![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 124 Pomógł: 0 Dołączył: 21.08.2010 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam pytanie. Co według was może być przyczyną błędnego wyświetlania polskich znaków w TITLE strony. Chodzi o kodowanie utf-8.
W moim seo URL słowo "Bankowość" wyświetlane jest poprawnie natomiast przechwycone z URL do tytułu strony wyświetla się "Bankowo%C5%9B%C4%87" Proszę o pomoc w nakierowaniu mojego myślenia w kierunku przechwytywania poprawnie polskich znaków z URL do TITLE. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 90 Pomógł: 8 Dołączył: 28.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 124 Pomógł: 0 Dołączył: 21.08.2010 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ogólnie część liter zamieniłem następującą funkcją
function croURLtoCHAR($text) { $url=array( "%C5%A0","%C5%A1", "%C4%90","%C4%91", "%C4%8C","%C4%8D", "%C4%86","%C4%87", "%C5%8B","%C5%9B", "%C5%BD","%C5%BE" ); $char=array( "Š","š", "Đ","đ", "Č","č", "Ć","ć", "Ś","ś", "Ž","ž" ); return str_replace($url,$char,$text); } Możecie mi podpowiedzieć bo na manualu coś polskich znaków pozostałych nie moge znaleść jakie odpowiedniki ma litera ż ź ó ł ą ę ń albo pod jakim hasłem szukać tego typu kodowania "%C5%BD","%C5%BE" ileś bitowe . Dzięki z góry (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 90 Pomógł: 8 Dołączył: 28.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
czy moich postów nie widać? Czemu nie przerzucisz tego po prostu przez urldecode ? nie działa?
|
|
|
![]()
|
|
faktycznie działa. Dzięki : )
Mógł byś podpowiedzieć mi jak najlepiej sprasować ciąg znaków by oczyścił z odstępów przecinków itp NP. "Nazwa bank - Wykonywanie przelewów." efekt "nazwa-bank-wykonywanie-przelewów" trzeba czyścić po kolei najpierw odstępy, później duże litery następnie przecinki czy jest ogólna funkcja która prasuje wszystko ? |
|
|
![]()
|
|
Masz tutaj funkcję której ja osobiście używam, może ci spasuje (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
w sumie, ona też usuwa polskie znaki, jeśli chcesz tylko to parsowanie to usuń zmienne pretty i unpretty a ze zmiennej string wywal całą funkcję preg_replace i zamień ją na $string Ten post edytował gac3k 20.07.2011, 12:16:40 |
|
|
![]()
|
|
zastanawiam się nad jedną jeszcze rzeczą. Linki owszem sprasują się fajnie ale u mnie URL odbierane są na podstawie linków i URL będą bez polskich znaków a wolal bym w URL mieć polskie znaki a linki bez polskich. Tak widzę że strony działają. Np. Na wp jest link do artykułu np. "Leper zgwałcił księdza"
a hreff="leper-zgwalcil-ksiedza" a przechwycony URL chciał bym aby zawierał polskie znaki "leper-zgwałcił-księdza" Po Twoim skrypcie mój przechwyci url bez polskich znaków. Chyba że na podstawie bazy bym pobierał tytuły do url ? Jak lepiej to zrobić (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) ? Ten post edytował darney 20.07.2011, 12:43:47 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 568 Pomógł: 192 Dołączył: 7.03.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co do funkcji czyszczącej z polskich znaków i ogólnie o mod rewrite erix na blogu ma fajne art: http://eriz.pcinside.pl/weblog/mod_rewrite...wiazac-208.html
|
|
|
![]()
|
|
Masz napisałem Ci jak to napisać żeby były pl znaki, ale masz gotowy wzór:
|
|
|
![]()
|
|
Masz tutaj funkcję której ja osobiście używam, może ci spasuje (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
w sumie, ona też usuwa polskie znaki, jeśli chcesz tylko to parsowanie to usuń zmienne pretty i unpretty a ze zmiennej string wywal całą funkcję preg_replace i zamień ją na $string Niestety coś nie mogę się odwołać do powyższej funkcji. Czy robię coś źle ?
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.09.2025 - 18:38 |