a tam nie ma CSS" (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Mimo wszystko ciekawe podejście do problemu aż sobie zapisze gdzieś w zeszycie (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)

Ten post edytował CuteOne 25.10.2011, 17:13:35
+Quote Post
everth

-----

Cytat(zegarek84 @ 25.10.2011, 14:46:20 ) *
animacje by były płynne dla ludzkiego oka to odstęp między klatkami musi wynosić około 40ms (25fps -> co 40ms klatka), fakt, niektóre filmy mają chyba delikatniej mniejszy fsp i chyba wynosi on 23,7 fps ale to szczegół...

To nie do końca tak. Dla ludzkiego ruch oka jest płynny chyba już od granicy 15-16 fps - tyle chyba miały najstarsze filmy. Rozdziałkę zmieniono by zgrać ją z odświeżaniem obrazu (50-60Hz). Tylko że ten zabieg chyba ma sens tylko dla technik wyświetlania w których następuje wygaszenie obrazu pomiędzy kolejnymi odświeżeniami (kino tradycyjne, telewizory kineskopowe). W LCD o ile wiadomo wygaszenie nie następuje dlatego możesz tu kombinować już od najniższej granicy (chyba że będzie rwało).
+Quote Post
CuteOne

-----

Po delikatnych przeróbkach Twojego kodu (everth, dałem ci podwójne pomógł za twój kod (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) dał bym jeszcze 10 ale pewnie bym bana wyłapał (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) ) i rozdzieleniu tablicy na kilka mniejszych (po 500 klatek) wszystko działa znacznie płynniej niż w moim poprzednim kodzie a zużycie pamięci jest o 20-30% mniejsze.

Mimo wszystko jestem ciekaw czy istnieje inny sposób zapisu takiej animacji lub inny (lepszy) format składowania danych niż JSON ?

Ten post edytował CuteOne 27.10.2011, 15:41:14
+Quote Post
wNogachSpisz

Ostrzeżenie: (40%)
XX---

Cytat(CuteOne @ 25.10.2011, 18:11:43 ) *
animację tworzę w canvas

Koniecznie do workerów, przy 2-4 workerach program wykona się 10-15 razy szybciej.
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 18.09.2025 - 16:14