![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 715 Pomógł: 47 Dołączył: 5.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Piszę tutaj bo temat ogólnikowy.W przyszłości, będę chciał zrobić taki panel i zrobić na nim super restrykcyjne zabezpieczenia-mianowicie coś ,ala sprawdzanie podzespołów zastosowanych przez MS przy rejestracji windowsa.
Zastanawiam się czy to w ogóle ,możliwe -ale jak MS wyskrobał dane producenta itp,z naszych płyt głównych przez internet to zwykły użytkownik też może(chyba). Miałoby to działać na zasadzie ,że dostęp do panelu administracyjnego będzie możliwy tylko z konkretnego komputera. Nie wiem jak to się ma do linuxa i innych os ,czy dostęp do takich danych jest także możliwy?.Może to szalony pomysł,ale z mojego punktu widzenia, wydaje mi się najlepszym. Ten post edytował Rid 30.08.2011, 11:06:53 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Oj nie sądzę,żeby to było i osiągalne i efektywne.
A nie możesz po prostu rozdać ludziom klucze SSL założyć certyfikat i sprawdzać czy podczas korzystania ze strony WWW delikwent używa SSL. Jak nie to wypad. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 715 Pomógł: 47 Dołączył: 5.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Też nie wiem czy jest osiągalne,ale efektywne by było na pewno.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sprawdź sobie co możesz dostać od przeglądarki: http://panopticlick.eff.org
Żeby dostać cokolwiek więcej będziesz zmuszony korzystać z jakichś ActiveX w przypadku IE ale to chyba zamknie drogę w przypadku innych przeglądarek. Nie sądzę żeby bez dodatkowego softu Twój cel był możliwy do zrealizowania. |
|
|
![]()
|
|
To co Pan przedstawił linku to sprawdzenie browsera:) "How Unique Is Your Browser". Podczas ,każdego pobrania jakiegoś pliku z ich strony,Microsoft w jakiś sposób sprawdza oryginalność windowsa.Ci którzy mają piraty nic nie ściągną( żadnych plików ,żadnych uaktualnień,czy services packów). Wątpię aby też korzystali z kontrolek activeX,gdyż nie mogliby sprawdzić oryginalności windowsa użytkownika,na takich przeglądarkach jak opera,firefox,safarii itp.
Przyjrzę się dokładnie jeszcze temu tematowi,pogoogluje,przeanalizuje-czy jest to możliwe. Właśnie zajrzałem i jest to możliwe i prościej niż myślałem. Najpierw sprawdzam wersję OS. http://www.brokenwire.net/bw/Programming/8...os-version-in-c Jeśli okaże się,że windows to sprawdzenie podzespołów. http://www.aspnetinterviewquestions.com/20...ial-number.html W C# jest to osiągalne,nawet zbytnio namęczyć się nie trzeba,nie wiem jak w PHP. Ten post edytował Rid 30.08.2011, 12:26:36 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 199 Pomógł: 31 Dołączył: 22.03.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mozesz ew. uzyc do tego javy - odpalasz aplet weryfikujacy- na systemie uruchamia sie maszyna javy i masz dostep do informacji o kompie+ obejscie zabezpieczen np. antywirusa.
Jak ktos nie ma zainstalowanej javy to nie wejdzie do panelu. tak chyba bedzie najszybciej i najprosciej Ten post edytował trucksweb 30.08.2011, 12:35:38 |
|
|
![]()
|
|
c++ to nie c#.
W ten sposób ,będę miał super zabezpieczenie na Panel administracyjny-raczej nikt mi się nie wbije,chyba że się porządnie nagimnastykuje,albo będzie znał moją konfigurację sprzętową. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat Najpierw sprawdzam wersję OS. http://www.brokenwire.net/bw/Programming/8...os-version-in-c print_r($_SERVER); I też wiesz czy to windows czy nie. Cytat Jeśli okaże się,że windows to sprawdzenie podzespołów. http://www.aspnetinterviewquestions.com/20...ial-number.html Tak nieśmiało zapytam, gdyż z c# już dawno nie miałem do czynienia: a czy to przypadkiem nie podaje danych serwera? |
|
|
![]()
|
|
Właśnie zajrzałem i jest to możliwe i prościej niż myślałem. A jak masz zamiar wykonać taki kod zdalnie u klienta przeglądarki?Najpierw sprawdzam wersję OS. http://www.brokenwire.net/bw/Programming/8...os-version-in-c Jeśli okaże się,że windows to sprawdzenie podzespołów. http://www.aspnetinterviewquestions.com/20...ial-number.html W C# jest to osiągalne,nawet zbytnio namęczyć się nie trzeba,nie wiem jak w PHP. To co jest pod tymi linkami to efekt działania poleceń wykonanych na kompie. Nie pomoże Ci to zbytnio bo dostaniesz informacje o serwerze a nie o kliencie. Czyli o co napisał ~nospor |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
print_r($_SERVER); I też wiesz czy to windows czy nie. telnet, ręczne klepanie nagłówków i mogę mieć nawet androida Tak nieśmiało zapytam, gdyż z c# już dawno nie miałem do czynienia: a czy to przypadkiem nie podaje danych serwera? Przecież odpalasz u siebie na kompie aplikację, która dopiero połączy się z serwerem. |
|
|
![]()
|
|
Cytat telnet, ręczne klepanie nagłówków i mogę mieć nawet androida Ba... normalne, że nie można w pełni ufać danym, które pochodzą od klienta. Ty mi tego nie tłumacz (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Cytat Przecież odpalasz u siebie na kompie aplikację, która dopiero połączy się z serwerem. A nie mówimy przypadkiem o przeglądarce, która to łączy się z serwerem i ten zwraca kod html, który ma się nijak do pobrania danych o kompie klienta?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zastanawiam się czy to w ogóle ,możliwe -ale jak MS wyskrobał dane producenta itp,z naszych płyt głównych przez internet Przecież w systemie masz tyle narzędzi ukrytych etc. Poza tym to ich system więc mogą się dowiedzieć wszystkiego jak będą chcieli. Chciałbym również skrytykować ten pomysł, ponieważ o ile dla MS jest to uzasadnione bo chodzi o komputer a nie o to kto siedzi, to w przypadku panelu jakbym mógł się logować tylko z jednego komputera to bym ku**icy dostał. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) A nie mówimy przypadkiem o przeglądarce, która to łączy się z serwerem i ten zwraca kod html, który ma się nijak do pobrania danych o kompie klienta? Skoro zostało zaproponowane C# to rozumiem, że zmieniliśmy język i mamy aplikację kliencką i serwer. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Bo nie wyobrażam sobie połączenia tego z PHP. Ba... normalne, że nie można w pełni ufać danym, które pochodzą od klienta. Ty mi tego nie tłumacz (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Rozmawiamy o zabezpieczeniach etc. wypalasz z $_SERVER, po czym sam przytakujesz, że nie można ufać. Coś nie halo ;d |
|
|
![]()
|
|
Cytat Skoro zostało zaproponowane C# to rozumiem, że zmieniliśmy język i mamy aplikację kliencką i serwer. Bo nie wyobrażam sobie połączenia tego z PHP. Przecież c# też może służyć jako aplikacja serwerowa a klient może być przeglądarką. nie widzę problemu. W tym przypadku c# zastępuje php. Po stronie klienta nic się nie musi zmieniać.Cytat Rozmawiamy o zabezpieczeniach etc. wypalasz z $_SERVER, po czym sam przytakujesz, że nie można ufać. Coś nie halo ;d Fifi, coś się dzisiaj czepiasz zamiast przeczytać ze zrozumienie.Rid podał przykład jak pobrać system w c#. Powiedział, że nie wie jak to zrobić w php to mu napisałem. Zarówno moje jak i jego jest tak samo "bezpieczne", jeśli opiera się na danych od klienta. |
|
|
![]()
|
|
Przecież c# też może służyć jako aplikacja serwerowa a klient może być przeglądarką. nie widzę problemu. W tym przypadku c# zastępuje php. Po stronie klienta nic się nie musi zmieniać. Ohoho ale pojechałeś, pisać serwer w C#? I tak nie dostaniesz tego czego oczekujesz, skoro nie wydobędziesz danych o sprzęcie (który pomysł skrytykowałem gdzieś wyżej). Poza tym pisanie takiego serwera byłoby raczej trudne, czasochłonne. C# nie został stworzony raczej do takich celów, gdyż zbyt szybki nie jest (jak np. c++), w dodatku narażasz się na wiele błędów które możesz popełnić. Strata wydajności, czasu + ew. dziury w serwerze = klapa |
|
|
![]()
|
|
@Fifi ale to nie ja chcę to pisać tylko autor tematu. A przynajmniej ja tak zrozumiałem, że Rid chce c# jako serwer. Zejdź więc proszę ze mnie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Rid podał przykład jak pobrać system w c#. Powiedział, że nie wie jak to zrobić w php to mu napisałem. Zarówno moje jak i jego jest tak samo "bezpieczne", jeśli opiera się na danych od klienta. Jak dla mnie raczej chodziło mu o pobranie podzespołów niż systemu, jest na forum na tyle długo, że chyba wie jak system wyciągnąć. Jak i jego zabezpieczenie? Jeżeli C# pobiera bezpośrednio z systemu to jak go oszukać? @Fifi ale to nie ja chcę to pisać tylko autor tematu. A przynajmniej ja tak zrozumiałem, że Rid chce c# jako serwer. Zejdź więc proszę ze mnie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Autor nie wie czego chce i jak wielu problemom będzie musiał stawić czoła. Tak jak napisałem, ograniczać logowanie do jednego komputera? Równie dobrze mógłby go przykuć kajdanami. @edit Poza tym nie jestem na Tobie ;d Tylko dyskutujemy a ja potępiam chore pomysły autora. Ten post edytował Fifi209 30.08.2011, 13:13:01 |
|
|
![]()
|
|
Cały czas jest mowa o przeglądarkach, nie ma krzty mowy o aplikacjach klienckich...
Cytat Jak dla mnie raczej chodziło mu o pobranie podzespołów niż systemu To przeczytaj ze zrozumieniem jeszcze raz to: Cytat Właśnie zajrzałem i jest to możliwe i prościej niż myślałem. Potem ze zrozumieniem przeczytaj cały post, z które wziąłem cytat, a potem ze zrozumieniem cały temat. (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)
Najpierw sprawdzam wersję OS. http://www.brokenwire.net/bw/Programming/8...os-version-in-c |
|
|
![]()
|
|
Wiesz ja też mogę wyciąć ^ każdy widzi to co chce widzieć
Jeśli okaże się,że windows to sprawdzenie podzespołów. http://www.aspnetinterviewquestions.com/20...ial-number.html W C# jest to osiągalne,nawet zbytnio namęczyć się nie trzeba,nie wiem jak w PHP. |
|
|
![]()
|
|
@Fifi209 pogubiłeś się. Ochłoń a potem przeczytaj wątek.
|
|
|
![]()
|
|
@mike
Wcale się nie pogubiłem i nie mam po czym ochłonąć (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Potępiam pomysł autora ze sprawdzaniem sprzętu, pomysł z serwerem C# i tyle. ;] Niech zastosuje się do rady o kluczach i tyle. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 17:39 |