![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 25.07.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam problem z wyrażeniami regularnymi. Próbuję stworzyć coś co wywali mi z tekstu niepotrzebne prawie stałe znaki. Przykładowo mam taki ciąg znaków: CODE "Jakiś ciąg, a to ciąg, który chcę pociąć, to jest link do niego: <a href="http://domena.pl" target=_blank>LINK</a> dalsza część tekstu." I teraz z powyższego tekstu chcę wyciągnąć do jakiejś zmiennej powyższy tekst, ale bez tego, co prowadzi do adresu, ale pozostawiając jednocześnie słowo LINK, czyli całość miałaby wyglądać następująco: CODE "Jakiś ciąg, a to ciąg, który chcę pociąć, znaczy się link do niego: LINK dalsza część tekstu." Próbowałem z funkcją str_replace, ale zbyt dużo tu zmiennych- w zasadzie bardzo zmienny jest tylko sam adres, reszta paramterów linku nie zmienia się, czyli zawsze w oryginale pojawia się target=_blank, zawsze jest taki sam początek i zawsze jest zamknięcie linku. Zamknięcie linku można wywalić poprzez str_replace, w zasadzie bez problemu wszystko mogę ogołocić i tylko pozostawić domena.pl i słowo LINK, ale mnie interesuje raczej zrobienie tego jedną operacją- no i oczywiście usunięcie tego adresu domena.pl (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) . Naturalnie niekoniecznie musi tam znajdować się domena.pl a np. domena.info, itd (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) . Dziękuję za pomoc i pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 348 Pomógł: 26 Dołączył: 8.10.2008 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Próbowałeś strip_tags()?
Ewentualnie Opcji jest wiele, to nie jest trudny temat. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 25.07.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki kolego (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
preg_replace, które zasugerowałeś nie pomogło niestety, bo wywalało wszystko za <a href... do końca tekstu, ale strip_tags pięknie wywala to co zbędne bez żadnych kombinacji (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) . Pozdrawiam i miłego dnia życzę. Punkcik za pomoc oczywiście już poleciał. Ten post edytował sabcio516 26.07.2011, 09:07:25 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 12:37 |