![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 66 Pomógł: 2 Dołączył: 9.03.2004 Skąd: POLSKA Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam problem z wyświetleniem wielu danych z dwóch tabel. Jednej kategorii z tabeli KATEGORIA odpowiada kilka(naście) produktów z tabeli ASORTYMENT. Problem polega na tym, że w tej chwili wyniki wyświetlane są w sposób: Kategoria1 Nazwa1 Opis1 Produkt1 Kategoria1 Nazwa1 Opis1 Produkt2 ... itd. a chciałbym osiągnąć wynik: Kategoria1 Nazwa1 Opis1 Produkt1 Produkt2 Produkt3 itd.
Zapewne trzeba użyć warunku IF ale nie mam pojęcia w jaki sposób. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
google -> LEFT JOIN
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 66 Pomógł: 2 Dołączył: 9.03.2004 Skąd: POLSKA Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@nospor
Wielkie dzięki za ogromne wsparcie (linkiem). Początkowo myślałem, że nie dam rady tego przerobić na swoje potrzeby ale na (moje) szczęście się udało. Poniżej poprawiony kod (może nie wygląda najlepiej ale cóż).
Jeszcze jedno pytanie. W jaki sposób trzeba zmodyfikować kod, aby uzyskać nr id (a.id_asort) dla każdego otrzymanego produktu? Ten post edytował Przemo75 6.07.2011, 14:05:04 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Użyłeś wersji z GROUP_CONCAT... wersję tę napisałem pod "przymusem" po czym podałem jej wady. I ty właśnie chcąc dodatkowych informacji, trafiłeś właśnie na główną wadę tej wersji
![]() No nic, miałes do wyboru jeszcze inną wersję, wybrałeś tą więc teraz cierp ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
No to będzie mała jazda.
Wracając do obecnego stanu kodu zauważyłem, niestety, że niektóre wyniki zapytania nie wyświetla w całości, np. Nazwa produktu 1 Nazwa produktu 2 ... Nazwa produ a co za tym idzie, nie wyświetla wszystkich rekordów z bazy. |
|
|
![]()
|
|
Użyj pierwszej wersji z mojego arta. Ona jest normalna.
Tą którą użyłeś, napisałem pod wpływem "grupy nacisku" i z niechęcią ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Bingo
![]() @nospor Raz jeszcze wielkie dzięki.
Mam nadzieję, że kolejny krok - edycja - będzie analogiczna i nie będzie stanowiła wielkich problemów. |
|
|
![]()
|
|
A powiedz mi jeszcze ile miałeś produktów w kategorii, gdzie produkty zaczęły ci się źle wyświetlać?
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Tylko 13 produktów i chyba w ostatnim był ten błąd. W innej kategorii w 17 produkcie na 28.
Ten post edytował Przemo75 9.07.2011, 18:30:43 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 23:00 |