![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 999 Pomógł: 30 Dołączył: 14.01.2007 Skąd: wiesz ? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej,
Czasami przy wrzucaniu dużych ilości danych muszę walnąć jakąś funkcję w setTimeout żeby wywołać efekt opóźnionego wykonania operacji. Czy istnieje możliwość sprawdzenia czy dany element został już wczytany? Czy należy robić setTimeout, a w nim warunkiem sprawdzać czy został element załadowany? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
A jak wczytujesz dany element?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 999 Pomógł: 30 Dołączył: 14.01.2007 Skąd: wiesz ? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Za pomocą html() albo append() lub innych tego typu funkcji w jQuery. Mogę również przy użyciu innej jeśli by to coś miało pomóc.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 654 Pomógł: 121 Dołączył: 27.10.2007 Skąd: Poznań, Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
O ile dobrze kojarzę to, jeśli jako element rozumiemy jakikolwiek tag html np div to możesz spróbować go pobrać poprzez $("#id") jeśli zwrócony zostanie obiekt jquery to element już jest jeśli natomiast dostaniesz obiekt pusty to elementu nie ma
Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zapewne można, ale ważne jest to, jaką treść dodajemy. Zaimplementujmy sobie funkcję exists():
I teraz, jeśli ładujemy/wstawiamy elementy html posiadające własny identyfikator, to nie ma żadnego problemu, wystarczy proste sprawdzenie:
Problem pojawia się wtedy, jeśli dodajemy tekst, bo wtedy trzeba zadbać o to, żeby tekst miał odpowiednią formę zanim porównamy go z zawartością strony. Tutaj mógłby pomóc selektor :contains():
W drugim przypadku można również skorzystać z wyrażeń regularnych lub operacji na łańcuchach znakowych. @askone To czy dany element istnieje w jQuery możemy sprawdzić tylko za pomocą atrybutu length tego elementu. Z tego co wiem inaczej się nie da, bo jQuery zwraca obiekt jQuery gdy nie może znaleźć określonego przez nas elementu html. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 654 Pomógł: 121 Dołączył: 27.10.2007 Skąd: Poznań, Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@askone To czy dany element istnieje w jQuery możemy sprawdzić tylko za pomocą atrybutu length tego elementu. Z tego co wiem inaczej się nie da, bo jQuery zwraca obiekt jQuery gdy nie może znaleźć określonego przez nas elementu html. Faktycznie - coś gdzieś dzwoniło ale do końca nie wiedziałem gdzie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.09.2025 - 03:42 |