![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 118 Pomógł: 0 Dołączył: 22.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam postawiłem serwer na win 2003 serwer, zainstalowany i skonfigurowane mam xampp a w nim apache i mysql. Wykupiłem domene kmus.pl w serwisie nazwa.pl podpiąłem w niej dns'y do serwisu oferujacego darmowy dns freedns.afraid.org. strona mi działa ale mam problem z subdomenami, ustawiłem virtualhost w apache: wordpress.kmus.pl i niby działa bo łaczy jak powinno ale działa to jak alias a tego nie chce, chce typową subdomene. Wiem ze w 2003 serwer mozna zainstalowac role serwera DNS, mogłbym wtedy podac moje IP w nazwa.pl? Nie mam panelu zadnego do zarzadzania domena na moim komputerze. Przydało by sie cos jak Helm do zarzadzania domenami i kontami, cos darmowego istnieje moze? bo szukałem i nie znalazłem, ale moze cos zastepczego jest? No i co z tymi subdomenami?
Usunąłem virtual host bo domena głowna juz tez prowadziła do podkatalogu a nie strony głownej Ten post edytował musiek86 13.09.2011, 11:40:04 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pokaż jak ustawiłeś ten VH i czy masz poprawnie ustawiony DNS (cname). Czy przypadkiem nie możesz zrobić też tak że IIS wykrywasz nagłówek po czym go przekierowujesz na podany katalog do subdomeny.
Ten post edytował !*! 13.09.2011, 11:57:31 -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 118 Pomógł: 0 Dołączył: 22.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
VH jak juz napisałem w poprzednim poscie cofnąłem do stanu poczatkowego czyli jest tak jak po standardowym zainstalowaniu apache. Gdzie ten DNS (cname) sie ustawia?
Nie korzystam z IIS tylko pakietu Xampp. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod <VirtualHost *:80> ServerAdmin admin@domena.com ServerName sub.domena.com ServerAlias sub.domena.com DocumentRoot /var/www/katalog </VirtualHost> Ewentualnie * zamieniasz na IP. Takie coś wrzucasz do apache2/sites-enabled (lub podobnego, bo nie wiem jak jest na win), do pliku hosts dodajesz Kod 127.0.1.1 sub.domena.com restart serwera i powinno działać. -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]()
|
|
Wiem jak sie tworzy VH, pytanie:
1) czy potem bede miał maskowanie adresu w przegladarce? chodzi mi o np http://forum.php.pl/index.php?act=post&...=4&t=184035 a nie wieczne forum.php.pl i tyle 2) czy jak wejde na strone np wordpress.kmus.pl to linki do obrazków bede miał w formie wordpress.kmus.pl/obrazek.jpg czy kmus.pl/wordpress/obrazek.jpg? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 14:29 |