![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 21.08.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam! Mam 2 tabele. 1. id numer_uzytkownika imie nazwisko i numer_telefonu. 2. id tytul komentarz
Jak mam wyswietlic od razu wszystkie dane z 1 i 2 tabeli, jesli numer_uzytkownika = id z 2 tabeli?Proszę o pomoc! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 182 Pomógł: 9 Dołączył: 30.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zapytanie do sql musi mieć inner join, np.
Kod Select * from pierwsza_tabela as a inner join druga_tabela as b on a.numer_uzytkownika = b.id nawiązujesz połączenie, wysyłasz zapytanie, odczytujesz wyniki do tablicy np. $array, a następnie wyświetlasz: Kod foreach($array as $wpis) { echo $wpis["imie"] . " " . $wpis["nazwisko"] . " " . $wpis["komentarz"] . "<br />"; } czy jak tam chcesz. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 21.08.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niestety nie działa. Może dokładniej opiszę.
1 tabela imie nazwisko osobisty_numer 2 id komentarz i tytul. Ma wyświetlić wszystkie rekordy z jednej i drugiej tabeli, z tym że z 1 kiedy id=zmiennej która jest juz w skrypcie wiec tylko muszę ją wstawić i wszystkie rekordy z 2 tabeli ale tylko kiedy osobisty_numer będzie taki sam jak id w 2 tabeli. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 182 Pomógł: 9 Dołączył: 30.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Podaj kod jaki napisałeś oraz skrypty sql, ktorymi tworzysz tabele
|
|
|
![]()
|
|
Ok mam teraz inny kod ale ten sam problem.
SQL tabela uzytkownicy: user_id imie nazwisko tabela komentarze id user_id tytul komentarz a kod to:
Ten post edytował robciu123 21.08.2011, 19:52:15 |
|
|
![]()
|
|
Nie sprawdzam reszty, moim zdaniem błąd tkwi w zapytaniu:
Kod $zapytanie = "select * from komentarze inner join uzytkownicy on uzytkownicy.user_id = komentarze.user_id WHERE id=$numer"; Mniej więcej tak powinno być. Rozważ tylko proszę zagadkę ode mnie - co będzie jeśli ktoś w $_GET['nu'] nie poda liczby, a taki fragment SQL: Cytat 0 OR 1=1; albo co gorsza coś w stylu Cytat 0; DROP TABLE uzytkownicy, komentarze; Nie jestem dobry w sqlkach, ale chciałem zwrocic uwagę na sql injection ![]() |
|
|
![]()
|
|
hehe nic się nie stanie
![]() ![]() Ciągle pełno błędów może źle wywołuję ale później wstawiam takie coś np. <?php echo '<td width="100px"><center>'.$wiersz['tytul'].'</center></td>'; ?> I tak ze wszystkimi rekordami. I w ich miejsca same komunikaty błędów ... |
|
|
![]()
|
|
Upewnić się chcę tylko co do jednego: testowałeś samo zapytanie np. w MySql Workbench i działa, tak?
var_dump() na wyniku robiłeś? co zwraca? No i mówisz, ze komunikaty błędów - jakie? ![]() |
|
|
![]()
|
|
Więc pierwotna forma to było to:
Następnie dodawałem sobie poprostu w wybranym miejscu <?php echo '<td width="100px"><center>'.$wiersz['przesylka_pobraniowa'].'</center></td>'; ?> I to działało. Teraz chciałem dodać tą drugą tabelę. I wyskakuje to Trying to get property of non-object w 1 i reszta to to: Undefined variable: wiersz in... Ten post edytował robciu123 21.08.2011, 20:21:33 |
|
|
![]()
|
|
Błąd Cię informuje, że próbujesz odczytać kolumnę z obiektu, który jej nie ma. Może sql nic nie zwrócił i masz pusty wynik? Albo zapytanie nie zwraca tej kolumny.
|
|
|
![]()
|
|
Problem rozwiązany dzięki!
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 12:00 |