![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 1 Dołączył: 10.10.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam następny problem, fragment kodu -
Błąd: Cytat Notice: Undefined variable: file_size in index.php on line 32 Plik został zauploadowany. Problem - nie widzę błędu, ponieważ z tego co wiem znak dolara powodu przefiltrowanie parametru przez funkcję __set. Ponadto plik którzy wrzucam jest zbyt duży, więc powinien zostać odrzucony. Ten post edytował Yhy 10.10.2011, 15:24:48 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
$avatar->$file_size = $_FILES['avatar']['size'];
podmień na $avatar->file_size = $_FILES['avatar']['size']; |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 1 Dołączył: 10.10.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Okej, do tego już doszedłem, z tym że funkcja __set nadal nie filtruje mi danych i przepuszcza pliki większe niż 20kb.
Ktoś może mi pomóc? Ten post edytował Yhy 10.10.2011, 17:12:07 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
yhym chlopie, zapoznaj się z podstawami języka, w którym piszesz :/
if( ($name = "file_size") = - przypisanie == - porównanie elseif( ($name = "file_type") && ($value == "image/jpeg" or "image/png")){ $value == "image/jpeg" or "image/png" - co to jest za jakis skrótowiec? W if mabyć warunek a nie jakiś skrót myślowy... tak ma być $value == "image/jpeg" or $value == "image/png" Poza tym poczytaj o metodach magicznych __set oraz __get, a konkretnie kiedy one działają - tzn. kiedy są odpalane, bo u Ciebie nie będę odpalane nigdy. |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
A skąd ty to wiesz? Bo to jakaś bzdura.
Tu masz opisane kiedy działają __set http://pl.php.net/manual/pl/language.oop5....loading.members Zapoznaj się z podaną tam teorią, zapoznaj się z podanym przykładem, który teorię wyjaśnia. Odpal go sobie na kompie, zobacz co się dzieje. Choć i tak wszystko wyjaśnia to jedno zdanie: Cytat __set() is run when writing data to inaccessible properties.
Powód edycji: [nospor]:
|
|
|
![]()
|
|
http://www.youtube.com/watch?v=ZXrNeRcI9Xc
stąd, no ładnie, człowiek nie ma się z czego uczyć, a jak coś znajduje to jeszcze same głupoty. Dzięki nospor, niestety nieudolnie się dokształciłem, poczytam. |
|
|
![]()
|
|
Ałć.... zwracam ci honor. Faktycznie, nie Twoja wina, że na taki "zajebisty" kurs trafiłeś :/ Jak ludzie mogą coś takiego wypuszczać w świat?
Nawet tam jest porównanie tak zapisane: if ($zm = 'costam') :/ Choć wywołanie: $obiekt->$pole = 20; Też jest poprawne, ale tylko wówczas gdy istnieje zmienna $pole. Tutaj poprostu dobieramy się w dynamiczny sposób do pól. Ale w tym kurscie co dałeś linka koleś to skopał i totalnie źle wyjaśnił, stąd nie miało to żadnego sensu w kodzie co ty pokazałeś w tym temacie. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.09.2025 - 04:34 |