![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 945 Pomógł: 7 Dołączył: 15.03.2005 Skąd: katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej,
mam takie zdanie. Algi-nadają miękkości oraz nawilżenie włosom. Polecane do suchych włosów. i taki kawałek kodu:
Kod odp za wyszukanie np słowa Kości w tym zdaniu. (bez patrzenia na wielość liter) dlatego stripos a nie strpos. Problem w tym ze tam występuje takie słowo jak miękkość. a tam jest kość. jak zrobić żeby nie było jakiś parametr do stripos czy jak? na początku pomyślałem żeby szukać [spacja]kości[spacja] ale co jak padnie na początek zdania czy coś wtedy jak Kości będą na początku zdania i spacji przez tym nie będzie to nie znajdzie mi tego... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 495 Pomógł: 245 Dołączył: 1.07.2009 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Musisz użyć wyrażeń regularnych.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 945 Pomógł: 7 Dołączył: 15.03.2005 Skąd: katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wolałbym nie nie znam się na nich (IMG:style_emoticons/default/sad.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 77 Pomógł: 19 Dołączył: 13.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli nie znajdziesz lepszego rozwiązania to podsyłam Ci mój pomysł:
Jeśli znajdzie kości to zwraca wynik w tablicy $matches. $string -> tutaj dajesz tekst, który ma zostać przeszukany. Działa to tylko i wyłącznie, jeśli kości nie jest na początku tekstu. A to działa tylko i wyłącznie wtedy, jeśli jest na początku tekstu. Pozdro Ten post edytował Dominis 28.09.2011, 19:49:09 |
|
|
![]()
|
|
Kości do był tylko przykład może być np słowo kino i w tekscie bedzie słowo kinoman nie po winnno znaleźć takiego słowa...
ale spoko będę myślał. Ale jak ktoś znajdzie rozwiązanie to z przyjemnościa... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 83 Pomógł: 0 Dołączył: 18.06.2008 Skąd: Reda Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
może coś w stylu [cokolwiek_co_nie_jest_literą]$string[cokolwiek_co_nie_jest_literą]?
Ten post edytował bulimaxiu 29.09.2011, 10:21:46 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 728 Pomógł: 76 Dołączył: 12.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
U mnie takie coś działa, musisz sobie tylko dostosować.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 18.09.2025 - 11:56 |