![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 209 Pomógł: 3 Dołączył: 6.04.2010 Skąd: Słupca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Siema dopiero zaczynam się uczyć js-a i mam mały problemik co oznacza słówko this np na kawałaku thisIMAGE.outImage =new Image(); staram się czytać co daje mi każdy kawałek kodu i nie znam znaczenia słówka this. Czy jest ono jakąś ogólnie przyjętą formą jak np "i" w pętli for do określenia zmiennych?? pomóżcie
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 447 Pomógł: 191 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
#zdaje się że to wskaźnik, który wskazuje na siebie (siebie, jako obiekt).
<button id="elem"></button> aby przypisać jakiś tekst dla buttona, można odpalić taki kod : <a href="#" onclick="document.getElementById('elem').innerHTML='kliknij mnie'">aa</a> document.getElementById('elem') ten kod wskazuje na obiekt. Jeśli chce sie operować na "sobie", wystarczy użyć this, czyli : <button onclick="this.innerHTML='kliknij mnie'"></button> wybacz, że nie po polsku to napisałem (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Ten post edytował peter13135 23.07.2011, 20:44:16 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 209 Pomógł: 3 Dołączył: 6.04.2010 Skąd: Słupca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Spoko postaram się to zrozumieć a jak by ktoś miał jeszcze jakiś pomysł tłumaczenia tego chętnie przesłucham go ;p
dodam przed tym że jest wywoływana funkacja function setIMAGE(thisImage){ thisImage. tak jak napisałęm) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 158 Pomógł: 43 Dołączył: 9.11.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Siema dopiero zaczynam się uczyć js-a i mam mały problemik co oznacza słówko this np na kawałaku thisIMAGE.outImage =new Image(); staram się czytać co daje mi każdy kawałek kodu i nie znam znaczenia słówka this. Czy jest ono jakąś ogólnie przyjętą formą jak np "i" w pętli for do określenia zmiennych?? W tym fragmencie kodu to po prostu nazwa zmiennej, nie ma nic wspólnego ze słowem this w javascript. Jak bardzo Cię interesuje this, to możesz zobaczyć Understanding JavaScript’s this keyword, jest w miarę ok opisane |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.09.2025 - 04:36 |