![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 9.06.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam problem jesli chodzi o logowanie. W bazie MYSQL hasla zakodowane są przez PASSWORD. Jest sobie taki kod: Kod $nazwa='administrator'; $haslo='jakieshaslo'; $sql="SELECT * FROM `uzytkownicy` WHERE `nazwa`=\"$nazwa\" AND `haslo`=PASSWORD(\"$haslo\")"; to sprawdzenie nie dziala ... probowałem też wpisać tak: Kod $sql="SELECT * FROM `uzytkownicy` WHERE `nazwa`='".$nazwa."' AND `haslo`=PASSWORD('".$haslo."')"; ten wpis takze nie dziala ... testowalem tez taki Kod $sql="SELECT * FROM uzytkownicy WHERE `haslo`=PASSWORD(\"$haslo\")"; $sql="SELECT * FROM uzytkownicy WHERE `haslo`=PASSWORD('".$haslo."')"; czyli ogolnie chyba wszystkie warianty ... oczywiscie nie zapomnialem po kazdym poleceniu wpisania mysql_query($sql) or die(mysql_error()); w obecnej chwili sprawdzenie logowania rozwiazalem w taki sposób, że tworze nową tabele: Kod $sql = "INSERT INTO `haslo_spr` ( `haslo` ) " . " VALUES ( PASSWORD( \"$haslo\" ) )"; potem sobie porownuje to wpisane tymczasowo haslo do bazy, ale to jest troche dziwna metoda i bardzo mi sie nie podoba. Moze ktos pomoc ? ![]() pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 338 Pomógł: 2 Dołączył: 17.05.2003 Skąd: Kraków , Londyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ten post edytował nasto 21.06.2004, 11:06:43 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 9.06.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(nasto @ 2004-06-21 11:06:19)
bardzo chciałbym napisać, że mi to działa, ale jednak nie ... Sprawdzam to w ten sposób Kod $sql="SELECT * FROM uzytkownicy WHERE nazwa='".$nazwa."' AND haslo=PASSWORD('".$haslo."')"; $uzytkownik=mysql_query($sql) or die(mysql_error()); if (mysql_numrows($uzytkownik)) echo mysql_result($uzytkownik,0,"nazwa"); lub bez if'a ... acha jak zlikwiduje linijke z haslem to dziala : ) Ten post edytował Diabelek 21.06.2004, 11:13:05 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 338 Pomógł: 2 Dołączył: 17.05.2003 Skąd: Kraków , Londyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja osobiscie robie to tak sprobuj i moze zadziala , albo nie tu jest blad . Moze to przez to ze masz
Ten post edytował nasto 21.06.2004, 12:52:25 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Cytat(nasto @ 2004-06-21 12:50:50)
Ja osobiscie robie to tak sprobuj i moze zadziala , albo nie tu jest blad . Moze to przez to ze masz
Twoja wersja takze nie działa u mnie, więc nie rozumiem juz nic z tego ![]() pole login zmienilem na swoje czyli - nazwa i pass na - haslo, a zmiennym $login przydzielam zmienne, ktore otrzymuja wartosci ... Kod $tableusers="uzytkownicy"; $login=$nazwa; $pass=$haslo; $wyszukaj = mysql_query("SELECT * FROM ".$tableusers." WHERE nazwa='".$login."' AND haslo=password('".$pass."')"); $wynikow = mysql_num_rows($wyszukaj); if($wynikow == 1) { //Poprawne logowanie echo "logowanie udane"; } no i nie wiem co jest grane bo to nie dziala : ) juz nie wiem co źle robie, ale zostane przy starym sposobie ... z mysql_num_rows, jest to samo ... w ogóle tak jakby nie używał funkcji password ![]() Ten post edytował Diabelek 21.06.2004, 13:14:22 |
|
|
![]()
|
|
A w bazie masz zapisane hasla z uzyciem password
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Cytat(nasto @ 2004-06-21 13:58:42) A w bazie masz zapisane hasla z uzyciem password ![]() tak:) no juz bez przesady taki noob to ja nie jestem : ) mowie, ze korzystam z innej drogi do sprwadzenia hasla zapisanego passwordem : ) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 11:50 |