![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 0 Dołączył: 21.01.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Jak zrobić w pliku: .htaccess coś takiego żeby podstawiał wpisaną subdomenę oraz wszystko to co jest napisane za domeną jako dwie zmienne np: Ktoś wchodzi na adres: http://COS.nazwa.pl/plik.html i uruchamia to plik: index.php?subdomena=COS&link=plik.html Z góry dzięki za odpowiedź. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 711 Pomógł: 127 Dołączył: 5.07.2008 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Musisz najpierw włączyć wildcard DNS na serwerze. Następnie możesz spróbować użyć takiego htaccess:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 0 Dołączył: 21.01.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na dole zmieniłem na to:
i jak ktos wejdzie na adres: COS.nazwa.pl to wykonuje się: index.php?subdomena=COS&link=index.php a jak wejdzie się na adres: COS.nazwa.pl/tekst.html to wykonuje się: index.php?subdomena=COS&link=index.php a jak wejdzie się na adres: nazwa.pl/tekst.html to serwer wywala błąd 404 Czyli to co będzie za domeną to nie działa, co może być nie tak? Nikt nie wie jak to powinno wyglądać żeby działało? Czy darować sobie plik .htaccess i zrobić to w php? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
A co masz w error_log? Zawsze jak jest wywalany 404, to wstawiana jest tam ścieżka, której demon nie znalazł (rzeczywista, nie URL).
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Sprawdziłem logi błąd 404 wyświetla się dlatego że jak się wpisze coś za domeną np. http://nazwa.pl/tekst.html to szuka pliku: tekst.html na serwerze którego nie ma
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Nie streszczaj, tylko wklej tę nieszczęsną linijkę...
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Dla adresu: http://nazwa.com/tekst.html
Wyświetla taki błąd:
Część danych musiałem ukryć ale odwołuje się do folderu do którego przekierowuje domena. |
|
|
![]()
|
|
A cały htaccess pokaż.
|
|
![]()
|
|
Tam gdzie jest ***** jest oczywiscie domena Natomiast plik index.php wyglada na chwile obecna tak zebym wiedzial ze dobrze $_GET podstawia
|
|
|
![]()
|
|
A czy jak wpiszesz URL bez www, to czy masz kropkę przed domeną?
![]() -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Jak wpisuje adres nazwa.com to sam dodaje mi www. z przodu chociaż ze niepotrzebnie.
Przykłady: Przykład 1: odpalam stronę: nazwa.com zamienia mi to na www.nazwa.com brak jakichkolwiek zmiennych Przykład 2: odpalam stronę: cos.nazwa.com nie dodaje mi to www. przed domena zmienne: subdomena=cos - DOBRZE link=index.php - ZLE (nic tu nie powinno być) Przykład 3: odpalam stronę: cos.nazwa.com/tekst.html nie dodaje mi to www. przed domena zmienne: subdomena=cos - DOBRZE link=index.php - ZLE (powinna być: tekst.html) Przykład 4: odpalam stronę: nazwa.com/tekst.html nie dodaje mi to www. przed domena brak jakichkolwiek zmiennych BŁĄD 404 File Not Found : Plik nie istnieje |
|
|
![]()
|
|
A nie masz przypadkiem w kodzie czegoś od przekierowania?
Niektóre skrypty tak robią, że przekierowują w zależności od tego, jaką domenę się ustali. W regułkach nic nie widzę czegoś przekierowującego. Cytat link=index.php - ZLE (nic tu nie powinno być) Przejrzyj zawartość tablicy $_SERVER, bo może nie tu tkwi błąd. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Co do $_SERVER to trochę mnie takie coś zdziwiło dla adresu http://cos.nazwa.com/tekst.html:
[REDIRECT_QUERY_STRING] => subdomena=cos&link=tekst.html [QUERY_STRING] => subdomena=cos&link=index.php mam tam szukać czegoś konkretnego? Mam jeszcze 1 pytanie co do wildcard DNS, serwer mam w nazwa.pl a domenę w ovh.pl w ustawieniach DNS na ovh mam takie ustawienia: pole: mojadomena.com typ: A adres docelowy: ***.***.***.*** pole: www.mojadomena.com typ: CNAME adres docelowy: mojadomena.com pole: *.mojadomena.com typ: A adres docelowy: ***.***.***.*** Dobrze to jest ustawione, przypadkiem nie powinienem usunąć tego pola: www.mojadomena.com? |
|
|
![]()
|
|
Cytat mam tam szukać czegoś konkretnego? Napisałem, przekierowania. Cytat Dobrze to jest ustawione, przypadkiem nie powinienem usunąć tego pola: www.mojadomena.com? Jeśli oba wskazują na tego samego hosta, to w sumie nie ma sensu - jedynie dla znikomo lepszej wydajności, bo masz mniej wpisów. Na działanie skryptu to nie ma wpływu, bo jeśli problem jest w skrypcie, to znaczy, że nazwa jest prawidłowo rozwiązywana przez DNS. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 13:31 |