![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 3 Dołączył: 27.08.2011 Skąd: Los Angeles Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Otóż męczy mnie następujaca sprawa. Mam sobie taki kod.
A więc $zeton = "To"; i nic więcej to nie zawiera ! Tylko dlaczego potem dzięki pętli magicznie pojawia się: jest mój komentarz. Skąd, jak w pętli tylko występuje zmienna $zeton, a on zawiera tylko ciąg "To". Nie mogę tego zrozumieć. Ten post edytował scr1pt3r 30.08.2011, 20:50:09 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 57 Pomógł: 6 Dołączył: 10.01.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z samego początku manuala do strtok:
Cytat Note that only the first call to strtok uses the string argument. Every subsequent call to strtok only needs the token to use, as it keeps track of where it is in the current string. Czyli nawet jak wywołasz drugi raz funkcję strtok() bez parametru string, to i tak funkcja będzie pamiętała jaki string był wysłany do niej na początku. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 3 Dołączył: 27.08.2011 Skąd: Los Angeles Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A paradoks typu, wywołanie tej funkcji n-razy w jednym czasie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) ?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ta funkcja ma swój własny wewnętrzny stos, w którym przechowuje wartość pierwszego argumentu, a wywołanie n-razy "w jednym czasie" to tak na prawdę wywołanie n razy w mikro-odstępach czasu, jedno po drugim. Przy pierwszym wywołaniu wartość parametru $str zostaje zapamiętana.
|
|
|
![]()
|
|
I tak uważam, że to jakoś dziwnie działa...
Użyłem:
A uzyskałem: Word=This Word=jest Word=drugi Word=przyklad Jak widać to ma taką wade jak zapis do pliku dwóch rzeczy w jednym czasie. Ten post edytował scr1pt3r 30.08.2011, 20:47:44 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 04:23 |