![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 17.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Męczę, męczę, i zmęczyć nie mogę.
Nie wyświetlają mi się polskie znaki kiedy próbuję nanieść tekst na obrazek .png przy użyciu imagettftext(). W 'normalnych' plikach działa to bez problemu, tzn. stronę wcześniej wyświetlam ten sam tekst, tyle że w formie zwykłego tekstu, i działa, ogonki są. Potem formularz przerzuca to do pliku który jest wyświetlany jako png i krzaczy. Pliki koduję w trochę leciwym Dreamweaverze, wybieram tam opcję Page properties > encoding > środkowoeuropejski (ISO). Formularz, z którego przesyłane są dane jest w pliku z takim czymś: <meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=iso-8859-2"> A plik który stapia tekst z obrazkiem ma takie cudo: header("Content-Type: image/PNG"); Wydaje mi się, że powinno działać, ale wydaje mi się źle. Dodam że próbowałem z arialem, times (pochyłym) i wtedy krzaczyło wszystko. Próbowałem też jakąś czcionkę ze stareńkiego a dobrego zestawu polskich fontów 'zecer' i wtedy brak tylko niektórych znaków, np ś, ą. Brak mi już pomysłów jak to ugryźć, nie mogę nic w sieci znaleźć. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 93 Pomógł: 11 Dołączył: 27.10.2010 Skąd: Kutno/Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
imagettftext przyjmuje stringi kodowane utf8. użyj funkcji iconv do zmiany kodowania.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 17.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dżizys. Bosko proste (teraz). Dzięki.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 23:36 |