![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 155 Pomógł: 0 Dołączył: 26.07.2011 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Mam tabelę users i tabelę(<table>) na stronie, jak wyświetlić te dane z tej tabeli na stronie? w jednej kolumnie(<td>) nicki(kolumna name w bazie), w drogiej opis użytkownika(kolumna description).
NIe chodzi mi o to jak zbudować kolumnę, ale jak pobrać te dane i druga sprawa, może nawet ważniejsza - jaki jest najlepszy sposób na łączenie się z bazą danych?
Czy ? Ten post edytował Tho 18.08.2011, 10:59:25 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja preferuję PDO i Tobie też bym polecał, choćby ze względu na bezpieczeństwo.
A jak wysłać zapytanie do bazy danych nie wiesz? Czy nie wiesz jak ma wyglądać? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 155 Pomógł: 0 Dołączył: 26.07.2011 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
(IMG:style_emoticons/default/oneeyedsmiley02.png) ? Jestem początkujący, bardzo... (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Chodzi mi o to jak pobrać danę(wszystkie naraz) by móc je sortować i by wyświetlić tablicę(tak to się nazywa?). Tak to miałoby wyglądać |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 559 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat Jestem początkujący, bardzo... 1) To pisz w dziale przedszkole - przenosze 2) To nie zwalnia cię by zajrzeć do podstaw php + mysql - w pierwszym lepszym kursie php + mysql dostępnym za darmo masz wyjaśnione jak pobiera sie dane z bazy i jak się je wyświetla |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 371 Pomógł: 30 Dołączył: 14.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
- wtedy wyświetlasz wszystko
oczywiście jest to tylko przykłądowy kod, musisz sam sobie dostosować do swoich potrzeb resztę. Mam nadzięję że trochę Ci przybliżyłem te zapytania, polecam również kurs ze strony: http://php.praktyka.prv.pl/ - sam z niego korzystałem i nie raz jeszcze korzystam (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował webmaniak 18.08.2011, 11:30:14 |
|
|
![]()
|
|
Dzięki, ale właśnie nie jest tak kolorowo, już wcześniej znalazłem jak to zrobić, zrobiłem właśnie coś takiego:
No i gdy wykonuję to zapytanie w phpmyadmin ładnie pobiera, ale na stronie pokazuje się: "Błąd zapytania". (IMG:style_emoticons/default/ohno-smiley.gif) Jeszcze takie pytanie-ciekawostka (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Dlaczego przy łączeniu się z bazą danych używa się: A przy pobieraniu nie dajemy "@"? |
|
|
![]()
|
|
Na obydwa Twoje pytania odpowiedź znajduje się tu:
Temat: Jak poprawnie zada pytanie przeczytaj i zastosuj się do wskazówek. Masz tam też wyjasnione małpy @ |
|
|
![]()
|
|
Dzięki bardzo, ale nie jest tam wyjaśnione dlaczego po pobraniu na stronie wyświetla się błąd a w phpmyadmin pobiera normalnie. Dlatego proszę o pomoc lub odesłanie do artykułu gdzie będzie napisane to akurat, bo z tamtego dowiedziałem się tylko o "małpach".
Skrypt napisany z pomocą artykułu |
|
|
![]()
|
|
Tam jest napisane, że gdy masz blad zapytania to masz wyświetlać mysql_error() a nie żadne nic nie mowiące "Błąd zapytania".
Jest to napisane po polsku, prostym by się mogło wydawać językiem, więc nie wiem czemu tego nie doczytałeś.
Widzę ze robisz mysql_error()..... ino jest małe ale... przecież ty je robisz po die() wiec już do tego nie dojdzie :/ Zduplikowałeś bez namysłu kod. Tak ma być:
Masz mysql_error wyswietlac dla aktualnego zapytania a nie dopisywać kolejne takie samo. // zamykamy połączenie mysql_close($connection); Połączenie należy zamykać po wykonaniu zapytań a nie przed. Nie chce mi się wierzyć, że tak było w arcie z którego kopiujesz
Powód edycji: [nospor]:
|
|
|
![]()
|
|
No tak, roztrzepany dzisiaj jestem (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Gdy już to zrobiłem pokazuje się "No database selected", dlaczego, jeśli wyraźnie widać że jest podana i ISTNIEJE, w phpmyadmin. |
|
|
![]()
|
|
Mój ostatni edit z ostatniego posta:
Cytat // zamykamy połączenie
mysql_close($connection); Połączenie należy zamykać po wykonaniu zapytań a nie przed. Nie chce mi się wierzyć, że tak było w arcie z którego kopiujesz |
|
|
![]()
|
|
A po co właściwie dodawać tę linijkę jeśli bez tego działa, a jeśli dodasz to w złym miejscu to psuje skrypt.
Cytat mysql_close() zamyka nie stałe połączenie do serwera MySQL, które zostało skojarzone z podanym identyfikatorem połączenia. Jeśli identyfikator_połączenia nie został określony, zostanie użyte ostatnio używane połączenie. Używanie mysql_close() nie jest zwykle konieczne, ponieważ nie stałe linki są automatycznie zamykane na końcu wykonywania skryptu. Patrz także zwalnianie zasobów. To kiedy jest konieczne jeśli zostało stworzone? |
|
|
![]()
|
|
close zamyka połączenie i zwalnia zużyte zasoby. Jeśli potrzebujesz w danej chwili zwolnić zasoby to robisz close.
Jak nie potrzebujesz to nie używaj. Jako osoba poczatkująca podejrzewam, ze nie będziesz narazie potrzebował zwalniania zasobów, więc nie zaprzątaj sobie tym głowy (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.09.2025 - 16:50 |