![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 31.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Edytując poniższy szablon:
http://www.freecsstemplates.org/preview/glazed próbuję osiągnąć następujący efekt: Div z treścią (#content w pliku css) ma się rozciągać (nie ma mieć ustalonej szerokości w px) na podstronach, na których nie występuje pierwszy sidebar ( ten zawierający Recent post i comments). Na stronach, na których pierwszy siderbar nie występuje div z treścią (#content) ma się rozszerzać o szerokość pierwszego sidebara. Próbowałem w pliku css zmienić szerokość diva #content na płynną, ale powoduje to zepchnięcie obu siderbarów na dół, div rozszerza się za bardzo. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 355 Pomógł: 533 Dołączył: 15.01.2010 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W samym CSS jest to chyba niemożliwe. Ale głowy sobie nie dam uciąć (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)
edit: Straciłbym głowę (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Spróbuj tak:
Ten post edytował Damonsson 5.08.2011, 23:16:10 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 31.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niestety próbowałem użyć overflow: hidden, jednak struktura pliku html, który edytuję, jest nieco bardziej skomplikowana niż dwa divy i nadal spycha sidebary na dół.
Może wstawię kod, bo pewnie nie każdemu chcę się ściągać cały szablon i patrzeć co tam jest. Style odpowiedzialne za oba siderbary i content:
Kod html: Ten post edytował Tares 5.08.2011, 23:54:32 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 355 Pomógł: 533 Dołączył: 15.01.2010 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chyba kpisz (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
Podpowiedź nr 1: Nadaj <div> [temu który obejmuje tylko left(content) i right(sidebar)] taką szerokość jaką ma content i sidebar1 łącznie. Podpowiedź nr 2: Nie zapomnij o paddingach. Podpowiedź nr 3: Nie zapomnij w ogóle utworzyć tego DIVa Podpowiedź nr 4: Nie zapomnij zamienić miejscami sidebar z content A tu screen na zachętę: http://oi56.tinypic.com/21jmvs9.jpg (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Cytat Podpowiedź nr 4: Nie zapomnij zamienić miejscami sidebar z content Chyba nie bardzo rozumiem podpowiedź nr 4. Na sposób z utworzeniem sidebara obejmującego content i sidebar 1 wpadłem już wcześniej, ale sukces jest połowiczny. Sytuacja wygląda tak: Utworzyłem tego diva i nadałem mu odpowiednią szerokość. Cel został częściowo osiągnięty. Po usunięciu tego pierwszego siderbara content rozszerza się o jego szerokość. Jednakże, gdy wklejam go ponownie (tego siderbara) to spada on na dół. Chciałbym, żeby po ponownym wklejeniu tego sidebara szerokość content po prostu dopasowała się do sytuacji ( w której sidebar 1 jest (zmniejsza szerokość) lub go nie ma (zwiększa szerokość). Mimo wszystko dzięki za odpowiedź Damonsson (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
To znaczy, zamień miejscami. Pokaż on-line to co zrobiłeś, bo nie bardzo wierzę, że w ogóle coś zrobiłeś (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował Damonsson 6.08.2011, 11:03:07 |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Dodaj ten sidebar1
|
|
|
![]()
|
|
Dodałem zamieniając miejscami z content.
|
|
|
![]()
|
|
Podmień (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował Damonsson 6.08.2011, 11:58:20 |
|
|
![]()
|
|
Ok, teraz wszystko działa jak należy. (IMG:style_emoticons/default/thumbsupsmileyanim.gif)
+ 1 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 18:46 |