![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 81 Pomógł: 2 Dołączył: 4.05.2011 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam
Podpowie mi ktoś co zrobić aby przy rejestracji nie można było użyć znaków specjalnych typu ,,< " -" itp Mam już zastosowane że bez spacjii ale jednak mój kolega pokazał mi jak łatwo włamać się na mój serwis właśnie dzięki tym specjalnym znakom. Jak się ich pozbyć? Proszę o pomoc! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 568 Pomógł: 192 Dołączył: 7.03.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz zastosować np wyrażenia regularne, które wymuszą używanie tylko liter, liczb i niektórych znaków specjalnych. To jest wg mnie najlepsze rozwiązanie. Oczywiście możesz czyścić wyrażenia przez htmlspecialchars, strip_tags.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 664 Pomógł: 169 Dołączył: 8.01.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
preg_match() + trim() + strip_tags() to taki sprytny tercet często używany przy walidacji.
Dodatkowo taka mała rada dotycząca walidacji. Lepiej jest określ znaki, z których może się składać ciąg niż te, których nie powinien zawierać. Jest to odrobinę bezpieczniejsze, bo w takim wypadku puszczasz tylko te znaki, które chcesz, a w przypadku blokowania niechcianych, zawsze możesz o jakimś zapomnieć. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 81 Pomógł: 2 Dołączył: 4.05.2011 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Ze względu że jestem początkującym mało rozumiem.
W register.php mam takie cudo: Mógłby mi to ktoś przerobić tak aby przy rejestracji,gdy ktoś użyje znaków typu <">!'/\ to po prostu je ignoruje. Mam na myśli jeżeli ktoś wpisze !<Jar'e'k to wyczyści znaki specjalne i zostanie Jarek. Bardzo proszę o pomoc |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 664 Pomógł: 169 Dołączył: 8.01.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://www.php.net/manual/en/function.str-replace.php
lub http://www.php.net/manual/en/function.preg-replace.php ale w Twoim przypadku wystarczy pierwsza. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.09.2025 - 23:46 |